Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gieno

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    5
  • Rejestracja

Gieno's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. Witam Przepiekna weranda. Bardzo podoba mi sie barierkai. Prosze napisac mi jakiej wysokosci jest, oraz jakiej grubosci sa sztachetki (nie wiem jak to nazwac). Bardzo ciekawe wpisy. Pozdrawiam
  2. Jaki tynk zewnętrzny wybrać do domu szkieletowego. Rozważam silikonowy albo silikatowy. Jednak nie wiem który lepszy
  3. My również zamierzamy budować z Mawitem. Czy jest Pani zadowolona z ich realizacji. Czy jest solidnie wykonany Na co musimy zwrócić uwagę. Berdzo dziękuję za podpowiedź
  4. Gieno

    Boze Narodzenie

    Smakowite te przepisy az slinka leci. Zauwazylem ze jednak kazdy region Polski przygotowuje cos innego na wigilie
  5. Gieno

    Boze Narodzenie

    W brzuchu i tak sie to wszystko wymiesza
  6. Widzialem niedrogi ekspres Elektrolux AEG, wg sprzedawcy jest niedrogi a kawa z niego wychodzi bardzo dobra
  7. Gieno

    odkurzacz piorący

    Po wizytach w sklepach z sprzetem AGD i niektorych opiniach sprzedawcow doszlem do wniosku ze lepiej bedzie nie kupowac odkurzacza a co jakis czas wezwac fachowcow od czyszczenia dywanow
  8. Gieno

    Boze Narodzenie

    A czy u Was jest 12 dan
  9. Gieno

    Boze Narodzenie

    Pamietam bedac malym ze babcia piekla piernik juz kilka dni przed swietami. Im dluzej lezal tym byl lepszy. Dodawala tam skorki pomaranczowa ktora sama robila i inne bakalie Pychota
  10. Gieno

    Boze Narodzenie

    Jeżeli chodzi o zwyczaje to w moim domu w czasie kolacji nie można odchodzić od stolu, choćby się waliło paliło przed końcową modlitwą wstać nie można. U nas w domu jest tez ten zwyczaj
  11. Gieno

    Boze Narodzenie

    A barszczyk to najpierw kisicie czy gotujecie od razu z burakow
  12. Gieno

    Boze Narodzenie

    Tort Pischinger !!! Był , był i jest w krakowskich cukierniach wokół Rynku , jako że karkauery zawsze blisko. Za, a nawet przeciw miastu Lwów, odmałpować co dobre, warto było pod c.k. panowaniem. Klasyczny ten tort był przekładany masą wedle inwencji kucharki, cukiernika, lub Pani domu. 20 dkg masła ( Prawdziwego , z placu lub od baby, z uklepanego garnuszka porcelanowego lub blaszanego emaliowanego)); 12,5 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 5dkg czekolady, 8dkg orzechów i ....... 5dużych okrągłych wafli ( obecnie firmy Lajkonik). Praca osobista nad tym cudem dla podniebienia : masło utrzeć na pianę, dodać utarte z cukrem żółtka, utartą czekoladę i drobno posiekane orzechy. Smarować wafle , obciążyć deseczką , odnieść w chłodne miejsce i pilnować przed wnukami lub dziećmi całą noc, aby za wcześnie się nie rozprawiły z ukochanym smakołykiem. Moja ś.p.Mamusia dawała masę kaimakową lub jedną warstwę różaną ( tę kręciła całe lato w makutrze z dodatkiem kwasku cytrynowego po obcięciu płatków pracowicie nożyczkami od białawych sródków!) Czasem byłyśmy dopuszczane go tego misterium w nagrodę za dobre sprawowanie ! Masa Kaimakowa : 40 dkg cukru , 10 dkg masła, 2 szklanki mleka, pół laski wanilii prawdziwej . Do mleka na płycie kuchennej włożyć masło , zagotować, dodać cukier i wanilię . Zagęszczać długo, aż się zrobi zastygnięta kropla spuszczona z łyżki z wysoka na talerzyk - to osobna ceremonia dla dzieci . Letnią masą smarować wafle, andruty , krążki. Robiła od święta masę marcepanową z różą : 25 dkg migdałów , 25 dkg cukru pudru ,8 łyżek wody, sok cytryny , 2 łyżki utartej róży , szczypta kwasku.( tu chodzi o zachowanie koloru róży!) . Migdały sparzyć , obrać z łupin, osuszyć , utrzeć w specjalnej maszynce do orzechów, z cukru, wody i kwasku ugotować syrop do nitki , ostudzić wlać do makutry i ucierać aż masa stanie się pomadą. ( można rozgęścić sokiem z cytryny ) , dodać różę rozetrzeć wymieszać z migdałami, smarować Pischinger. Pischinger...współczesny , uproszczony Masło roztopić (gotować) w garnku razem z pokruszoną czekoladą. Wbić do garnka jajka i dolewać wody, aby się nie zsiadły. Dosypać cukru i mieszać (dalej gotować), aż powstanie jednolita masa (mogą wystepować nieroztopione grudki). Kiedy masa ostygnie rozsmarować ją równomiernie na andrutach... > Specjalnie dla .....jego ukochane wspomnienie , czyli Magdalenki : przepis lwowski od prababki : pół funta cukru miałkiego z zapachem cytryny trzeć przez dobry kwadrans z 8 żółtkami, poczem domieszać pół funta mąki , późmiej pół funta sklarowanego masła ( dzić powiedzielibyśmy Gee ) i tęgą pianę z 8 białek . Masę rozpostrzeć na blasze na pół małego palca, otoczywszy brzegiem papairowym , posmarować pianą z białek, posypać wiorkami migdałowymi cieniutkimi, długimi., skropićwodą piec w średniej temp. na żółto -rumiany kolor, wyjąć , pokroić, zdjąć z blachy ciepłe. Smaczenego !!!
  13. Gieno

    Boze Narodzenie

    U nas jest roznie jezeli wigilia jest wspolna u tesciow wowczas my pieczemy rybe (karpia) szwagierka robi sledzie, moja mama przynosi ciasto. Tak wiec kazdy cos robi po trochu i sie nie nameczy. Pierwszy i drugi dzien swiat spedzamy raczej sami w domu. Ewentualnie oczekujemy na wizyte przyjaciol.
  14. U nas kasa jest "wspolna" Rachunkami rzadzi zona. Jak sa potrzeby to kazdy mowi i bierze odpowiednia gotowke po wspolnym przedyskutowaniu na co one sa.
  15. Gieno

    Boze Narodzenie

    U mnie tez kuti nie ma na swieta za to sa slaskie makowki Obowiazkowo barszcz czerwony z uszkami (zgrzybow), pierogi z kapusta i grzybow, ryba, śledzie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...