Nefer 15.08.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Pewnie - w każdej branży są cieniasy. Aczkolwiek facet mało mi nie zrobił kuku, bo po prostu nie dostałabym kredytu, gdyby nie pracownicy banku. Ziemia w mojej okolicy od lat kosztuje ok 1 - 1,2 k za metr. A panu wyszło 400 pln :) Troszkę mu sie dzielnice pomyliły. BTW : rozmawiałam z trzema osobami, które maczały palce w tym opracie. Na koniec - po wielu trudach udało mi się porozmawaić telefonicznie z samym autorem - czyli człowiekiem, ktory się pod tym podpisał. Miałam przemożne wrażenie, że facet w życiu tego operatu nie widział na oczy. Pomijam fakt, że nie miał ochoty ani czasu rozmawiac ze mną o moim operacie. A to już bydło. Po prostu zatrudnia studentów za 12 pln/h na zlecenie. Ci ludzie nie wiedzą nawet gdzie jest w W-wie moja dzielnica. To oni zrobili za niego ten operat - on to tylko podpisał. Tylko albo aż. I nie piszę tego po to by mu przywalić. PIszę to po to by wszyscy wiedzieli , że PAN OD OPERATU nie jest nietykalny, nieomylny i nie do przeskoczenia. Bardzo często czytam o zaniżonych operatach. I mnie to wkurza. Bo jak ludzie kupują ziemię to US sie czepia, że za tanio kupili (umowa nieważna) a jak jakiś gnojek robi operat to nagle się okazuje, że powinieneś zapłacić połowę tego ! Dlatego piszę : nie dawajcie się palantom nabić w butelkę. Można to przeskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Ze 3 tygodnie temu złożyliśmy papiery o kredyt hipoteczny w millennium, kredyt o ok. 30% mniejszy od maksymalnych możliwości finansowych. 28 maja mieli już komplet dokumentów wraz z wyceną ich kosztorysanta. Jedynym problemem dla kosztorysanta był brak księgi wieczystej na działkę, ale czekamy na jej założenie już 6 miesiąc, ale to standard u nas... Panienka z okienka twierdziła, że wniosek jest rozpatrywany do 3 dni roboczych, dziś jest 7 dzień. Dzwoniłem na infolinię, nadal nie ma decyzji, bank od początku tygodnia nabrał wody w usta. Najbardziej wkurza brak kontaktu, brak możliwości rozmowy z analitykiem, brak jakichkolwiek informacji zwrotnych. Ile tak naprawdę trwa ocena wniosku w millennium? Jest możliwość że będzie odmowa, a jeśli tak to czy jednocześnie można złożyć wniosek do innego banku? Można złożyć wniosek w innym banku i szybciutko to zrób. To kolejny argument w negocjacjach. Żeby mieć informację zwrotną musisz trafic na normalnego człowieka w banku, w którym składasz wniosek. Ja trafiłam - miałam fart - inaczej nie dostałabym tyle ile chciałam na pewno. Ale to był malutki oddział, fajni ludzie, ktorym się chce pracować i nie oszukujmy się - dbają o wykonanie swojego planu sprzedaży I wszyscy szczęśliwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 16.08.2008 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Z analitykiem to nigdzie nie ma kontaktu. Natomiast sa mniej i bardziej upierdliwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 17.08.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 hm czytam se i się dopishe u mnie zaczęło się w zeszłym roku gdy padł pomysł budowania wiec poszedłem do banku i tam mi nawijano makaron na uszy zresztą jak wszędzie w PKO BP jedna mi nawet powiedziała ze lepiej by się ze mną rozmawiało gdybym chciał wziąć ten kredyt a nie tylko się o niego pytał :/ tam mnie już nie zobaczą wiec zrobiłem sobie przerwę bo nie miałem takiej zdolności kredytowej oraz miedzy czasie załatwiałem pozwolenie na budowę nadmieniam tez ze sugerowałem się początkowymi założeniami kredytu po ok roku (tyle u mnie trwało załatwianie wszystkich papierów do pozwolenia - gm Wejherowo -chyba najgorsza w całym kraju)okazało się ze nie mam już takiej zdolności kredytowej i przy większych zarobkach mam mniejszą zdolność aniżeli rok wcześniej niż przy zarobkach dużo mniejszych umówiłem się na jutro do open firance i zobaczmy co tez mi znajda ciekawego jak się dowiem to dopisze może będzie to jakaś dobra rada lub mam nadzieje ze nie będzie to przestroga pzdr[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 17.08.