Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kawosz3

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    28
  • Rejestracja

kawosz3's Achievements

 SYMPATYK FORUM (min. 10)

SYMPATYK FORUM (min. 10) (2/9)

10

Reputacja

  1. Na twoim miejscu nie grzebał bym jak chodzi. U mnie buczał silnik gdy był zablokowany. U ciebie prawdopodobnie było to samo tylko ty spróbowałeś ponownie uruchomić i silnik przepchnął zator a ja odrazu wziąłem się za rozbiórkę. Pozdrawiam kawosz3
  2. Miałem podobną sytuację i okazało się że kamień zablokował ślimak a zabezpieczenie mechaniczne nie zadziałało (zawleczka nie została zerwana). Wyłączyłem piec wyjąłem zawleczkę, potem klucz "żaba" złapałem za wał od ślimaka parę razy przekręciłem załozyłem nową zawleczkę i odpaliłem ponownie. Było już ok.
  3. Macak zobacz czy po uszczelnieniu retorty nie zacznie ci rdzewieć wymiennik na wysokości dolnych drzwiczek i popielnika. U mnie był ten problem bo po uszczelnieniu gorące powietrze idzie bezpośrednio do góry a dół pozostaje chłodny. Obecnie zrobiłem tak jak było fabrycznie (bez uszczelnienia) i zobaczę czy coś się zmieni.
  4. Ja czyszcze raz w tygodniu i wybieram popiół. Obecnie wywaliłem tą tackę na popiół i wybieram łopatą bezpośrenio z dna pieca a potem całą łopatę wkładam do worka i powoli przechylam i zsypuję. Dzięki temu nie muszę wychodzić na dwór z popielnikiem żeby mocna nie na pylić w kotłowni.
  5. Ja mam Auraton 2005 RX (radiowy) jast bardzo dobry a możliwość przemieszczania nadajnika bez wiercenia dziur i prowadzenia kabli jest wygodą. U mnie początkowo był podłączony do pieca obecnie steruje nim tylko pompe CO aby zmniejszyć spadki temp. Ale z tego co pamiętam kosztował ok. 350zł.
  6. Słuchajcie coś ciekawiego ostatnio zaobserwowałem. Obecnie jest dość ciepło i piec głównie chodzi na podtrzymaniu (sterowanie sterownikiem pokojowym) po zmniejszeniu z b=120 na b=80 przy d=12 zaobserwowałem że w retorcie tworzy się mały spiek węgla który ostro tłumi strumień powietrza. Po przejściu w tryb pracy pomimo wykonania ok. 5 cykli płomień był nadal słaby a w czopuchu temp spalin była ok. 110stC. jak wziąłem pogrzebacz i przegrzebałem w retorcie groszek (była górka ok. 3-4cm nad talerzem) płomień od razu sięgnął deflektora a w czopuchu temp skoczyła do 160stC. Tak więc nie wiem czy tak krótkie nastawy są też dobre przy slabym groszku i sterowniku pokojowym. Przy temp. na zewnątrz ok. 0stC było w miarę ok. Możliwe że w podtrzymaniu o=30 i L=1 były za małe i b i d aby spowodować ruch w retorcie. Niektórzy producenci stosują już retorty obrotowe i nasze problemy znikają. Groszek w tym roku mam słaby i to może być problemem: drobny, mało kaloryczny i dużo popiołu w postaci spieków. Ale co zrobić, trzeba walczyć.
  7. Chyba źle zrozumiałeś intencje uszczelniania palnika - chodzi o to że wtedy powietrze jest dmuchane równomiernie i po całym obwodzie dyszy dzięki temu węgiel jest trochę głębiej rozrzażony a zapotrzebowanie na powietrze spada bo piec nie rozdmuchuje dziurami na boki powierza (poza paleniskiem) Jest jeszcze jedna bardzo ważna zaleta nie puszczasz w komin tyle gorącego powietrza. Jeżeli nie masz pirometru lub termometru to sprawdz czy ciepły masz komin nad czopuchem. temp spalin powinna być 160stC. Pozdrawiam
  8. Bojler miałem już przed modernizacją kotłowni. takie rozwiąznie jest praktyczne, wygodne i tańsze bo nic cię nie obchodzi tylko ustawiasz temp. i przez całe lato nie wchodzisz do kotłowni. A grzejąc piecem policz twój czas na przewalanie groszku, uzupełnianie w zasobniku, zaglądanie do pieca co jakiś czas czy coś się nie dzieje czy nie trzeba uzupełnić (no i te chrobotanie gdy ślimak pracuje). Nikt nie liczy jeszcze zużycia prądu przez piec - w zimę jak sprawdzałem wychodziło ok. 1kW na dobe (pompka+piec) No i cena za opał ile ton zaoszczędzisz po zimie to ok 100zł za tone jesteś do przodu bo od jakiś 3 lat co roku cena groszku rośnie o ok.100 zł. (w tamtym roku kupowałem luz po 650zł/t a w tym po 730zł/t a od sierpnia dupki podnieśli jeszcze na 780 zł/t). Powiem ci tylko, że jak dojdzie cena do 1000zł/t to zakładam gaz i chromole bo na śląsku groszek kosztuje 450zł a w centrum polski sprzedają po 780zł/t totalny idiotyzm a z tego co słychać i piszą w gazetach to masa węgla jest sprowadzana z zagranicy bo nasz jest za drogi.
