Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regips czy tynk pod ścianę kolankową- jak połączyć z murłat

Recommended Posts

Witam

Otóż mam problem czym obrobić ścianę kolankową aby połączyć z dachem. Na wiencu osadzona jest murłata na środku. Z kazdej strony jest po ok. 6cm luzu. Jak tel luz zlicować do pionu ściany kolankowej. Czy zrobic do góry płytte czy otynkowac. jezeli otynkować to jak zakryć ten luz na murłacie?

Dla zobrazowania wrzucam rysunek zeby wyjasnic o ktore miejsce mi chodzi.

http://countup.republika.pl/sciana.JPG[/url]

1. Jeszeli masz te 6cm to doloz tam na cement bloczki BK lub cegle (folia PCV miedzy bloczkiem a murłata) i na to wszystko dasz tynk.

2. Kleisz plyte KG na calej sciance kolankowej, a szpare miedzy KG a murlata wypelniasz welna, co pare m mozesz dac tam jakas cegle czy cos by troche podeprzec plyte od tylu. Ale nie laczysz na sztywno plyty KG z murlata!!!

3. Na muralte dajesz kilka plyt KG w warstwach, niestety moze pekac na polaczeniu tynk - plyty. No i dochodzi problem zrownania tych plyt z tynkiem.

Mozna współczuc autorowi tematu ze w takim stanie ma obecnie poddasze, wykonanie tego datalu winno być wykonane podczas praca adaptacyjnych.

Nie musisz mi wspolczuc w sprawie stanu poddasza jaki mam. Jest to jak najbardziej normalny stan, który bede musial zrobic przed tynkowaniem i zastanawialem sie jak to zakonczyc. Zrobie to tak jak podpowiadacie. Dam plyte GK. Faktycznie nie mozna laczyc na sztywno z murlata.

dzieki za podpowiedz

• 9 years później...