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 okazało się ze nie mam już takiej zdolności kredytowej i przy większych zarobkach mam mniejszą zdolność aniżeli rok wcześniej niż przy zarobkach dużo mniejszych umówiłem się na jutro do open firance i zobaczmy co tez mi znajda ciekawego jak się dowiem to dopisze może będzie to jakaś dobra rada lub mam nadzieje ze nie będzie to przestroga Czasami nie chcesz brać we frankach? fragment z money.pl: Nowe zalecenia Komisji Nadzoru Bankowego. Dla klientów oznacza to tyle, że – mniej korzystnie – będzie liczona ich zdolność kredytowa. Przy obliczeniach do kapitału zostanie doliczony bufor w wysokości 20 proc. Z tego powodu część klientów o niższych dochodach nie dostanie kredytu w walutach na obecnych warunkach, a część otrzyma sumę mniejszą niż dotychczas. tu też trochę kredyt_hipoteczny_w_obcej_walucie_bardzo_prosze Czyli w złotówkach powinieneś dostać nawet więcej niż rok temu, w walucie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lizka 17.08.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 ze wzgledu na wzrost stop procentowych oprocentowanie jest tez znacznie wyzsze wiec dla zlotowek przy tym samym wynagrodzeniu zdolnosc bedzie mniejsza. dla CHF rzeczywiscie obowiazuje rekomendacja S - czyli zdolnosc liczy sie tak jakby ubiegac sie o kredyt w wysokosci 120% wnioskowanej kwoty biorac pod uwage do liczenia standarodowe oprocentowanie dla kredytu zlotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 18.08.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 no tak wszystko się zgadza ładnie pięknie jeśli chodzi o kredyt w CHF to tez mi odmówiono takowego kredytu ponieważ musiałbym zarabiać o 20% więcej niż dotychczas a z to ze nie mam takiej zdolności kredytowej przez oprocentowanie skaczące jak cholera to tez wiem:) nawet ost w BPH zacząlem zadawać rożne dziwne pytania i w końcu się dowiedziałem ze biorąc kredyt w złotówkach można sobie zamrozić oprocentowanie np na 10lat szkoda tylko ze ludzie w banku którzy tam pracują nic od siebie nie powiedzą tylko trza się pytać a jak ktoś jest zielony jak ja w zeszłym roku to o co mam się pytać skoro się nie znam i nie wiem o co pytać :/ heh pewnego razu poszedłem do KREDYT BANKU w Gdyni i pytam się o to i tamto, i w pewnym momencie doznałem szoku gdy kotles mi ładnie wszystko pięknie wytłumaczył jak nigdzie indziej a na końcu powiedział za na moim miejscu poszedłby do open firance bo tam znajda mi najlepsza ofertę a on nie chce mnie naciągać i nabijać w butelkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 18.08.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 no dop. co wróciłem z opena rozmawiałem tylko godz no i w jakimiż to bylem szoku gdy tymczasowo sympatyczna pani w mig wydrukowała mi ofertę z POLBANKU i to jeszcze w CHF na dogodnych warunkach tak mi się bynajmniej wydaje tylko najgorsze jest to ze czas rozpatrywania wniosku to teoretycznie 2 tyg a praktycznie 1 mies :/ i budowlanko trza będzie przesunąć z września na nast rok wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 18.08.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 no dop. co wróciłem z opena rozmawiałem tylko godz no i w jakimiż to bylem szoku gdy tymczasowo sympatyczna pani w mig wydrukowała mi ofertę z POLBANKU i to jeszcze w CHF na dogodnych warunkach tak mi się bynajmniej wydaje tylko najgorsze jest to ze czas rozpatrywania wniosku to teoretycznie 2 tyg a praktycznie 1 mies :/ i budowlanko trza będzie przesunąć z września na nast rok wiosna a dlaczego akurat z POLbanku ? niech poświeci Ci jeszcze godzinę i wydrukuje do porównania jeszcze oferty ze dwóch innych banków, a najlepiej niech Ci powie jakie ma z tych przedstawionych ofert (tj. banków) prowizje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 18.08.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 no tak ale bylem wcześniej w innych bankach i w żadnym bym nie dostał takiej kwoty w CHF z tego względu ze musiałbym mieć 20% większe zarobki w innych np w CHF nie dają lub max okres kredytowania to 30, 35 lat a ja muszę co najmniej na 40 z ewentualnym skróceniem po podwyżce od szefa nawet do 18 lat, i w POLBANKU np oferują 1,5 % prowizji tj 3,3k od kwoty 220 k rata wynosi ok 1k przez mies przy oprocentowaniu 4,2% rzeczoznawca do działki gratis przed udzieleniem kredytu właśnie zbieram wszystkie papiery mam już zaświadczenie o zarobkach i potrzebuje jeszcze milion innych papierów nadmieniam ze mam już pozwolenie na budowę mam nadzieje ze 220 k starczy na to by się wprowadzić do naszego gniazda [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 18.08.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Sprawdź jeszcze który z banków (polbank, kb?) inaczej liczy zdolność. Gdzieś obiło mi się o uszy, że jeden z nich ma nadal siedzibę w Grecji i nie musi uwzględniać rekomendacji "s". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 18.08.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 no to właśnie jest chyba POLBANK już na samym wstępie powiedziała mi to Pani z OPENA czy to dobrze ze nie ma tej rekomendacji? chyba ktoś mi podawał z was jakiegoś linka nt trza będzie to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.08.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 noooooooo i najwyżej będziesz czekać na transzę 3 tygodnie, bo "gdzieś zginęła". Wrzuć w wyszukiwarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 18.08.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 ale czemu będę czekał na transze 3 tygodnie ?jeśli jest jak mówisz czy tez piszesz to zawsze mogę się poratować firma w której pracuje , jest w stanie mi pożyczyć spóźniająca się transze już rozmawiałem na ten temat z szefem jakieś pol roku temu nie wiedząc jaki to będzie bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.08.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Szczęściarz Może to kwestia wysokości transzy :) Zresztą nie wiem dlaczego masz czekać w nieskończoność na pieniądze, za które płacisz ? To towar jak każdy inny. W moim banku mam kasę na koncie na drugi dzień po wizycie na budowie rzeczoznawcy. Można. Tylko trzeba uczciwie grać. Moja koleżanka właśnie szukała kredytu. W czasie rozmowy w Polbanku zadzwonił telefon pani doradcy. To była osoba, ktora już kredyt dostała. Jak pani odłożyła słuchawkę, to moja koleżanka wstała i powiedzieła, że w życiu nie weźmie tu kredytu jeśli tak traktuje się Klienta. I wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 18.08.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 no mam nadzieje ze będzie wszystko wporzo chyba do innego banku się nie wybiorę dobrze chociaż i to kiedyś się pytałem czy szefo pożyczy mi kasę na budowę domu 200 k na 0 procent z lojalka tzw gwarancja ze będę pracował przez okres spłacania ale niestety nie udało się mam nadzieje ze niedługo otworze swój dziennik budowy(przeglądałem przed chwila Twój) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.08.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 no mam nadzieje ze będzie wszystko wporzo chyba do innego banku się nie wybiorę dobrze chociaż i to kiedyś się pytałem czy szefo pożyczy mi kasę na budowę domu 200 k na 0 procent z lojalka tzw gwarancja ze będę pracował przez okres spłacania ale niestety nie udało się mam nadzieje ze niedługo otworze swój dziennik budowy(przeglądałem przed chwila Twój) Otwieraj , otwieraj to też zajrzę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 20.08.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 no tak dziennik już założony mam nadziej ze do pt uda mi się złożyć wniosek o kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 22.08.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 W ogole nie ja pitole co za dzień kurna bylem w poniedziałek 18 08 08 w open firance tam wszystko pięknie ładnie szmeges teges, wiec udało mi się zebrac wszystkie dokumenty w ciągu 5 dni nie wiem czy to dużo czy mało ale urlop na to wykorzystałem cały,wiec w czwartek 21 pisze maila do pani z doradztwa ze chciałbym sie spotkać bo będę miał prawdopodobnie wszystkie papiery i chciałbym złożyć wniosek o kredyt nast dnia w piątek odpisała mi ze nie pasuje jej bo ma dużo spotkań i chce w sobotę :/poszedłem do polbanku i pytam się jaka jest różnica miedzy tym co załatwię sam a tym co ona mi pomoże - powiedział ze nie ma żadnej tylko ze u niej może to trwać dłużej wiec złożyłem wniosek bez czekania na jej łaskawa pomoc jeszcze pisałem maila - nie dostałem żadnej odpowiedzi dzwoniłem to była zajęta i nie oddzwoniła nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 01.09.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Następna perełka do naszyjnika. Poz łożeniu wniosku do banku Milenium, bank zażądał aby napisać oświadczenie jaki zawód wykonujemy. Notabene zaświadczenie z pracy o zarobkach i zatrudnieniu i w jakim charakterze zostało złożone w komplecie. Dodam, że instytucja w której pracuję jest państwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts