panterka-23 23.02.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 TaBaza..info może ktoś dać link??? co to? gdzie to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.02.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 panterka-23 napisał: TaBaza..info może ktoś dać link??? co to? gdzie to? link to tabazy? Tabaza.info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 23.02.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Teraz jest dobry moment, aby przygotować patyki na sadzonki krzewów. U mnie w ogrodzie rosną wyprodukowane przeze mnie: jaśminowce, tawuły, derenie białe, ogniki, śnieguliczki, budleje, irgi, forsycje, tamaryszki, pęcherznice kalinolistne, krzewuszki cudowne, oliwniki wąskolistne, suchodrzewy chińskie, bukszpany, róże, wierzby mandżurskie (te pogięte).Wystarczy uciąć ubiegłoroczne proste przyrosty. Krzewy, o których wspominam i tak dobrze jest przycinać, więc wyjdzie im to tylko na zdrowie. Pociąć je na odcinki około 10 cm, związać nitką w pęczki. Włożyć do wiaderka lub doniczki z torfem (aby nie wyschły przysypać je całe) i ukryć np. w chłodnym garażu, aby nie przemarzły. Pamiętać, aby nie pomylić kierunku góra - dół. Najlepiej przycinać na dole pod ukosem, a od góry na prosto. Wtedy, nawet gdy pomieszają nam się patyczki,, to do ziemi włożymy prawidłowo. Gdy robiłam sadzonki nie miałam jeszcze garażu, więc trzymałam je w szafce na balkonie, gdy na noc zapowiadali siarczyste mrozy zabierałam je do domu, ale rano znów wystawiałam. Jeśli miał być tylko przymrozek (do -5 st.), zostawiałam na balkonie. Gdy je wyciągnęłam w marcu miały już nabrzmiałe pączki. Na wiosnę, gdy tylko ziemia rozmarzła zrobiłam sobie jedną grzędę rozmnożeniową. Powtykałam tam w rządkach moje patyczki. Unurzałam je najpierw w ukorzeniaczu. Jedno oczko ponad powierzchnią, a ze 2-3 pod ziemią (śnieguliczki i tawuły miały więcej pod ziemia i na powierzchni, bo mają blisko osadzone pączki). Po kilku tygodniach te, które się ukorzeniły puszczały nowe listki i gałązki. Ukorzeniła się większość. Ogniki po dwóch latach mają około 2,5 metra.Polecam, to prosty, tani, sprawdzony sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 24.02.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Joshi- może to i ten wilec trojbarwny,...zdjecie tego "cosia" mogę wkleić dopiero w piątek- musze przeniesc zdjecie na inny komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.02.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 ANNNJA napisał: Joshi- może to i ten wilec trojbarwny,... zdjecie tego "cosia" mogę wkleić dopiero w piątek- musze przeniesc zdjecie na inny komputer. Takie? http://images43.fotosik.pl/66/7198140e85f5aa17m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 24.02.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 TAKIE!!, no to już jest, ale jak ja znajde swoje to pokaże, bo fajnie widać jak "włazi " na siatke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.02.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 ANNNJA napisał: TAKIE!!, no to już jest, ale jak ja znajde swoje to pokaże, bo fajnie widać jak "włazi " na siatke... No to wilec trójbarwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 04.03.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 grzebałam za zdjęciami, znalazłam tylko takie małe roślinki, z lipca, nie za dużo widać, a tych z końca sierpnia gdzie weszło na pełną siatke niestety nie moge znalesc, ale i tak już wiecie o jakie pnącze mi chodzilo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 05.10.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 cdn, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 17.02.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam w roku 2010, niedługo wiosna.... szukam do wymiany:::: mam kłącza kanny zielonej z czerwonymi kwiatami, i georginie różne kolory, wysokość ok. 150- 200cm, chcę zamienić najchętniej na cebulki czy bulwy lili ogrodowych i ew. mieczyki, ew. czekam na propozycje czegoś innego, a z nasionek to mam wilec trójbarwny- te co fotka wyzej i nasiona Rycynusa....- pewnie już czas sadzić -nigdy sama do tej pory nie sadziłam, zebrałam w tamtym roku i będę teraz testować co wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 24.02.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 hmm ja bym chetnie sie wymienila na te kanne, mam na nia straszna ochote, ale nie mam lilii ani mieczykow moge zaproponowac miete o zapachu limonki - super na letnie lemoniady domowej roboty albo ziola - rozmaryn, oregano.. albo moge te kanne kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 26.02.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 to poprosze te ziola kilka sadzoneczek, i tą mięte też, choć wydaje mi się że mama ma, ale nie pachnie napewno limonką więc chetnie przyjme,... a ile chceesz kłączy sztuk tej kanny? podaj adres na priv i ile sztuk bo ją za 2-3tyg. to czas wysadzać w doniczki, ale te zioła to pewnie trzeba poczekać do kwietnia aż zaczną wyrastać z ziemi? to wtedy mi doślesz jakimś liścikiem w kopercie bąbelkowej lub paczuszka??... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 26.02.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 juz pisze priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 13.04.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 annja - moze tu zagladasz -masz przepelniona skrzynke priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 24.04.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam. Przeczytałam wątek i bardzo się ucieszyłam pomysłem. Jestem teraz na etapie zakładania ogrodu i przydało by mi się wszystko co jest zielone i kolorowe i.... słowem wszystko... Posiałam trawkę, zasadziłam migdałka i kiku shirade, od sąsiadki dostałam bez (ciekawe czy się przyjmie)... i kupiłam 4 róże... Mam do zagospodarowania prawie 1500m2 więc koszty ładnego ogródka wyniosły by tysiące, a ja już kasy nie mam.... Mam wpaść do ogrodnika po jakieś krzaczki, ale nie wiem ile i co kupię.... Więc jeśli macie za dużo czegoś na skarpy, krzewów i innych roślinek do ogrodu i na obwódki to ja o nie poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 27.04.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Arniko odezwij się w sprawie roślin:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annago 28.04.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 o, ja też chętnie przyjme jakieś nadmiary roślinne z okolic Poznania i Śremu -zwłaszcza bluszcze, winorośle-wszelkie pnącza i trawy, jesli ktos akurat chce się ich pozbyć, dać im drugie życie .... Na razie przesasdzam róznerosliny z pobiskiej łąki (przetacznik, kępy traw). Ogólnie marzy mi sie naturalistyczny ogród z górka (na razie mam pustą górkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 29.04.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Ja również podczepię się w okolicach Poznania i Mosiny, mam sporo przestrzeni do zagospodarowania, może ktoś ma w okolicach "odrosty" bzu lub oliwnika, hosty, mahonii, winobluszcz, tawuły itp, mogę się zrewanżować niewielką ilością fiołka, kwitnącego i pachnącego wczesną wiosną i za jakiś czas barwinkiem (muszę zwinąć na działce rodziców, więc termin raczej wakacyjny). Kurcze, annago, tyle miałam bluszczu 2 tyg. temu, że nie dałam rady wszystkiego posadzić, ale już nie nadaje się do niczego niestety.... Z powyższych porad wykorzystałam radę dorkasz i wiosną sporządziłam sadzonki hortensji, waigeli i jaśminowca z badylków ciętych u przyjaciółki, po m-cu w piachu trafiły z ukorzeniaczem do ziemi, może coś się przyjmie bo pączki są (zwłaszcza na hortensji), ale rośliny były cięte w marcu, więc nie wiem czy zdążą się ukorzenić i nadylki też były bardziej "chude" niż zalecała dorkasz pozdrawiam wiosennie Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annago 29.04.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Dziekuję za miłe chęci i na pewno też wykorzystam dobre rady związane z ukorzenianiem sadzonek-rewelacja, nawet nie wiedziałam, że tak sprytnie można zrobić. Jak dotąd ukorzeniałam tylko dzikie wino, ale ono raczej nie sprawia problemów. Życzę nam wszytskim powodzenia w eksperymentach! Może na przyszłą wiosne ożywimy znowu wątek i powymieniamy się roślinami, ja pewnie będę miała do zaoferowania wydmuchrzycę piaskową i może jeszcze jakieś drobiazgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.04.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Lidka i Janusz... już odezwałam się... na priv... ale chyba coś zeżarło... Kupiłam trochę u producentów roślin, trochę dostałam od znajomego, trochę drzew dostałam od ogrodnika, od którego kupiłam sporo roślinek.... To już mam cały las krzaczków Jak dobrze mieć znajomych.... Na listę chciejstw wpisałam u siebie jeszcze tylko HORTENSJA VANILE FRAISE, i magnolię negro.... Ale to zakupię dopiero za rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts