Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cement I czy II ????

Recommended Posts

Witam,

Mam wybudowac sciany z betonu komorkowego (bialego, szer 24cm). Slyszalem, ze spoina powinna miec mniejsza wytrzymalosc niz material z ktorego buduje.

Zamowilem cement I (bo znajomi mowili ze jest duzo lepszy niz II).

Teraz sie zastanawiam: czy warto brac I-ke do scian z gazobetonu, czy moze lepiej wziac II (ten slabszy - z domieszkami) i wtedy spoina bedzie slabsza?

A moze z cementu I tez mozna zrobic spoine dobra do gazobetpnu?

Jak sie maja do siebei te dwa rodzaje cementu, ktory polecacie?

nie bardzo rozumiem kto ci powiedział że cement II jest słabszy od I ?? za wytrzymałość na ściskanie odpowiada ta następna cyferka na worku, jeśli jest tam 32,5 to oznacza że po 28 dniach ten cement ma 32,5 MPa, jak jest tam 42,5 to ma 42,5 MPa itd zarówno I jak i II występuje w wersji 32,5 i 42,5

Moglbys rozwinac temat? Bo jestes jedyna osoba ktora logicznie tu pisze.

Te parametry 32,5 i 42,5 to wytrzymalosc na sciskanie "golego" cementu?

Dajac wiecej piachu , rozumiem ze zmniejszam wytrzymalosc?

Proporcje objętościowe zaprawy cem-wap nadającej się do ścian z betonu komórkowego na podstawie broszury "Trwały i zdrowy dom dla Twojej rodziny" Stowarzyszenia Przemysłu Wapienniczego:

1 część cementu,

2,5 części wapna,

10,5 części piasku,

woda

broszura nie wspomina czy ma to być cement czysty czy z dodatkami,

na ogół murarze stosują CEM II 32,5.

Do białego gazobetonu używa się cementu czystego I.

Jak chcesz brać II to trzeba było kupić szare bloczki.

Tak przynajmniej wskazuje logika.

Bo domyślam się, że były jakieś powody dla których wybrałeś droższy biały od szarego.

Jeśli tym powodem była dokładność ich wykonania to łącz je na klej do cienkich spoin, a cement zachowaj na wylewki, tynki, murki z cegieł, nadproża ...

Do białego gazobetonu używa się cementu czystego I.

Jak chcesz brać II to trzeba było kupić szare bloczki.

Tak przynajmniej wskazuje logika.

Bo domyślam się, że były jakieś powody dla których wybrałeś droższy biały od szarego.

Jeśli tym powodem była dokładność ich wykonania to łącz je na klej do cienkich spoin, a cement zachowaj na wylewki, tynki, murki z cegieł, nadproża ...

Pierwszy raz spotkałem się z teorią żeby do białego gazobetonu używać białego cementu :o chyba cię trochę fantazja ponosi :D

Z tego co wiem to jeśli już to używa się albo kleju albo zwykłej zaprawy /ja używałem właśnie takiej na bazie cementu II 32,5/.

Różnic między cementem I a II nieznam więc się nie będę wypowiadał.

Pierwszy raz spotkałem się z teorią żeby do białego gazobetonu używać białego cementu :o chyba cię trochę fantazja ponosi :D

Z tego co wiem to jeśli już to używa się albo kleju albo zwykłej zaprawy /ja używałem właśnie takiej na bazie cementu II 32,5/.

To teraz będziesz oświecony - wiesz czym się różni szary bloczek od białego? Tym samym czym cement II od I. Więc jeśli kupiłeś biały i wysmarowałeś połączenia 2 cm zaparawy na bazie II to równie dobrze mogłeś kupić szary.

A co do kleju to bajki opowiadasz. My używaliśmy zwykłej zaprawy do cienkich spoin - klej nawet nam przez myśl nie przeszedł - ale na targach budowlanych często ustawia się jakiś magik z klejem co to skleja wszystko jak leci więc może...

Oczywiście te rozważania tylko dla tych którym materiały budowlane "promieniują".

W mojej okolicy jedynym używanym gazobetonem był produkowany przez solbet z solca kujawskiego - koloru białego /biję się w piersi - nie wiedziałem że to jest jakiś lux hit bo jest uważany powszechnie za najtańszy materiał budowlany/, w zeszłym roku na składach pojawiło się parę partii szarego bloczka produkowanych gdzieś na południu polski, były trochę tańszy.

System klej lub zwykła zaprawa jest stosowana w mojej okolicy od zeszłego wieku/zwłaszcza zaprawa bo klej od ostatnich kilku lat/, informacje dostępne wśród okolicznych "oświeconych" majstrów i na stronie http://www.solbet.pl

Ja jednak bym nie dziwaczył z cementem I tylko wybrał powyższe rozwiązanie.

A akurat takimi rzeczami jak promieniotwórczość to bym sobie za bardzo głowy nie zawracał w standardowych materiałach.

W mojej okolicy jedynym używanym gazobetonem był produkowany przez solbet z solca kujawskiego - koloru białego /biję się w piersi - nie wiedziałem że to jest jakiś lux hit bo jest uważany powszechnie za najtańszy materiał budowlany/, w zeszłym roku na składach pojawiło się parę partii szarego bloczka produkowanych gdzieś na południu polski, były trochę tańszy.

System klej lub zwykła zaprawa jest stosowana w mojej okolicy od zeszłego wieku/zwłaszcza zaprawa bo klej od ostatnich kilku lat/, informacje dostępne wśród okolicznych "oświeconych" majstrów i na stronie http://www.solbet.pl

Ja jednak bym nie dziwaczył z cementem I tylko wybrał powyższe rozwiązanie.

A akurat takimi rzeczami jak promieniotwórczość to bym sobie za bardzo głowy nie zawracał w standardowych materiałach.

Taki sam lux hit jak cement I. I zapewniam Cie, ze I nie jest biały - jest tak samo szary jak II. A co do bloczka czy jest to ciągle najtańszy materiał to bym dyskutowała - jak był po 4-5zł to tak i wszyscy mówili, że to na stodoły - jak jest po 11-15zł to faktycznie luksusowy - zdrowy - oddychające ściany - mikroklimat itp. ;)

Napisałeś, że ponosi mnie fantazja a z Twoich postów wynika, że nawet nie wiesz jak wygląda cement I... więc kto tu fantazjuje?

A co do systemu kleju - to żebyś wiedział o czym piszesz - jest to system na zaprawie do cienkich spoin, i też nie luksus tylko wygoda spowodowana wzrostem jakości (wymiarowej) wykonania bloczków. I skoro dyskutujemy nad dosyć szczegółowym tematem jak Cement I i II poruszając również inne jego parametry - trzymajmy się tej konwencji przy nazywaniu zapraw.

Napisałam wyraźnie - jeśli ktoś świadomie wybrał biały gazobeton ze względu na brak domieszek popiołów z elektrowni to logicznym jest, że powinien wybrać cement I z tego samego powodu, i pamiętać o tym przy wylewkach, tynkach i innych...

A do tych co nie widzą ironii proszę, zachowajcie pozory. W końcu, byle debil nie powinien sam stawiać chałupy - choć ciężko się tego trzymać wybierając pośród najlepszych deweloperów i poleconych ekip.

No sorka anetabo nie ma się co unosić :wink:

mój tekst odnośnie kleju i zaprawy dotyczył twojej wypowiedzi:

co do kleju to bajki opowiadasz. My używaliśmy zwykłej zaprawy do cienkich spoin - klej nawet nam przez myśl nie przeszedł - ale na targach budowlanych często ustawia się jakiś magik z klejem co to skleja wszystko jak leci więc może...

I rzeczywiście przyznaję Ci rację nigdy nie wgłębiałem się nad właściwościami cementu I i II.

Zamiarem mojej wypowiedzi było zwrócenie uwagi na to że czasem wyolbrzymiamy niektóre rzeczy np.: promieniowanie materiałów, oddychanie ścian pod wpływem marketingu lub opini różnych ludzi

Na sciskanie.

A ze sa popioly, jest napisane na worku, rowniez z Rudnik. Wystarczy czytac.

Zaprawa jest ciemniejsza od tej z gat. I.

Co do opadania, murarzy to na maxa wnerwia bo z wierzchu maja za rzadkie a na spodzie za geste i ciagle musza mieszac w kalfasie.

I jest mocniejsza niz II

w jakim sensie mocniejsza ?? na ściskanie na rozciąganie ?? na udar ??

BTW murowałem z I i z II cementowania Rudniki żadne popioły mi nie opadały na dno kalfasa, jaka cementowania ma te opadające na dno popioły ??