
madar5
Użytkownicy-
Liczba zawartości
8 -
Rejestracja
Converted
-
Tytuł
WITAJ, tu znajdziesz opowiedzi na swoje pytania
madar5's Achievements
WITAJ, czytaj i pytaj... :) (1/9)
10
Reputacja
-
Cedr syberyjski - chwyt handlowy poniżej pasa?
madar5 odpowiedział Agam1 → na topic → Wymiana doświadczeń ogólnie
Forest widzę że jesteś znawcą w każdym temacie. Nie tylko drzewnym ale i na zduństwie z tego co wiem też się podobno znasz z tą małą różnicą że ty tylko nażekasz. -
Jak to nie tajemnica to czy możesz powiedzieć jakiej mocy jest ta podkowa, jaką powierzchnę domu masz do ogrzania (pow. całkowita) i ile kaloryferów zasila ta podkowa. Pozdrawiam
-
Witam Co to jest co kładziecie na podłogę na stryszku? Pozdrawiam Darek
-
a co masz jakieś doświadczenia z takim rozwiązaniem ? proroku, chętnie poczytam Mam. ponad 5 lat meczyłem się z podkową. Jak ją wywaliłem, zuzycie drewna zmniejszyło się do 50%, a w lecie mogę wreszcie wejść do kuchni bez podgotowania się. Panie Stanisław pewnie że jak sobie zamontowałeś podkowę to się z nią męczyłeś. Z podkowy można ogrzać co najwyżej 2-3 grzejników. Ten piec co ja chcę zamontować do swojej kuchni ma dwa położenia rusztu. Letnie i zimowe. Poza tym można sobie zamontować odcięcie dopływu na grzejniki i masz tylko c.w.u. Jak byś dobrze się przyjżał mojej kuchni kaflowej to zamontowana jest tam też kuchnia elektryczna którą zamierzam właśnie używać latem aby się jak to określiłeś nie zagotować w lecie.
-
właśnie o to chodzi że zamierzam tam mieszkać na stałe.
-
Piszę Piszę jaki to dom. Dom nie jest wielki bo to domek mieszkalno letniskowy. Powierzchni Użytkowej ma 80 m 2, a kubatury 350 m 3. Jest zbudowany w technologii THERMOMUR czyli z tych klocków styropianowych dodatkowo jest ocieplony na zewnątrz 5 cm warstwą styropianu także wszystkiego jest 10 cm na zewnątrz moim zdaniem będzie dość ciepły. Ja nie mówiłem że będzie grawitacyjne. Hydraulik był już u mnie w domu i ma zrobić grawitacyjno - pompowe. Czyli jak on tłumaczył kilka punktów będzie podłączonych do grawitacyjnego a kilk będzie zasilanych z pompy a dlaczego tak? ano dla tego że jak zabraknie produ to nie wszędzie ale nadal będę miał ciepło w domu. I myśłę że to podłogowe może być spokojnie zasilane z pompki. Mówisz żeby ogrzewać dom i ciepłą wodę z innego źródła. Właśnie mi o to chodzi żeby było wszystko w jednym. Po co mam palić w dwóch piecach. Do ogrzewania musiał bym zastosować jakiś piec powiedzmy na drzewo a czym się różni taki piec który powiedzmy stoi gdzieś w kotłowni od tych piecokuchni które można zamontować w kuchni kaflowej a które powyżej przedstawiłem moim zdaniem niczym. Do ogrznia takiego domu jak mój wystarczy piec o mocy około 12 kW i te piecokuchnie taką mocą dysponują co więcej mają nawet do 25 kW mocy. Nie wiem czy dobrze dedukuję to są tylko moje teoretyczne rozważania jeżeli masz jakieś doświadczenie w tej dziedzinie to się podziel ze mną.
