Odpowiedz na pytanie nr 1:
Serdecznie witamy i zapraszamy do przeczytania naszej opowieści z życia grillowego.
Mam na imię Gosia, wspólnie z moim Jarkiem i dwoma synkami rok temu przeprowadziliśmy się na wieś. Zawsze chciałam mieszkać w otoczeniu lasu, marzyłam o ciszy i śpiewie ptaków, tutaj to znalazłam. Uwielbiam jednak gwar grillowych spotkań z rodziną i znajomymi, bo jak nie trudno się domyślić najwspanialsze miejsce do grillowania znaleźliśmy przy naszym nowo wybudowanym domku.
Każde spotkanie zawsze jest inne i wyjątkowe, Jarek zajmuje się smażeniem mięsiwa, które jest wcześniej przeze mnie przygotowywane, a ja przyznam, że uwielbiam eksperymentować przy przyrządzaniu marynat i rozmaitych potraw. Także goście, jeśli mają ochotę przynoszą własne smakołyki. Lubimy się bawić i jak to mówi mój Jarek „nie ważne gdzie, ważna oprawa”. Tak, więc na początek serwujemy stare muzyczne przeboje, które wyśmienitych gości wprowadzają w magiczny nastrój, a Jaruś przebiera się na przykład w hawajską koszulę.
Sącząc rozmaite napoje zaczynamy wyborną grillową biesiadę, wśród wiosenno-letnich surówek, pysznych sałatek i wielu zakąsek, na stół wjeżdżają mięsiwa w postaci karkówki, miodowych żeberek, hawajskich szaszłyczków, skrzydełek w sosie barbecue, rybki w sosie własnym, pieczonych ziemniaczków, chrupiącego chlebka oraz wielu innych pyszności w zależności od dnia i okoliczności. Kelner Jarek serwuje jedzonko w sposób smakowity i wyborny. Po obfitym objadaniu lądujemy w baseniku, specjalnie przygotowanym na letnie upały, gdzie z rozkoszą w blasku słońca pijemy kolorowe drinki, zimne napoje, piwo i inne płynne„wynalazki”. A nasze dzieciaki ze zgranej paki towarzyszą nam w wyśmienitej zabawie, brojąc i dokazując do żywego!
Życzymy wszystkim wybornej zabawy, pysznej strawy, wspaniałego grillowania, niezapomnianego balowania i wszystkiego, co najpiękniejsze !
Jarek i Gośka
Odpowiedz na pytanie nr 2: informacją znalezione w sieci:
pieczenie metodą pośrednią
Pieczenie metodą pośrednią przypomina pieczenie w piekarniku z termoobiegiem. Żar ogrzewa wszystkie strony produktu jednocześnie. Jest to metoda dużo mniej znana, gdyż do grillowania potrzebny jest grill z odpowiednio zaprojektowaną pokrywą i misą - jakkolwiek można w ten sposób osiągnąć rewelacyjne rezultaty zwłaszcza w przyadku dużych kawałów mięsa.
Gorące powietrze odbija się od pokrywy i ścian grilla i wolno piecze potrawy znajdujące się na górnym ruszcie. Nie ma konieczności obracania jedzenia podczas smażenia, gdyż działanie temperatury jest dużo bardziej równomierne niż w przypadku pieczenia metodą bezpośrednią.
co piec metodą pośrednią
Metodą pośrednią przygotowuje się takie produkty mięsne, które wymagają długiego czasu pieczenia np. drób i duże kawały mięs (nie plastrowanych).
instrukcja
1
Na dolnym ruszcie węglowym po jednej i drugiej stronie układamy warstwę brykietów, pozostawiając na środku miejsce na foremkę aluminiową. Pomocne są tu dołączone do grilli z serii One Touch Gold, One Touch Platinum oraz Performer przegródki na ruszt lub kosze brykiet, które nie pozwlają węglowi przesypać się na środek
2
Rozpalamy ogień i czekamy aż węgiel pokryje się cienką warstwą szarego popiołu.
3
Umieszczamy aluminiową foremkę między rozgrzanymi węglami.
4
Umieszczamy górny ruszt na grillu i kładziemy na nim mięso, tak by leżało dokładnie nad foremką.
5
Przykrywamy kocioł pokrywą i pieczemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisach kulinarnych.
6
Co pewien czas kontrolujemy ilość palącego się węgla (patrz ważne informacje poniżej).
ważne informacje
Przy zastosowainu metody pośredniej istotne jest, aby brykiety lub węgiel paliły się równomiernie po obu stronach grilla.
Ważne jest także, aby foremka była większa od mięsa, tak aby spadające z górnego rusztu krole tłuszczu skapywały do foremki a nie na brykiety. Dla grillów z rusztem o średnicy 47 cm stosujemy jedną dużą foremkę, a dla grillów z rusztem o średnicy 57 cm stosujemy jedną dużą oraz jedną małą foremkę.
W celu zapewnienia stałej wysokiej temperatury podczas długiego czasu pieczenia trzeba zadbać o dokładanie odpowiedniej ilości węgla. Grille One Touch Gold, One Touch Platinum oraz Performer posiadają przegubowe ruszty, które bardzo ułatwiają tą czynność.
Węgiel należy dokładać pojedynczymi kostkami korzystając ze specjalnych szczypiec, a nie dosypywać prosto z opakowania, gdyż może to spowodować zabrudzenie jedzenia pyłem i popiołem.
zdjęcia: