Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cheetah_max

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    26
  • Rejestracja

cheetah_max's Achievements

 SYMPATYK FORUM (min. 10)

SYMPATYK FORUM (min. 10) (2/9)

10

Reputacja

  1. Przepracowany silnikowy? To raczej nie bo jest kwaśny. Chyba że przekładniowy.
  2. Witam Mam pytanie do tych co powoli kończa sezon grzewczy i odpalą piece dopiero jesienią. W jaki sposób zabezpieczyć(zakonserwować) piec? Czy tylko wyczyścić? czy może w jakis sposób zabezpieczacie ścianki pieca? Pozdrawiam
  3. Nie mam sterownika pokojowego. Pompa chodzi non stop. Mam zawory na grzejnikach Heimeiera (nie na wszystkich - 3 grzejniki pracują bez zaworu) . Pracują bez problemu już 8 rok (przedtem miałem piec gazowy). Macie też tyle pyłu na półkach? nie chodzi mi o sadzę. Ten pył nawet gromadzi mi sie na deflektorze z góry. Kolor piaskowy. Pozdrawiam
  4. U mnie brunatny/rdzawy nalot widze na połkach od frontu i w tylnej czesci pieca pod najnizsza polką. Co dziwne nalot ten tez mam na blachach od drzwi(od środka pieca). Nie jestem pewien czy to rdza czy jakis nalot od produktów spalania. Piec pracuje pierwszy sezon z temperaturą n= 60. zamontowany zawór czterodrogowy. U mnie oprócz sadzy na sciankach, na półkach gromadzi sie pełno pyłu. Wyglada to jak bardzo drobny piaseczek. widac go już po dwoch dniach od czyszczenia pieca. Pozdrawiam
  5. Wg producenta i sprzedawców w liroju jest to ten sam piec tylko w innym kolorze. Przed zakupem dzwoniłem do producenta i tak mnie informowali. A co do temperatury spalin to na wylocie wg instrukcji przy mocy nominalnej temperatura wynosi 160-200 stopni wiec nie ma siły zeby komin był zimny. Pozdrawiam
  6. 1,5 kg/h ale to w trybie praca. a piec nie działa 24h na dobe w trybie praca. ja zasobnik(120 kg) spalam w 6 dni a mam piec 20kW. do grzania 150m + nieogrzewana piwnica 80m. Dom przeciętnie ocieplony (styr 8cm). Dach nieocieplony. temperatura w domu 20 do 23 st w zaleznosci od pomieszczenia.
  7. Ja uważam podobnie jak piotrulex że przesłona na went. powinna być przymknieta. Podzczas pracy rzeczywiście nie ma to znaczenia czy regulujemy went czy przesłoną natomiast podczas podtrzymania niepotrzebnie wypala się wegiel. U mnie postój trwa około 20 - 30 minut więc jakbym miał otwarty całkowicie wentylator to wypałiło by mi kompletnie groszek. Jak regulowałem pierwszy raz piec to kontaktowałem sie z serwisem i radzili żeby przesłona była przymknięta. Pozdrawiam
  8. szybko to znaczy ile? 5 minut? 15 minut? jak mówisz ze nie kopci to powietrza chyba nie ma co zwiekszać.
  9. zmniejsz b do 60 będzie podawał czesciej mniejsze porcje. wg mnie to U troche za małe. jaki masz kolor płomienia? wydobywa sie dym z komina?
  10. Chyba nie ma sensu. Nie wiem o czym pisał Heso ale żużel to spieczony popiól wiec nic z tego nie uzyskasz. Chyba że on pisał o niedopalonym weglu.
  11. Tu jest opisany taki eksperyment http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=551
  12. A powiedzcie czy na podtrzymaniu z górki robi sie wam dołek? Bo mi na podtrzymaniu (30 min) cały kopczyk się wypala i schodzi do poziomu talerza, może nawet niżej i po przejściu do trybu PRACA piec potrzebuje dobre 10 min żeby nabrał mocy. W sumie pracuje około 22 minut. Załącza się przy 55 , spada aż do 51 i potem zaczyna iść w górę do 57, wyłącza się. Nabije jeszcze do 59 i potem przez 25 minut spada do 55. Pozdrawiam
  13. ja kupiłem na allegro. firmy kidde z wyświetlaczem poziomu stęzenia. cos około 160 kosztował. narazie z ciekawości ustawiłem go w piwnicy koło pieca. Ale docelowo zainstaluje go na korytarzu koło sypialni (takie zalecenia gdy tylko jeden czujnik w domu).
  14. Zamyka jeśli jest usatwiona prostopadle do czopucha. nawet w tym położeniu nie zamyka w 100%. Przepustnica którą steruje wajcha ma średnice mniejszą niż czopuch. całkowite otwarcie jest w położeniu wajchy równolegle do czoucha. ja mam przymknietą około 2/3. Czjujnik czadu zamontowany 2 metry od pieca wskazuje '0'. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...