  9. Cześć 1. zmniejsz temp. z 25stC na w 22 dzień na noc 19stC (różnica w spalaniu myśle podobna porównując 0 stc a -10stC na zewnątrz) 2. Termostat pokojowy ustaw w największym i najzimniejszym pomieszczeniu a głowice powinieneś mieć załozone w pozostałych pomieszczeniach. 3. Nie wiem czy ogrzewasz piecem wodę użytkową w lato jeśli tak to radzę zakup boilera elektrycznego np 100l u mnie ogrzewanie wody piecem wychodzi ok. 170zł/m-c a boilerem elektrycznym w granicach 90zł (zużycie ok. 5kW/dobe przy temp 50 st.) Przy ogrzewaniu wody piecem bardzo dużo energii tracimy na utrzymanie temp. pieca Mam piec taki sam jak ty dom podpiwniczony 190m2 ocieplone tylko poddasze od 01.11.2008 do 20.04.2009 spaliłem ok. 3,5t groszku. Pozdrawiam
  10. U mnie gość sprzedaje eko groszek brunatny workowany po 25 kg w szare worki PCV po 620zł/tone. Na worku nie ma producenta są tylko właściwości które moim zdaniem są mocno naciągane bo osiągnąć kaloryczność 27000kJ z groszku brunatnego to raczej chyba fikcja. Kupiłem luz kamienny z Sosnowca za 720zł/t i myślę że nie będę żałował.
  11. Absolutnie nie bo jak sam zauważysz na puszce sterownika (ta koło wentylatora) nie ma żadnych plomb a podłączać piec lub dadać sterownik może każdy instalator z uprawnieniami. Co ciekawe mój znajomy sam bez papierów montował i podłączał piec u siebie w domu i jak padł mu sterownik R-501 to wezwał serwis. Na następny dzień przyjechał pan z serwisu wymienił płytkę i wszystko było w ramach gwarancji. Powiem Ci że dziś rozmawiałem z obsługą techniczną Elektrometu i gość sam przyznał że ich piece są trochę ułomne przy stosowaniu sterowników pokojowych. (poszli najkrótszą drogą jeśli chodzi o współpracę pieca z takim sterownikiem).
  12. Sprawdz jaki max prąd [A] może płynąć przez styki sterownika pokojowego a jaki pobór ma twoja pompa C.O. Jeżeli pompa ma mniejszy to jest ok. i wtedy odłączasz z pieca przewód 220V zasilającego pompe oraz przewód od sterownika. Żyłe z zerem (przewód zasilający pompe) puszczasz przez sterownik a na piecu należy zewrzeć dwa styki (Oznaczenie T4 styk 16 i 17 w instrukcji str18 - tak było oryginalnie po kupnie pieca) gdzie był podpięty sterownik.
  13. Używając sterownika pokojowego to normalka bo sterownik wyłącza pompe C.o. bo jest ciepło grzejniki i woda w układzie wychładza się do pokojowej a gdy strownik w końcu poda sygnał na piec i włączy pompe to woda chłodna miesza się z gorącą w piecu i siłą rzeczy musisz mieć spadek temp. na piecu. Jeśli chcesz mieć mniejsze spadki to sterownikiem steruj tylko pompe a nie piec. Jest taka głupota bynajmniej u mnie KWP15 że gdy sterownik pok. rozłączy obwód na piecu ten nie utrzymuje zadanej temp. tylko realizuje co zadany czas cykle podtrzymania. (nie ma cykli pracy aby dobił do zadanej tempi późnie przejście w podtrzymanie) Dajcie znać kto używa sterowników pokojowych czy macie to samo.
  14. Co do spalania powiem wam tylko tyle że ogrzewać pomieszczenia temp. 17-18stC a temp. 22-23stC jest duża przepaść i nie tylko na groszku ale na każdym rodzaju opału. Spytajcie ludzi co palą np. gazem oni nie regulują przesłonami, parametrami pracy pieca jak my, tylko jak przychodzi za duży rachunek zmniejszają temp. w pomieszczenich. Efekt zmiejszając temp. z 23 na 19 rachunek do zapłaty spada o jakieś 1/3. Wynika to z tego że ogrzewając pomieszczenia powyżej 19StC zapotrzebowanie na energię już nie rośnie tak proporcjonalnie i jest dużo większe. Co do spalania piotrulexa nie mam nic, tylko się cieszyć bo może naprawdę ma super opał. Piotrulex jeżeli chcesz uciąć wszelkie niedowierzania podnieś na próbę temp. we wszystkich pomieszczeniach do 22stC i utrzymuj ciepłą wodę w CWU. Utrzymaj to przez jakieś 5 dni i jeżli spalanie przy ok. 2stC na zewnatrz bedzie na poziomie 15kg/dobe to czapki z głów. Ja np. w łazienkach mam ok 24stC a w pozostałych pomieszczeniach mam równo 22stC wode CWU grzeję tylko w dzień i spalanie wychodzi mi ok 20-25kg/dobe co przy ogrzewaniu 170mkw i nieocieplonym domu (klocek z poddaszem) jest myśle normalne.
  15. Jeżeli macie różnice temp. na termometrze analogowym i cyfrowym w piecu to prawdopodobnie za mocno jest wciśnięty termometr w korpus pieca. U mnie wystarczyło że wyciągnołem go jakieś 1 do 1,5 cm. Ta odległość ma być między dołem wskaźnika a nakrętką na piecu. Wcześniej była różnica ok 5 stC obecnie jest co do stopnia. (oczywiście trzeba patrzeć prostopadle do tarczy termometru) Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...