-
Najpiękniejszy zakątek świata. Północno wschodnia Polska okolice Suwałk
-
Witam Być może ten temat był już poruszany na łamach forum ale jakoś nie natrafiłem na tego typu tematykę dlatego postanowiłem założyć nowy temat na forum. W czym rzecz, jestem w trakcie budowy domu mieszkalno letniskowego do zamieszkania całorocznego o powierzchni użytkowej 80 m 2 w którym zamierzam mieszkać w przyszłości. Obecnie jestem na etapie rozmyślań i wybierania systemu c.o. Moim mażeniem było by aby można było ogrzewać dom z kuchni kaflowej w której zamontowany by był kocioł z płaszczem wodnym i tu zaczyna się problem, ale o tym później. Moja kuchnia kaflowa miała by wyglądać tak: http://www.money96.republika.pl/images/1.jpg a teraz o tym problemie jak do takiej kuchni znaleźć odpowiedni a zarazem nie szpecący zbytnio wkład kuchenny z płaszczem wodnym czy piecokuchnie czy też kocioł kuchenny różnie to nazywają. Znalazłem kilka rozwiązań alternatywnych ale to nie jest jeszcze to o co mi chodzi. Na stronie: http://www.salonsob.webd.pl znalazłem kocioł kuchenny typu PG niemieckiej firmy Kuenzel http://www.money96.republika.pl/images/4.JPGhttp://www.money96.republika.pl/images/5.JPGhttp://www.money96.republika.pl/images/6.JPG ale nie bardzo wiem gdzie w tym kotle jest popielnik. Drugim rozwiazaniem jest firma FERRUM: http://www.ekokotly.com.pl która oferuje Pieco-kuchnia (8-14 kW) http://www.money96.republika.pl/images/2.jpg ale po pierwsze jak to obudować a po drugie to jak będzie wyglądała ta moja wymażona kuchnia z takimi dżwiczkami? To samo się tyczy oferty piecokuchni http://www.kostrzewa.com.pl http://www.money96.republika.pl/images/3.jpg 2) Kolejna sprawa - w moim terenie często bywają zaniki produ a więc zastosowanie instalacji z obiegiem wymuszonym i pompką na prąd jest dość ryzykowne. Hydraulik powiedział że można zastosować instalację grawitacyjno-pompową (nie wiem czy się dobrze wyraziłem) i kilka punktów podłączyć jako grawitacyjne a kilka w obiegu wymuszonym tylko czy z takiej piecokuchni można zasilać c.o. w systemie grawitacyjnym. 3) Kolejna sprawa pojemność płaszczy wodnych w tych piecokuchniach wacha się od 20 - 30 litrów nie wiem czy to starczy do zasilania instalacji grawitacyjnej która ma ogrzać 80 m 2 powierzchni. Chciałbym także z tej kuchni uzyskiwać ciepłą wodę użytkową a więc trzeba by było zastosować jakiś bojler tylko jaki i gdzie go umieścić. 4) Kolejna sprawa czy z takiej piecokuchni można zasilać ogrzewanie podłogowe, bo w kilku miejscach w domu tzn w łazience w przedpokoju chciałbym zastosować tego typu rozwiazanie. 5) Kolejna sprawa i to pytanie jest skierowane bardziej do zduna ale może ktoś już podobne rozwiązanie zastosował to też może coś doradzić. Jak widać na tym pierwszym obrazku kuchnia kaflowa posiada dochówkę i piec chlebowy. Ja chciałbym mieć coś podobnego równierz ale jak się zorientowałem te wszystkie piecokuchnie są dość dobrze izolowane także nie ma mowy o konwekcyjnym promieniowaniu cieplą od tego kotła a tym samym nie będzie możliwości ogrzania dochówki czy pieca chlebowego. Może jednak istnieje jakiś inny sposób przy tego typu rozwiązaniu, chętnie posłucham kogoś kto to już wypróbował. 6) No i sprawa ostateczna każdy odradza mi robienia takieego sposobu ogrzewania bo jak twierdzą będę miał z pomieszczenia w którym będzie stała kuchnia kaflowa - KOTŁOWNIĘ, a kuchnia ma stać praktycznie w salonie w takim aneksie kuchennym odzielonym od salonu tylko barem o wysokości 1,5m. Tylko zastanawiam się nad jednym kiedyś ludzie stosowali powrzechnie taki sytsem ogrzewania i nikomu to nie przeszkadzało dlaczego więc teraz ma być z tym problem. To by było chyba na tyle sporo się rozpisałem ale to dlatego że na wiele moich pytań nie znalazłem odpowiedzi w necie a zajmuję się tą sprawą dość długo. Kilka osób nawet podsyłało do mnie maile z zapytaniem jak to można zrobić niestety nie mogłem udzielić im wyczerpującej odpowiedzi, ale być może to forum w czymś pomoże i rozwieje wiele wątpliwości. Zapraszam wszystkich którzy mają jakieś doświadczenie w tej dziedzinie i mają coś do powiedzenia na wypowiadanie się w tej sprawie. Pozdrawiam i przepraszam za byki madar5