walker614 28.04.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 A bierzesz pod uwagę bezwładność nagrzanej podłogi? Nawet jak "wyłączysz" podłogówkę będzie grzać jeszcze kilka-kilkanaście godzin godzin. Chociaż z drugiej strony, gdy temparatura powietrza będzie rosła ilość ciepła oddawanego przez podłogę znacznie spada - to zjawisko samoregulacji. Co do posadzki na gruncie - jakie zamierzacie zrobić warstwy. Wykonanie płyty żelbetowej o grubości 14 cm na styropianie jak w projekcie chyba odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 29.04.2008 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 A bierzesz pod uwagę bezwładność nagrzanej podłogi? Nawet jak "wyłączysz" podłogówkę będzie grzać jeszcze kilka-kilkanaście godzin godzin. Chociaż z drugiej strony, gdy temparatura powietrza będzie rosła ilość ciepła oddawanego przez podłogę znacznie spada - to zjawisko samoregulacji. Co do posadzki na gruncie - jakie zamierzacie zrobić warstwy. Wykonanie płyty żelbetowej o grubości 14 cm na styropianie jak w projekcie chyba odpada? Ta bezwładność nie jest aż tak duża (zwłaszcza, jeżeli ogrzewanie pracuje na bardzo niskich temperaturach - czyli przez większość sezonu) a właśnie z powodu zmiany układu warstw bezwładność u nas będzie jeszcze mniejsza: robimy strop nad piwnicą (z przymusu ale gdyby jej nie było to byłaby podłoga na gruncie), potem styropian 20 cm + 3 cm systemowy na to rurki ogrzewania i wylewka, żeby to zalać. Tak więc płyta "ogrzewana" będzie miała tylko 7-10 cm. W oryginalnym projekcie musiała by mieć 14 cm żelbetu + jeszcze wylewka do przykrycia ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radja13 11.05.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 mirongie Wysłany: Sob, 19 Kwiecień 2008 21:46 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- no to kurcze jest mały zgryz, mimo, że na pierwszy rzut oka tak to nie wygląda to mamy budowę w warunkach górskich różnica poziomu między rogami budynku po przekątnej to aż 1,75 m, w dodatku droga jest jeszcze 1,86 m wyżej niż najwyższy narożnik... na razie nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić - liczę, że fachowcy mają na tę okoliczność jakieś pomysły Witam, u nas po wczorajszych pomiarach różnica wysokości wynosi około 1.5m I mimo ze nie chcielismy piwnicy nie wiem jak to załatwimy. Zdecydowałbym się na podpiwniczenie calosci ale mam problem z wejsciem do piwnicy, bo nie wiem gdzie je umieścić. No i dodatkowe koszty poniesione na budowę piwnicy też nie są mile widziane. A Wy gdzie zakładacie finalnie, że bedzie wejscie do piwnicy? Podpiwniczacie jednak całość czy tylko częściowo. Chętnie bym rzucił okiem na jakieś wasz szkic z rozwiązaniem tego problemu. Pozdrawiam radja13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 11.05.2008 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Witam, u nas po wczorajszych pomiarach różnica wysokości wynosi około 1.5m I mimo ze nie chcielismy piwnicy nie wiem jak to załatwimy. Zdecydowałbym się na podpiwniczenie calosci ale mam problem z wejsciem do piwnicy, bo nie wiem gdzie je umieścić. No i dodatkowe koszty poniesione na budowę piwnicy też nie są mile widziane. A Wy gdzie zakładacie finalnie, że bedzie wejscie do piwnicy? Podpiwniczacie jednak całość czy tylko częściowo. Chętnie bym rzucił okiem na jakieś wasz szkic z rozwiązaniem tego problemu. Pozdrawiam radja13 no to mamy ten sam problem... u nas wejście tymczasowe będzie z zewnątrz (prawdopodobnie do zamurowania) a standardowo klapa z kotłowni. zdecydowanie wolałbym mieć piękne wejście np. z klatki schodowej alej jej nie ma. Wtedy też podpiwniczenie całości miałoby większy sens (była by pewnie salka do ćwiczeń itp) a tak podłogę zrobimy tylko w części pod kuchnią i jadalnią a reszta pozostanie do ewentualnego zagospodarowania w przyszłości. Szkic jeszcze nie powstał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kraina Chichów 12.05.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Co do posadzki na gruncie - jakie zamierzacie zrobić warstwy. Wykonanie płyty żelbetowej o grubości 14 cm na styropianie jak w projekcie chyba odpada? również mnie to interesuje, podzielcie się spostrzeżeniami czy zamierzacie układać warstwę pustaków Isomur? Mam jeszcze wątpliwość. Właściciel firmy budowlanej, która będzie budować nasz domek uważa, że wykonanie stop fundamentowych pod słupy w ścianie z dużymi oknami będzie bardzo kosztowne, czasochłonne i trudne do zaizolowania. On poleca wykonanie szerszych ław fundamentowych (na szerokość stop), również z tego powodu, że łatwiej na nich wykonać izolację poziomą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker614 13.05.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Kraina Chichów napisał: Mam jeszcze wątpliwość. Właściciel firmy budowlanej, która będzie budować nasz domek uważa, że wykonanie stop fundamentowych pod słupy w ścianie z dużymi oknami będzie bardzo kosztowne, czasochłonne i trudne do zaizolowania. On poleca wykonanie szerszych ław fundamentowych (na szerokość stop), również z tego powodu, że łatwiej na nich wykonać izolację poziomą. Właściwie to nie są stopy fundamentowe bo nie są odizolowane od pozosłałych ław. Po prostu w przęsłach okien szerokość ławy z 110cm jest zmniejszona do 40cm. Dzięki temu oszczędzasz 0,35*(0,35*2*2,45*2+0,35*2*2,5)=1,81m3 betonu, który nie jest do niczego potrzebny w tym miejscu. Po ewentualnym poszerzeniu ław na całej długości i tak trzeba zrobić 2 słupy żelbetowe, zakotwione zresztą w ławie (stopie). Tak więc poszerzanie ław moim zdaniem nic nie zmienia. Jak twój wykonawca chce zrobić te słupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kraina Chichów 14.05.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 z góry przepraszam za niefachową terminologię i mylne nazewnictwo , ale znam się na budownictwie jak każda kobieta To poszerzenie ław to nie pod względem konstrukcyjnym, a bardziej ekonomicznym. Otóż on chce wylewać ławy bezpośrednio w gruncie, a jeżeli chcielibyśmy robić tak jak w projekcie, to potrzebne byłoby deskowanie i większy wykop, a to kosztowałoby nas więcej pieniędzy. A co do tych słupów, to ja się jeszcze dopytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 17.05.2008 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 witam po dłuższej przerwie (wyjazd). W czasie mojej nieobecności ekipa zrobiła szalunki i ułożyła zbrojenie pod dom. Z powodu spadku terenu zdecydowaliśmy się garaż posadowić wyżej i połączyć z domem rodzajem wieńca.w poniedziałek ławy powinny zostać zalane i zacznie się wznoszenie ścian piwnicy.poniżej parę zdjątek - między innymi stóp pod słupy o których była mowa powyżej http://images32.fotosik.pl/255/6c07cd802cd2056e.jpg http://images33.fotosik.pl/255/6167bee67dc826ba.jpg pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 17.05.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 To poszerzenie ław to nie pod względem konstrukcyjnym, a bardziej ekonomicznym. Otóż on chce wylewać ławy bezpośrednio w gruncie, a jeżeli chcielibyśmy robić tak jak w projekcie, to potrzebne byłoby deskowanie i większy wykop, a to kosztowałoby nas więcej pieniędzy. A co do tych słupów, to ja się jeszcze dopytam Ze słupów zrezygnowaliśmy na rzecz poszerzenia ław fundamentowych. Rozwiązanie podpatrzyliśmy u kolegi architekta . mirongie skąd ja znam te zarysy domu? Przy ścianach fundamentowych nie przestrasz się jak będę Ci się wydawac małe Ja aż z wrażenia mierzyłam wszystkie pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 19.05.2008 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 mirongie skąd ja znam te zarysy domu? Przy ścianach fundamentowych nie przestrasz się jak będę Ci się wydawac małe Ja aż z wrażenia mierzyłam wszystkie pomieszczenia. masz rację - po wyznaczeniu domu wydawał się ogromny a teraz jakoś zmalał zwłaszcza, że na razie nie ma garażu (w naszym przypadku to dodatkowa połowa "długości" domu) pozdr mirongie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 28.05.2008 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witam po krótkiej przerwie,ławy zostały zalane w ubiegłym tygodniu - wczoraj zdjęte zostały szalunki i dziś prawdopodobnie zacznie się murowanie jednej ze ścianek piwnicznych - tej od strony garażu. Po podciągnięcu jej na odpowiednią wysokość zrobiony zostanie wieniec połączony z ławami garażu (tak jak wspominałem będzie on posadowiony nieco wyżej niż dom).pozdrowionka dla wszystkich http://images23.fotosik.pl/220/bd3c01d4dc9ecbf5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 28.10.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Co tu tak zamilkło?Jestem ciekawa postepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 28.12.2008 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Co tu tak zamilkło? Jestem ciekawa postepów. Strasznie przepraszam, że tak zaniedbałem pisanie. Przez większość czasu nie było żadnych postępów ale ostatnio trochę się podziało. Tak jak pisałem wcześniej topografia zmusiła nas do zaprojektowania piwnic. W tej chwili stoją już ściany parteru i szykujemy się do zalania stropów nad parterem i garażem oraz podłogi tarasu (a może raczej balkonu - wyszło dwa i pół metra nad oryginalnym poziomem gruntu. Poniżej trochę zdjęć z postępów oraz wizualizacja tarasu po zmianach. przy okazji życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 28.12.2008 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Więc po kolei:zalaliśmy podłogę piwnicy na gruncie.http://images24.fotosik.pl/308/97fdb8ac3a36afdfmed.jpg powstały ściany piwnichttp://images46.fotosik.pl/43/4156d8c66668ada5med.jpg potem strop nad piwnicąhttp://images48.fotosik.pl/43/31b9301826249a01med.jpg no i wreszcie ściany parteru. Widać też, (choć niewyraźnie) Inwestorki!http://images39.fotosik.pl/43/2c12aa27d96fbf04med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 28.12.2008 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 od ostatniego zdjęcia pojawiły się jeszcze ściany garażu oraz ściany tarasu. Jak wspominałem wystaje on ponad dwa metry ponad poziom gruntu i trzeba go będzie pożądnie obsypać. Wstępna wizja poniżej: http://images29.fotosik.pl/307/c8eb9db94fed0501med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moje69 04.01.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 witam,tez budujemy ten dom w Tychach, możecie polecić waszą ekipę bo jesteśmy na etapie poszukiwań wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 10.04.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Ale tu cichutko.... A my z okazji zbliżajacych się świat życzymy Wesołegohttp://77.252.132.194/guzmania/Mrowino/Inne/kartka_wielkanocna.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 21.04.2009 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ale tu cichutko.... fakt... dawno nic nie pisałem. Wiecie jak to jest - nieustający brak czasu. Trochę postępów zostało zanotowane. Poniżej stan na dziś: http://images50.fotosik.pl/108/6ad29e5d7db76a01med.jpg http://images37.fotosik.pl/104/4eb5c5c3391d82aamed.jpg w najbliższych dniach, po obłożeniu kominów klinkierem, zacznie się pojawiać dachówka i wreszcie pojawi się pierwszy obraz jak domek będzie wyglądał finalnie. pozdrowionka dla wszystkich P180-wiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzmanka 22.04.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Ale ładnie ten nasz domek wygląda...Nam w tym tygodniu zaczną stawiać ściany! Nareszcie. Również pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirongie 07.05.2009 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Ale ładnie ten nasz domek wygląda... Również pozdrawiamy teraz to dopiero ładnie wygląda.... :) http://images39.fotosik.pl/116/21865f37e73bb5aemed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts