panterka-23 23.02.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 TaBaza..info może ktoś dać link??? co to? gdzie to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.02.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 TaBaza..info może ktoś dać link??? co to? gdzie to? link to tabazy? Tabaza.info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 23.02.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Teraz jest dobry moment, aby przygotować patyki na sadzonki krzewów. U mnie w ogrodzie rosną wyprodukowane przeze mnie: jaśminowce, tawuły, derenie białe, ogniki, śnieguliczki, budleje, irgi, forsycje, tamaryszki, pęcherznice kalinolistne, krzewuszki cudowne, oliwniki wąskolistne, suchodrzewy chińskie, bukszpany, róże, wierzby mandżurskie (te pogięte).Wystarczy uciąć ubiegłoroczne proste przyrosty. Krzewy, o których wspominam i tak dobrze jest przycinać, więc wyjdzie im to tylko na zdrowie. Pociąć je na odcinki około 10 cm, związać nitką w pęczki. Włożyć do wiaderka lub doniczki z torfem (aby nie wyschły przysypać je całe) i ukryć np. w chłodnym garażu, aby nie przemarzły. Pamiętać, aby nie pomylić kierunku góra - dół. Najlepiej przycinać na dole pod ukosem, a od góry na prosto. Wtedy, nawet gdy pomieszają nam się patyczki,, to do ziemi włożymy prawidłowo. Gdy robiłam sadzonki nie miałam jeszcze garażu, więc trzymałam je w szafce na balkonie, gdy na noc zapowiadali siarczyste mrozy zabierałam je do domu, ale rano znów wystawiałam. Jeśli miał być tylko przymrozek (do -5 st.), zostawiałam na balkonie. Gdy je wyciągnęłam w marcu miały już nabrzmiałe pączki. Na wiosnę, gdy tylko ziemia rozmarzła zrobiłam sobie jedną grzędę rozmnożeniową. Powtykałam tam w rządkach moje patyczki. Unurzałam je najpierw w ukorzeniaczu. Jedno oczko ponad powierzchnią, a ze 2-3 pod ziemią (śnieguliczki i tawuły miały więcej pod ziemia i na powierzchni, bo mają blisko osadzone pączki). Po kilku tygodniach te, które się ukorzeniły puszczały nowe listki i gałązki. Ukorzeniła się większość. Ogniki po dwóch latach mają około 2,5 metra.Polecam, to prosty, tani, sprawdzony sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 24.02.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Joshi- może to i ten wilec trojbarwny,...zdjecie tego "cosia" mogę wkleić dopiero w piątek- musze przeniesc zdjecie na inny komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.02.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Joshi- może to i ten wilec trojbarwny,... zdjecie tego "cosia" mogę wkleić dopiero w piątek- musze przeniesc zdjecie na inny komputer. Takie? http://images43.fotosik.pl/66/7198140e85f5aa17m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 24.02.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 TAKIE!!, no to już jest, ale jak ja znajde swoje to pokaże, bo fajnie widać jak "włazi " na siatke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.02.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 TAKIE!!, no to już jest, ale jak ja znajde swoje to pokaże, bo fajnie widać jak "włazi " na siatke... No to wilec trójbarwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 04.03.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 grzebałam za zdjęciami, znalazłam tylko takie małe roślinki, z lipca, nie za dużo widać, a tych z końca sierpnia gdzie weszło na pełną siatke niestety nie moge znalesc, ale i tak już wiecie o jakie pnącze mi chodzilo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 05.10.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 cdn, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 17.02.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam w roku 2010, niedługo wiosna.... szukam do wymiany:::: mam kłącza kanny zielonej z czerwonymi kwiatami, i georginie różne kolory, wysokość ok. 150- 200cm, chcę zamienić najchętniej na cebulki czy bulwy lili ogrodowych i ew. mieczyki, ew. czekam na propozycje czegoś innego, a z nasionek to mam wilec trójbarwny- te co fotka wyzej i nasiona Rycynusa....- pewnie już czas sadzić -nigdy sama do tej pory nie sadziłam, zebrałam w tamtym roku i będę teraz testować co wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 24.02.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 hmm ja bym chetnie sie wymienila na te kanne, mam na nia straszna ochote, ale nie mam lilii ani mieczykow moge zaproponowac miete o zapachu limonki - super na letnie lemoniady domowej roboty albo ziola - rozmaryn, oregano.. albo moge te kanne kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 26.02.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 to poprosze te ziola kilka sadzoneczek, i tą mięte też, choć wydaje mi się że mama ma, ale nie pachnie napewno limonką więc chetnie przyjme,... a ile chceesz kłączy sztuk tej kanny? podaj adres na priv i ile sztuk bo ją za 2-3tyg. to czas wysadzać w doniczki, ale te zioła to pewnie trzeba poczekać do kwietnia aż zaczną wyrastać z ziemi? to wtedy mi doślesz jakimś liścikiem w kopercie bąbelkowej lub paczuszka??... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 26.02.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 juz pisze priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 13.04.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 annja - moze tu zagladasz -masz przepelniona skrzynke priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 24.04.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam. Przeczytałam wątek i bardzo się ucieszyłam pomysłem. Jestem teraz na etapie zakładania ogrodu i przydało by mi się wszystko co jest zielone i kolorowe i.... słowem wszystko... Posiałam trawkę, zasadziłam migdałka i kiku shirade, od sąsiadki dostałam bez (ciekawe czy się przyjmie)... i kupiłam 4 róże... Mam do zagospodarowania prawie 1500m2 więc koszty ładnego ogródka wyniosły by tysiące, a ja już kasy nie mam.... Mam wpaść do ogrodnika po jakieś krzaczki, ale nie wiem ile i co kupię.... Więc jeśli macie za dużo czegoś na skarpy, krzewów i innych roślinek do ogrodu i na obwódki to ja o nie poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 27.04.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Arniko odezwij się w sprawie roślin:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annago 28.04.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 o, ja też chętnie przyjme jakieś nadmiary roślinne z okolic Poznania i Śremu -zwłaszcza bluszcze, winorośle-wszelkie pnącza i trawy, jesli ktos akurat chce się ich pozbyć, dać im drugie życie .... Na razie przesasdzam róznerosliny z pobiskiej łąki (przetacznik, kępy traw). Ogólnie marzy mi sie naturalistyczny ogród z górka (na razie mam pustą górkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 29.04.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Ja również podczepię się w okolicach Poznania i Mosiny, mam sporo przestrzeni do zagospodarowania, może ktoś ma w okolicach "odrosty" bzu lub oliwnika, hosty, mahonii, winobluszcz, tawuły itp, mogę się zrewanżować niewielką ilością fiołka, kwitnącego i pachnącego wczesną wiosną i za jakiś czas barwinkiem (muszę zwinąć na działce rodziców, więc termin raczej wakacyjny). Kurcze, annago, tyle miałam bluszczu 2 tyg. temu, że nie dałam rady wszystkiego posadzić, ale już nie nadaje się do niczego niestety.... Z powyższych porad wykorzystałam radę dorkasz i wiosną sporządziłam sadzonki hortensji, waigeli i jaśminowca z badylków ciętych u przyjaciółki, po m-cu w piachu trafiły z ukorzeniaczem do ziemi, może coś się przyjmie bo pączki są (zwłaszcza na hortensji), ale rośliny były cięte w marcu, więc nie wiem czy zdążą się ukorzenić i nadylki też były bardziej "chude" niż zalecała dorkasz pozdrawiam wiosennie Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annago 29.04.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Dziekuję za miłe chęci i na pewno też wykorzystam dobre rady związane z ukorzenianiem sadzonek-rewelacja, nawet nie wiedziałam, że tak sprytnie można zrobić. Jak dotąd ukorzeniałam tylko dzikie wino, ale ono raczej nie sprawia problemów. Życzę nam wszytskim powodzenia w eksperymentach! Może na przyszłą wiosne ożywimy znowu wątek i powymieniamy się roślinami, ja pewnie będę miała do zaoferowania wydmuchrzycę piaskową i może jeszcze jakieś drobiazgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 29.04.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Lidka i Janusz... już odezwałam się... na priv... ale chyba coś zeżarło... Kupiłam trochę u producentów roślin, trochę dostałam od znajomego, trochę drzew dostałam od ogrodnika, od którego kupiłam sporo roślinek.... To już mam cały las krzaczków Jak dobrze mieć znajomych.... Na listę chciejstw wpisałam u siebie jeszcze tylko HORTENSJA VANILE FRAISE, i magnolię negro.... Ale to zakupię dopiero za rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts