Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SADZONKI

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I ja chętnie wejdę w taki układ.

Ogród dopiero zakładam, więc "na zbyciu" będę miała dopiero za jakiś czas.

Teraz chętnie przyjmę trawy np. miskanty - w wątku o trawach większość narzeka, że są ekspansywne.

traw nie mam ale mam nadmiar jeżyny bezkolcowej, chyba jedną machonię, jukki i jesienią porzeczki. Może udało mi się przesadzić porzeczkę różową, super odmiana deserowa i na wino, gdy słońce dopisze. Muszę mocno kurtyzować ogród, aby zrobić miejsce pod budowę domu. Teraz próbuję zmieścić część roślin w różnych częściach działki, gdzie nie wpuszczę wykonawcy 8) Niedługo (po zbiorze owoców :roll:) wyrzucać też będę truskawki

No dobrze, ja tak ochoczo podchwyciłam temat, to napiszę co jeszcze mam.

Do odbioru w okolicach Poznania lub pocztą, ale ostatni priorytet z roślinkami coś długo szedł :roll:

- bluszcz pospolity

- winobluszcz pięciolistkowy

- niezapominajki

- bez - taki pojedyńczy, lila, przesiało mi się tego od sąsiadów

Resztę już rozparcelowałam :D

Gosiek, widzę że budowa nieźle spustoszy Ci działkę.

Obsadzenia powinnam robić zgodnie z założeniami projektu - akurat duży obszar wydzielony mamy na trawy. Mąż ciągle chce robić "odstępstwa od projektu" i najchętniej wszystko zająłby pod warzywniak albo nasadził winorośli. :wink:

Witajcie....

ja mam do oddania sadzonki winogrona granatowego- małe owoce, słodkie i obficie rodzą, zbiory do końca października, przyjmuje sie powoli ale dobrze, nie jest za bardzo wymagający,..

maliny uprawowe, wysokość do 150cm, bardzo słodkie, i zawsze na jesieni trzeba kosić te łodygi, zbiór od sierpnia do listopada- do pierwszych przymrozków,

wysyłka- chyba nie jest jeszcze za poźno ale to juz ostatnie dni,

sama poszukuję róźnych cebulek- chętnie w sierpniu jak już się je wykopuje, ale jak coś macie teraz to też się uciesze,

nasz ogród dopiero się rodzi...... ;)

no właśnie....-z tym przyjmowaniem to może byc róźnie, wydaje mi sie że przesadzać można brzozy tak max. do 150cm, (a najlepiej to takie mniejsze, ok. 30- 50cm) ale wtedy z możliwie dużą powierzchnią ziemi i korzeni i w bardzo krótkim czasie.....,

sąsiad kiedyś przesadzał z miejsca na miejsce, to było w KWIETNIU- zanim wypuściły liście,

na 6drzewek sie 3 przyjeło, ale wg. mnie zrobił błąd że przesadzał takie wielkie drzewka i potem mało dbał o podlewanie..- drzewka były dość spore, napewno powyżej 150- 160cm, ....

kiedyś przesadzaliśmy sosny, małe - ok. 30- 40cm, z 10szt, przyjeła sie tylko 1sztuka,

przesadziałam też kłącza akacji- takie dzikie- co same wyrosły, pędy miały ok. 50cm- niestety nie przyjeły się żadne,

za to 2 drzewka dębu- zaflancowały się pięknie.... 1może troszkę słabiej, ale walczy dzielnie i w sumie już jest OK, ....

HEJ,..musze przystopować...

mama moja (która zajmuje się hodowlą tych malin)

właśnie przytęperowała moje zapędy na przesyłanie tych sadzonek malin..-

ZDECYDOWANIE TWIERDZI ŻE TAKIE MALINY NIE BEDĄ MIAŁY ODPOWIEDNICH OWOCÓW ALBO POJDĄ ZUPEŁNIE W DZIKIE,

TWIERDZI, ŻE MOŻNA JE SADZIĆ TYLKO JESIENIĄ, najlepiej od końca września do początku listopada- ale koniecznie przed pierwszymi przymrozkami, potem to też jest już za poźno!!!!

łoł ;), no to mogę sie tymi malinami dzielić dopiero na jesieni.... a szkoda,

maliny te są typowo hodowlane, rodzą piekne, duże i słodkie owoce przez około 3miesiące- tak jak pisałam wyżej...,