Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

madar5

Użytkownicy
  • Liczba zawartości

    8
  • Rejestracja

Converted

  • Tytuł
    WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania

madar5's Achievements

WITAJ, czytaj i pytaj... :)

WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)

10

Reputacja

  1. Forest widzę że jesteś znawcą w każdym temacie. Nie tylko drzewnym ale i na zduństwie z tego co wiem też się podobno znasz z tą małą różnicą że ty tylko nażekasz.
  2. Jak to nie tajemnica to czy możesz powiedzieć jakiej mocy jest ta podkowa, jaką powierzchnę domu masz do ogrzania (pow. całkowita) i ile kaloryferów zasila ta podkowa. Pozdrawiam
  3. Witam Co to jest co kładziecie na podłogę na stryszku? Pozdrawiam Darek
  4. a co masz jakieś doświadczenia z takim rozwiązaniem ? proroku, chętnie poczytam Mam. ponad 5 lat meczyłem się z podkową. Jak ją wywaliłem, zuzycie drewna zmniejszyło się do 50%, a w lecie mogę wreszcie wejść do kuchni bez podgotowania się. Panie Stanisław pewnie że jak sobie zamontowałeś podkowę to się z nią męczyłeś. Z podkowy można ogrzać co najwyżej 2-3 grzejników. Ten piec co ja chcę zamontować do swojej kuchni ma dwa położenia rusztu. Letnie i zimowe. Poza tym można sobie zamontować odcięcie dopływu na grzejniki i masz tylko c.w.u. Jak byś dobrze się przyjżał mojej kuchni kaflowej to zamontowana jest tam też kuchnia elektryczna którą zamierzam właśnie używać latem aby się jak to określiłeś nie zagotować w lecie.
  5. właśnie o to chodzi że zamierzam tam mieszkać na stałe.
  6. Piszę Piszę jaki to dom. Dom nie jest wielki bo to domek mieszkalno letniskowy. Powierzchni Użytkowej ma 80 m 2, a kubatury 350 m 3. Jest zbudowany w technologii THERMOMUR czyli z tych klocków styropianowych dodatkowo jest ocieplony na zewnątrz 5 cm warstwą styropianu także wszystkiego jest 10 cm na zewnątrz moim zdaniem będzie dość ciepły. Ja nie mówiłem że będzie grawitacyjne. Hydraulik był już u mnie w domu i ma zrobić grawitacyjno - pompowe. Czyli jak on tłumaczył kilka punktów będzie podłączonych do grawitacyjnego a kilk będzie zasilanych z pompy a dlaczego tak? ano dla tego że jak zabraknie produ to nie wszędzie ale nadal będę miał ciepło w domu. I myśłę że to podłogowe może być spokojnie zasilane z pompki. Mówisz żeby ogrzewać dom i ciepłą wodę z innego źródła. Właśnie mi o to chodzi żeby było wszystko w jednym. Po co mam palić w dwóch piecach. Do ogrzewania musiał bym zastosować jakiś piec powiedzmy na drzewo a czym się różni taki piec który powiedzmy stoi gdzieś w kotłowni od tych piecokuchni które można zamontować w kuchni kaflowej a które powyżej przedstawiłem moim zdaniem niczym. Do ogrznia takiego domu jak mój wystarczy piec o mocy około 12 kW i te piecokuchnie taką mocą dysponują co więcej mają nawet do 25 kW mocy. Nie wiem czy dobrze dedukuję to są tylko moje teoretyczne rozważania jeżeli masz jakieś doświadczenie w tej dziedzinie to się podziel ze mną.
  7. Najpiękniejszy zakątek świata. Północno wschodnia Polska okolice Suwałk
  8. Witam Być może ten temat był już poruszany na łamach forum ale jakoś nie natrafiłem na tego typu tematykę dlatego postanowiłem założyć nowy temat na forum. W czym rzecz, jestem w trakcie budowy domu mieszkalno letniskowego do zamieszkania całorocznego o powierzchni użytkowej 80 m 2 w którym zamierzam mieszkać w przyszłości. Obecnie jestem na etapie rozmyślań i wybierania systemu c.o. Moim mażeniem było by aby można było ogrzewać dom z kuchni kaflowej w której zamontowany by był kocioł z płaszczem wodnym i tu zaczyna się problem, ale o tym później. Moja kuchnia kaflowa miała by wyglądać tak: http://www.money96.republika.pl/images/1.jpg a teraz o tym problemie jak do takiej kuchni znaleźć odpowiedni a zarazem nie szpecący zbytnio wkład kuchenny z płaszczem wodnym czy piecokuchnie czy też kocioł kuchenny różnie to nazywają. Znalazłem kilka rozwiązań alternatywnych ale to nie jest jeszcze to o co mi chodzi. Na stronie: http://www.salonsob.webd.pl znalazłem kocioł kuchenny typu PG niemieckiej firmy Kuenzel http://www.money96.republika.pl/images/4.JPGhttp://www.money96.republika.pl/images/5.JPGhttp://www.money96.republika.pl/images/6.JPG ale nie bardzo wiem gdzie w tym kotle jest popielnik. Drugim rozwiazaniem jest firma FERRUM: http://www.ekokotly.com.pl która oferuje Pieco-kuchnia (8-14 kW) http://www.money96.republika.pl/images/2.jpg ale po pierwsze jak to obudować a po drugie to jak będzie wyglądała ta moja wymażona kuchnia z takimi dżwiczkami? To samo się tyczy oferty piecokuchni http://www.kostrzewa.com.pl http://www.money96.republika.pl/images/3.jpg 2) Kolejna sprawa - w moim terenie często bywają zaniki produ a więc zastosowanie instalacji z obiegiem wymuszonym i pompką na prąd jest dość ryzykowne. Hydraulik powiedział że można zastosować instalację grawitacyjno-pompową (nie wiem czy się dobrze wyraziłem) i kilka punktów podłączyć jako grawitacyjne a kilka w obiegu wymuszonym tylko czy z takiej piecokuchni można zasilać c.o. w systemie grawitacyjnym. 3) Kolejna sprawa pojemność płaszczy wodnych w tych piecokuchniach wacha się od 20 - 30 litrów nie wiem czy to starczy do zasilania instalacji grawitacyjnej która ma ogrzać 80 m 2 powierzchni. Chciałbym także z tej kuchni uzyskiwać ciepłą wodę użytkową a więc trzeba by było zastosować jakiś bojler tylko jaki i gdzie go umieścić. 4) Kolejna sprawa czy z takiej piecokuchni można zasilać ogrzewanie podłogowe, bo w kilku miejscach w domu tzn w łazience w przedpokoju chciałbym zastosować tego typu rozwiazanie. 5) Kolejna sprawa i to pytanie jest skierowane bardziej do zduna ale może ktoś już podobne rozwiązanie zastosował to też może coś doradzić. Jak widać na tym pierwszym obrazku kuchnia kaflowa posiada dochówkę i piec chlebowy. Ja chciałbym mieć coś podobnego równierz ale jak się zorientowałem te wszystkie piecokuchnie są dość dobrze izolowane także nie ma mowy o konwekcyjnym promieniowaniu cieplą od tego kotła a tym samym nie będzie możliwości ogrzania dochówki czy pieca chlebowego. Może jednak istnieje jakiś inny sposób przy tego typu rozwiązaniu, chętnie posłucham kogoś kto to już wypróbował. 6) No i sprawa ostateczna każdy odradza mi robienia takieego sposobu ogrzewania bo jak twierdzą będę miał z pomieszczenia w którym będzie stała kuchnia kaflowa - KOTŁOWNIĘ, a kuchnia ma stać praktycznie w salonie w takim aneksie kuchennym odzielonym od salonu tylko barem o wysokości 1,5m. Tylko zastanawiam się nad jednym kiedyś ludzie stosowali powrzechnie taki sytsem ogrzewania i nikomu to nie przeszkadzało dlaczego więc teraz ma być z tym problem. To by było chyba na tyle sporo się rozpisałem ale to dlatego że na wiele moich pytań nie znalazłem odpowiedzi w necie a zajmuję się tą sprawą dość długo. Kilka osób nawet podsyłało do mnie maile z zapytaniem jak to można zrobić niestety nie mogłem udzielić im wyczerpującej odpowiedzi, ale być może to forum w czymś pomoże i rozwieje wiele wątpliwości. Zapraszam wszystkich którzy mają jakieś doświadczenie w tej dziedzinie i mają coś do powiedzenia na wypowiadanie się w tej sprawie. Pozdrawiam i przepraszam za byki madar5
×
×
  • Dodaj nową pozycję...