Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z tym projektem?

Recommended Posts

Witam

Jestem nowa na tym forum i chciałam sie przywitac:)

Mam równiez pytanie odnośnie budowy domu, którą chce zacząc niedługo.

Jeżeli kupiłam projekt domu , który ma byc wykonany np. z betonu a ja chce budować z cegieł. No i właśnie czy ja mam ta zmianę zgłaszać jakoś w urzedzie czy u projektanat co nanosi mi ten dom na plan działki.Dzięki za odpowiedź

Pozdro

Motoazja

No akurat to porównanie betonu do cegieł jest nie trafione, jeśli masz np fundament wylewany a chcesz zrobić z bloczków betonowych, to nigdzie nie musisz zgłaszać, tylko w dzienniku budowy musi być zapisany faktycznie uzyty materiał.

Jesli masz ściane z ceramiki a ty wybierzesz inny materiał np keramzyt to też nie musisz tego zgłaszać (tylko warunek że jesliściana z ceramiki była 25 to keramzyt tez musi być 25 - tak samo przy fundamencie).

Natomiast jeśli ściane masz murowaną a ty sobie wymyslisz że zrobisz ją z "bali" to tak się nie ta :).

To samo z dachem jesli masz przewidzianą blachodachówke to nie możesz zastosować dachówki cementowej, ceramicznej, ponieważ ciężar dachu musi być ponownie przeliczony żeby się nie zawalił, rozjechał, itp.

........

Jeżeli kupiłam projekt domu , który ma byc wykonany np. z betonu a ja chce budować z cegieł...............

Też witam.

Źle zaczynasz.(powinien być nick typu Ewa Braun)

Jeśli twój ... ma na imie Adolf to źle skończy.

Możesz budować z czego chcesz po konsultacji z autorem projektu.

Witam

Jestem nowa na tym forum i chciałam sie przywitac:)

Mam równiez pytanie odnośnie budowy domu, którą chce zacząc niedługo.

Jeżeli kupiłam projekt domu , który ma byc wykonany np. z betonu a ja chce budować z cegieł. No i właśnie czy ja mam ta zmianę zgłaszać jakoś w urzedzie czy u projektanat co nanosi mi ten dom na plan działki.Dzięki za odpowiedź

Pozdro

Motoazja

zmaina materiału na ściany jest tzw zmianą nieistotną i nonosi ja kierownik budowy w dzienniku budowy. Moim zdaniem to kretyństwo (różne materiały mają wytrzymałośc na sciskanie od 2 do 20 MPa) ale tak jest.

No chyba że się mylę :D

Wtedy tak nie jest. :lol: