Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...w suficie podwieszany którego rzut z góry zmieszczam poniżej

http://img510.imageshack.us/img510/8145/nowyobrazsz7.th.jpg

Podwieszony został obszar zakreskowany, a w lewym, dolnym rogu wykonana została półka z wnękami.

Serdecznie proszę o pomoc bo skończyły mi się pomysły.

Dodam jeszcze, że na środku pokoju będzie żyrandol.

https://forum.murator.pl/topic/100053-czy-ktos-pomo%C5%BCe-przy-rozmieszczeniu-o%C5%9Bwietlenia/

Wymiary pomieszczenia to 5,4 x 4,4 podwieszenie wymiary - dłuższe - najzwijmy umownie - 4,4x 1,2 nad oknem 3 x 0,3 krótsze 2x1,2 oczywiście dla uproszczenia wymiary podane są w metrach.

Oświtlenie halogeny.

Pod dłuższym będzie stał TV a pod tym krótszym stoł i się zastanawiam ile dać halogenów - myślałem, żeby dać nad krótszym 2 a na dłuższym 4?

na dłuższym 4 moim zdaniem wystarczą ale nad stołem dał bym 3 żeby było jaśniej ( halogeny dają punktowe oświetlenie) jak nie będziesz chciał w danej chwili używać żyrandola. Kup sobie halogeny bez transformatorowe na 220v nie będziesz się martwił w którym miejscu umieścić transformator a koszta podobne.
właśnie jak to jest z tymi halogenami - lepiej dawać beztransformatorowe ? - podobno szybciej siadają a koszt wymiany żaówy wiekszy niż przy transformatorowym... co sądzicie ?

mam jedne i drugie. Ponad 4 lata. jak dotąd wymieniałem jeden 12V i jeden 230V.

Ale u mnie od halogenów do sufitu własciwego jest sporo przestrzeni. Po prostu się chłodzą.

U mnie troche inaczej - mam 15 halogenow na 12 V oraz 6 kinkietow z halogenami 230 V. W ciagu ostatniego roku nie spalil sie zaden z 12 - voltowych, a z 230 -voltowych spalily sie 4 zarowki. Nie wiem dlaczego, moze napiecie w sieci jest niestabilne albo kinkiety zle odprowadzaja cieplo. Dodam ze te na 12 v sa wlaczane o wiele czesciej i swieca dluzej, te 230 v wlacza sie sporadycznie.
dużo zależy od sieci ( jakie napięcie) na ostatniej budowie gdzie napięcie sieci skakało z 207V do 223V wymieniłem 5 sztuk bo tak leciały ale także od jakości halogenu( firmowy czy też nie)