kamionkal 18.04.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 u mnie dom będzie kryty blachą, ale... szczerze mówiąc jest to jedyny jego element co do którego nie jestem w 100% dokonanego wyboru (nie dopatrzyłem w projekcie i przy mojej więźbie dachówki nie da rady położyć). Jeśli wybierzesz coś innego niż dachówkę, to IMO powinieneś dużą uwage przywiązać do izolacji i zrobić pełne deskowanie. Jak wspomniano wcześnioej przy 4-spadowym dachu cena blachodachówki nie będzie tak korzystna jak przy prostej dwuspadówce. Zalety dachówki, które przychodza mi do głowy:-lepiej izoluje od deszczu (hałas) i mocnego słońca (temperatura na poddaszu)-trwalsza (choć jak dla mnie to słaby argument, jeśli blacha wytrzyma mi 30 lat to i tak luz) Rada jaka mam dla Ciebie jest taka:-poproś o wycenę Twojego dachu speców od dachówki i blachodachówki, zobaczysz ile wynosi różnica.-więźbę tak czy siak zwymiaruj pod pełną dachówkę, zapłacisz za nią pewnie z 1,5-2 tysiące więcej, a będziesz miał komfort psychiczny, że za jakiś czas będziesz mógł wymienić pokrycie na jakie będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 18.04.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Ostatnio wyceniałem dach z przyzwoitej szwedzkiej blachy PLANNJA SMART (jest to najtańszy i profil dachówkowy PLANNJI *szwedzka blacha/tłoczona w polsce) i dachówkę cementową BRAAS CELTYCKA (jest to najtańszy i najpopularniejszy profil dachówek BRAASA.Koszt materiałów wyszedł w zasadzie identycznie.Różnica cenowa pojawia sie w robociźnie ok. 30% wiecej kosztuje ułozenie dachówki. oomuszę kończycdokończę przy najbliższej okazji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 19.04.2008 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedzi. Chyba przekierowaliście mnie w stronę dachówki. Wcześniej myślałem raczej o blachodachówce. Dziś mam zaplanowaną rozmowę z projektantem. Muszę i jego działania przekierować na dach pokryty dachówką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 19.04.2008 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Jestem po rozmówkach. W przygotowanej wieźbie projektant polecił jedynie zwiększyć wymiary narożnic (celem dostosowania do pokrycia dachówką). Obecnie poszczególne wymiary są następujące:krokiew - 8 x 18 cm,narożnice - 16 x 22 oraz 12 x 18 cm,jętki - 7 x 16 cm,łaty - 6 x 4 cm,kontrłaty - 4 x 2,5 cm.Chyba w pośpiechu niczego nie przedobrzył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.04.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Czy ktos się orientuje ilo kosztuje robocizna przy pokryciu płaska blachą na rabek stojący? Bo blacha chyba na poziomie 30 zł/m2 Moje Dziewcze zobaczyło taką blachę i jęczy że też chce ... I mi się ten nastrój udziela.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 19.04.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Czy ktos się orientuje ilo kosztuje robocizna przy pokryciu płaska blachą na rabek stojący? Bo blacha chyba na poziomie 30 zł/m2 Moje Dziewcze zobaczyło taką blachę i jęczy że też chce ... I mi się ten nastrój udziela.... Pantoflarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.04.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Czy ktos się orientuje ilo kosztuje robocizna przy pokryciu płaska blachą na rabek stojący? Bo blacha chyba na poziomie 30 zł/m2 Moje Dziewcze zobaczyło taką blachę i jęczy że też chce ... I mi się ten nastrój udziela.... Pantoflarz. Hmmm. Po prostu nie wiesz jak mnie czeka..... nagroda..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.04.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 sorry, ale co to blacha płaska na rąbek stojący? czy to samo co trapez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.04.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Takie coś: http://www.krak-zinc.pl/galeria/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wia01 19.04.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 mam dach Brassa juz kilka ładnych lat i wygląda super , nic się nie zieleni ...polecam Brassa jest tanszy od ceramicznej dachowki a wyglada rowniez dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 19.04.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 mpoplaw skąd taka informacja że gont ma gwarancji 2 lata. Chyba że u jakiegoś producenta z garażu. Większość firm daje gwarancji 10 lat a co niektóre nawet 15 lat. Trwałość ocenia się na 35-50 lat - wszystko zależy od zastosowanego bitumu. Czy pokrycie jest tańsze? To zależy od konstrukcji całego dachu. Sam gont kosztuje ok 24-30 zł, a dachówka ceramiczna angobowana już od ok 35 zł. Na tym etapie różnica cenowa jest nieznaczna. Ale znaczący koszt robią wszystkie dodatki tj. gąsiory, dachówki kalenicowe, wentylacyjne itd. Sporo zależy też od tego co będzie pod dachówką - folia wstępnego krycia czy pełne deskowanie + papa. Jeśli będzie pełne deskowanie i papa to różnica w cenie będzie spora. Osobiście zdecydowałem się na dachówkę cementową. Produkowana dachówka przez naszych dziadków wytrzymywała ok 50 lat i to był tylko cement z piaskiem. Dzisiaj dysponujemy inną technologią produkcji, są różne dodatki do betonu znacznie zmniejszające jego nasiąkliwość i poprawiające trwałość. Gdyby trwałość wzrosła o 20 lat to do końca życia nie martwię się o wymianę dachu. W końcu po coś producenci utrzymują laboratoria i płacą naukowcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 20.04.2008 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Dzięki wia01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 20.04.2008 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Ale znaczący koszt robią wszystkie dodatki tj. gąsiory, dachówki kalenicowe, wentylacyjne itd. Sporo zależy też od tego co będzie pod dachówką - folia wstępnego krycia czy pełne deskowanie + papa. Jeśli będzie pełne deskowanie i papa to różnica w cenie będzie spora. Mam rozumieć, że nie muszę robić pełnego deskowania pod dachówkę. Czasami się zastanawiałem po co inwestorzy robią to pełne deskowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 20.04.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Folia wstępnego krycia jest nowym produktem i nikt nie jest w stanie powiedzieć czy jej właściwości za 50 lat będą takie same, czy wogóle jeszcze będzie pod dachówką, ale za to jest tania. Większość folii można kupić w przedziale 3-10 zł/m.Deski czy płyty OSB to koszt ok 15-25zł/m2 + zwykła papa podkładowa ok 3-6 zł/m2, a modyfikowana SBS to 10-15 zł/m2. Zwykła papa na pewno nie wytrzyma tyle co dachówka, więc warto zainwestować w modyfikowaną SBS. Z kolei jak już jest tak dobrze zrobione poszycie to jeśli nie licząc robocizny gont bitumiczny początkowo wyjdzie taniej. Natomiast jego zaletą jest to że jeśli np. po 30 latach będzie nadawał się do wymiany wystarczy wtedy położyć tylko nową warstwę wierzchniego krycia z nowego gontu. Na koniec koszty wyjdą takie same ale za to są rozłożone w czasie.Muszę zaznaczyć że jestem zagorzałym przeciwnikiem blachodachówek. Widziałem dach 10 letni z nieużytkowym strychem i widziałem jak słońce prześwituje przez maleńkie dziurki. Po prostu ten dach wygląda jak jedno wielkie sito. Co będzie za kolejnych 10 lat? Ta blacha już nadaje się do wymiany, a za kilka lat jak regularnie woda będzie przeciekać to jeszcze więźba będzie do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.04.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 ...Trwałość ocenia się na 35-50 lat - wszystko zależy od zastosowanego bitumu... Trwałość gontu bitumicznego będzie tak długa jak długo utrzyma się na nim posypka mineralna. W praktyce to maksymalnie 20 lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 20.04.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Znajomy pokrył dach gontem 17 lat temu i do dzisiaj stoi. Po oględzinach organoleptycznych w zeszłym roku robi wrażenie że jeszcze dobrych parę lat postoi. Posypka zwykle spłukuje się z deszczem przez pierwsze 2-3 lata, a ta mocniej związana z podkładem już zostaje na długie lata. To był gont jak dobrze pamiętam firmy ISOLA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.04.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 To możliwe bo to jeden z najlepszych producentów pokryć bitumicznych. Ma bardzo ładną (oczywiście to rzecz gustu) gruboziarnistą posypkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts