Snowdwarf 14.04.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 zamierzam zmienić lokalizację drzwi wewnętrznych (drzwi nowe porta).ściana wewnętrzna, 1 cegła.jak głęboko mam osadzic nadproże w ścianie (jak daleko od krawedzi otworu je wypuscić)?nadproże będzie z belki stalowej, z jednej strony ściana dochodzi do komina.prosze o poradę aha i jeszcze jedna wątpliwość - jak wyliczyć dolny poziom nadproża żeby nei było problemów przy montażu drzwi - podłoga możę iść do góry o około 25mm. czy bezpieczniej jest zostawić po prostu ok 50 mm zapasu nad drzwiami i szczelinę potem zapianowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 15.04.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Osadzenie nadproza min 20 cmPrzy kominie belka nie powinna wchodzic w komin. Poza tym to tylko 12 cm cegly pelnej (?). Wkulbym w sciane kominowa ceownik dla podtrzymania nadproza od strony komina Lacze spawane. Wysokosc oworu zalezy od typu drzwi. Bezpieczniej zostawic wicej miejsca lub wybrac typ drzwi do zamontowania i zrobic zgodnie z wytycznymi technicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 24.04.2008 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 dzięki za odpowiedź, wkrótce zaczynamy prace przy przesuwaniu drzwi.osadzam nadproże chociarz teraz w obecnych drzwiach nadproża nie ma wcale (ścianka działowa nad drzwiami jest bardzo niska, na kondygnacji wyżej ścianki już nie ma)ale jakoś z nadprozem bezpieczniej.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 29.04.2008 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 witam ponownie, otwór drzwowy już został przesunięty - nadproże wstawiłem takie jakie było - belka dębowa.zamurowany otwór drzwiowy już otynkowałem z jednej strony, teraz powolutku przygotowuję ściany i sufit do wykonania gładzi.podzielę się efektami jak prace pójdą już dalej...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts