tula 14.04.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Proszę o pomoc. Jestem na etapie projektu dobudowy nowego do starego lub inaczej rozbudowy starego domu, co oczywiście niesie ze sobą sporo komplikacji zgrania poziomów, no, wiele innych też. Często ważne są centymetry, nie metry. Ostatnio zostałam zaskoczona informacją, że drzwi wewnętrzne, np do łazienki muszą mieć 90 cm szerokości. Czy to jest prawda ? Jeśli tak, to chyba opadną mi ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 14.04.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 90 -to otwór. Samo skrzydło to 80 cm ( lub 81,6 w zależności od producenta). 90-tka to standard europejski - z przystosowaniem dla niepełnosprawnych aby wózkiem można było wjechać. Ale ...moja rada - upatrz sobie drzwi a potem rób pod nie otwór na szerokość i wysokość - bo jeżeli drzwi będziesz mieć z regulowaną ościeżnicą to wymagany otwór MUSI MIEĆ 91,5 CM SZEROKOŚCI - już na gotowo po otynkowaniu ścian a wysokość od gotowej podłogi 207,8 cm.....( a nie jak mówi murarz , że STANDARDEM jest 205 cm ) Pozdrawiam P.s. ale nie słyszałam, aby był jakiś przepis NAKAZUJĄCY wykonanie drzwi o konkretnym wymiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 14.04.2008 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Zdecydowałam się przeszkodzić w sniadaniu mojemu przyszłemu ewentualnie inspektorowi nadzoru. Wiadomość jest taka - nowe przepisy nakazują , by skrzydło drzwiowe było szerokości 90 cm i na etapie projektu tego przeskoczyć się nie da.YreQ, dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.04.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 nie wiem skąd takie informacje,wg warunków technicznych drzwi wewnętrzne w mieszkaniach i domach to 80cm w świetle po otwarciu skrzydła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w mordke jeża 14.04.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 nie wiem skąd takie informacje, wg warunków technicznych drzwi wewnętrzne w mieszkaniach i domach to 80cm w świetle po otwarciu skrzydła ....sluchajcie sie Roberta, o wie co mowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.04.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w mordke jeża 14.04.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 "Trza" "burakow" poprawiac, jak glupoty pisza i strone madrego trzymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 14.04.2008 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 robert, nie dawaj mi na próżno nadziei Czytam forum od jakiegoś czasu, pamietam, jesteś architektem. A jednak - architekt położył na to szczególny nacisk, ten drugi, od konstrukcji. Pisałam, że dzwoniłam do kierbuda i inspektora nadzoru w jednej osobie. Potwierdził. Ten pan jest również biegłym sądowym. Nie ukrywam, że czekałam na Wasz odzew, jakąś podpowiedź. Zabawne jest to, że w mojej dobudowie będzie sporo schodów. I jeśli szerokość skrzydła jest podyktowana np dostępem do łazienki na wózku inwalidzkim, to musiałabym do niej zjechać po czterech schodkach, by się zabić na ścianie na wprost Te przepisy weszły ponoć ze dwa lata temu. Jeśli ktoś ma " dobrą radę ", proszę o nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.04.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 a ja dalej, nie jako biegły sądowy, ale architekt praktykujący i znający obowiązujące mnie przepisy dalej mówię, że 80cm, a jeśli nie, tom kiep i cymbał.... no chyba, że twój dom po rozbudowie będzie spełniał funkcje publiczne (nie, żeby od razu domem publicznym się stał...) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690) tekst jednolity - aktualizacja z dn.27.05.2004 § 9. 1. Wymagane w rozporządzeniu wymiary w świetle należy rozumieć jako uzyskane po wykończeniu powierzchni elementów budynku, a w odniesieniu do wymiarów otworów okiennych i drzwiowych jako wymiary w świetle ościeżnicy. 2. Grubość skrzydła drzwi po otwarciu nie może pomniejszać wymiaru szerokości otworu w świetle ościeżnicy. § 62. 1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć w świetle ościeżnicy co najmniej: szerokość 0,9 m i wysokość 2 m. W przypadku zastosowania drzwi zewnętrznych dwuskrzydłowych szerokość skrzydła głównego nie może być mniejsza niż 0,9 m. § 75. 1. Drzwi do pomieszczenia przeznaczonego na stały pobyt ludzi oraz do pomieszczenia kuchennego powinny mieć co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy. 2. W budynku użyteczności publicznej drzwi wewnętrzne, z wyjątkiem drzwi do pomieszczeń technicznych i gospodarczych, powinny mieć co najmniej szerokość 0,9 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy. 3. Drzwi, o których mowa w ust. 1 i 2, nie powinny mieć progów. § 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza. 2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.04.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Te przepisy weszły ponoć ze dwa lata temu. ja takich nie znam, i nawet przed chwilą sprawdziłem strony sejmowe... cobym się nie wygłupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 14.04.2008 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 robert, dziękuję, że wykopałeś to rozporządzenie ministra. Zdrukuję i zastrzelę nim architekta Jak się to rozstrzygnie, doniosę Ci uprzejmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 22.04.2008 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 wklejam co znalazłam. Moi architekci telefonicznie upierają się przy skrzydłach drzwiowych szer 0,9 m. Odpuszczą w garderobie http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/11716?print_doc_id=9131 Proszę tych, krórzy projekt mają dopiero co. Macie zaplanowane gdzieś węższe drzwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.04.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Twój dom nie musi spełniać wymogów dla niepełnosprawnych.Ja cytowałem rozporządzenie już po tych poprawkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 22.04.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 według mnie te przepisy dotyczą budynków publicznych (domy wielorodzinne) I to by się zgadzało z tym co napisał Robert. Nie sądzę,żeby dotyczyło to prywatnych domów (chyba że trzeba określić kto będzie mieszkańcem i będzie też osoba niepełnosprawna - nie wiem, nigdy nie budowałam domu...)Może Twój fachowiec źle zrozumiał przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 22.04.2008 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 robert, miałeś rację, choć nie uściśliłeś jak krowie na rowie Drzwi do łazienek ( i inne ) mają mieć minimum 80 cm w świetle zamontowanej ościeżnicy. A skrzydło będzie miało tyle, ile będzie trzeba . Tak więc otwór trzeba przygotowywać na ok 90 cm szerokości. Dziękuję Wam, teraz mogę sobie jechać i mierzyć światła ościeżnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 22.04.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 80cm w świetle po otwarciu skrzydła dla mnie to co napisałem wyżej jest jasne, nie podawałem przecież światła otworu w murze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 22.04.2008 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 robert, przeczytałam uważnie przede wszystkim przytoczone przez Ciebie rozporządzenie. I tam jest to jasno napisane, nawet dla mnie Ale obawiałam się, że moi panowie mają jakieś nowsze Jeszcze raz dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts