Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawe w jakim przypadku zmiana kubatury nie jest zmiana istotna???

I tak straciłem nadzieję, że zrozumiesz, ale podejme jeszcze jedną próbę.

Zakładamy, że jestem tym samym wrednym projektantem, który określił, że zmiana drzwi jest zmiana istotną. Tym razem jestem wspaniałomyślny i mówię, że zmiana kubatury jest zmianą NIEISTOTNĄ - i to jest właśnie ten przypadek.

Oczywiście w tym przypadku bez względu na to jak nazwałem zmiane musisz otrzymać pozwolenie zamiene.

pozrawiam

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2422922

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, to dziwny kraj :lol: Wychodzi na to, że o tym co jest zmianą istotną decyduje projektant, a nie obowiazujące przepisy prawne :o

Dziwne :roll:, ale czy prawdziwe? :oops:

To przepisy prawa budowlanego określaja co jest zmiana istotna, a co nie jest. Określaja równiez w jakim przypadku jest niezbedna zgoda projektanta budynku (a tam nie zuważyłem nic o okach i elewacji) i raczej dotyczy to rozwiazań konstrukcyjnych.

A ja jako projektant uznaję tą zmianę za istotną bo moim zdaniem psuje wizerunek domu. I co mi zrobisz?

Ja oleję (bo znam przepisy), a projektant może jedynie mnie pozwać do sądu o "naruszenie praw autorskich" - jesli te prawa naruszyłem.

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2423536

o tym co jest zmianą istotną decyduje projektant, a nie obowiazujące przepisy prawne

To właśnie obowiązujące przepisy prawne stanowią o tym, że o istocie zmian decyduje projektant. Dla wielu projektantów, szczególnie tych projektujących domki jednorodzinne ten przepis jest zdecydowanie uciążliwy, jednak przy większych inwestycjach niesteety konieczny.

Dziwne :roll:, ale czy prawdziwe? :oops:

Wystarczy zapoznać się z prawem budowlanym

To przepisy prawa budowlanego określaja co jest zmiana istotna, a co nie jest. Określaja równiez w jakim przypadku jest niezbedna zgoda projektanta budynku (a tam nie zuważyłem nic o okach i elewacji) i raczej dotyczy to rozwiazań konstrukcyjnych.

Dopóki nie zapoznasz się ze zrozumieniem z tymi przepisami trudno nam będzie znaleźć wspólny język. Na początek zacytuj mi ten paragraf mówiący o tym "co jest zmiana istotna, a co nie jest"

Ja oleję (bo znam przepisy).

Nie wiem o jakich przepisach mówisz, ale prawa budowlanego nie znasz.

projektant może jedynie mnie pozwać do sądu o "naruszenie praw autorskich" - jesli te prawa naruszyłem.

Tu wcale nie chodzi o prawa autorskie, które są odrębnym zagadnieniem.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2423612

Dopóki nie zapoznasz się ze zrozumieniem z tymi przepisami trudno nam będzie znaleźć wspólny język. Na początek zacytuj mi ten paragraf mówiący o tym "co jest zmiana istotna, a co nie jest"

Art. 36a. (181) 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

2. (182) Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.

3. (183) W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.

4. (184)

5. (185) Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) (186) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

3) (187)

4) (188)

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) (189) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2423634

sSiwy12 napisał:

o tym co jest zmianą istotną decyduje projektant, a nie obowiazujące przepisy prawne

To właśnie obowiązujące przepisy prawne stanowią o tym, że o istocie zmian decyduje projektant. Dla wielu projektantów, szczególnie tych projektujących domki jednorodzinne ten przepis jest zdecydowanie uciążliwy, jednak przy większych inwestycjach niesteety konieczny.

I to:

że zmiana kubatury jest zmianą NIEISTOTNĄ - i to jest właśnie ten przypadek.

A może jakiś konkretny paragrafik na potwierdzenie, bo faktycznie moze nie doczytałem? :lol:

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2423667

A może jakiś konkretny paragrafik na potwierdzenie, bo faktycznie moze nie doczytałem? :lol:

Cytowany wielokrotnie na forum paragraf 36 prawa budowlanego.

W ust. 6 mówi wyraźnie kto i w jaki sposób kwalifikuje zmiany.

Żeby nie dochodziło do absurdów ustawodawca postanowił trochę ograniczyć możliwości projektanta i wprowadził zapis, że dla niektórych zmian, nie ważne czy istotnych, czy nie i tak trzeba uzyskać pozwolenie zamienne. Dotyczy to m.in. właśnie kubatury. Projektant może uznać tą zmianę za nieistotną, jednak mimo to należy uzyskać pozwolenie zamienne.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2423730

Przypuszczam, że chodzi o 36a ust 6, bo w par.36 ust.6 skreślono.

Brzmi to tak:

Art. 36a.

1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

5.73) Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

6.77) Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

Dotyczy to tylko i wyłącznie zmian nieistotnych zdefiniowanych w 36a.5

a jego decyzja dotyczy tylko i wyłacznie tego, czy na zmianę nieistotną potrzebny jest jego "wpis" na projekcie, czy też taką informację zamieszcza Kierownik Budowy w Dzienniku Budowy.

Z reguły takich wpisów (zmian) dokonuje projektant lub osoba z takimi uprawnieniami, adaptująca projekt.

Ps. I gdzie jest tu mowa o projekcie (pozwoleniu) zamiennym?

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2423759

Przypuszczam, że chodzi o 36a ust 6, bo w par.36 ust.6 skreślono.

Oczywiście, że 36a

Dotyczy to tylko i wyłącznie zmian nieistotnych zdefiniowanych w 36a.5

a jego decyzja dotyczy tylko i wyłacznie tego, czy na zmianę nieistotną potrzebny jest jego "wpis" na projekcie, czy też taką informację zamieszcza Kierownik Budowy w Dzienniku Budowy.

Z reguły takich wpisów (zmian) dokonuje projektant lub osoba z takimi uprawnieniami, adaptująca projekt.

Mogę tylko dodać, że masz ogromne zdolności nadinterpretacji :D (rozumiem, że według Ciebie są zmiany nieistotne bardziej i mniej? :D )

Ps. I gdzie jest tu mowa o projekcie (pozwoleniu) zamiennym?
cały cytowany paragraf właśnie tego dotyczy, jest to istota tego paragrafu.

ps. To w tym paragrafie wyczytałeś, ze kubatura to zmiana istotna? :D

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2423800

budulec1, nie denerwuj się tak człowieku

oczywiście, że to projektant decyduje z jakiego rodzaju zmianą mamy do czynienia. ale robi to w świetle obowiązujących przepisów, a nie wg własnego widzimisię. i owszem możesz nie zgodzić się na zmianę w elewacji, ale nie zmusisz tym samym inwestora do uzyskania decyzji zamiennej, bo wg obowiązującego prawa jest to zmiana nieistotna.

ust. 6 cytowanego tu namiętnie artykułu mówi tylko i wyłącznie o tym, że to projektant, jako osoba odpowiedzialne za projekt i jego wykonanie zgodnie z normami i przepisami (kojarzysz oświadczenie prawda?), musi, dopóki nie zakończy się proces inwestycyjny, ponosić odpowiedzialność za projekt i jego stronę merytoryczną. i raczej należy ten przepis czytać jako obowiązek, a nie przywilej projktanta.

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2423867

bo wg obowiązującego prawa jest to zmiana nieistotna.

To zacytuj proszę to prawo.

i raczej należy ten przepis czytać jako obowiązek, a nie przywilej projktanta.

Powiedziałby, że czasami wręcz upierdliwy obowiązek.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2423947

bo wg obowiązującego prawa jest to zmiana nieistotna.

To zacytuj proszę to prawo.

i raczej należy ten przepis czytać jako obowiązek, a nie przywilej projktanta.

Powiedziałby, że czasami wręcz upierdliwy obowiązek.

pozdrawiam

nie widzę sensu ponownego cytowania tych samych artykułów. to grabienie wody...

a co do drugiej kwestii... cóż, rozumiem o czym mówisz (również projektuję). jest tak, że na 5 zdecydowanych inwestorów, zdarza się jeden, któremu trzeba ciągle coś zmieniać. ale nikt nie mówił, że będzie lekko. w końcu, projektujemy nie dla siebie, ale dla kogoś.

również pozdrawiam

A.

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2424118

Taka uwaga. Kupujac projekt domu bez wzgledu na to czy typowy czy indywidualny, zawsze autor projektu zaznacza jakie zmiany w tym "co wyrysował" wymagaja jego (autora) zgody. Bardzo często w "typówkach" nie ma ograniczeń - czyli jest zgoda na wszelkie zmiany. Prawo wymaga aby zmiany konstrukcyjne nanosiły osoby z odpowiednimi uprawnieniami.

Warto wiedzieć, że:

Art. 18. 3. Inwestor może zobowiązać projektanta do sprawowania nadzoru autorskiego.

Może, ale nie musi.

Art. 20. 4) sprawowanie nadzoru autorskiego na żądanie inwestora lub właściwego organu

w zakresie:

a) stwierdzania w toku wykonywania robót budowlanych zgodności realizacji

z projektem,

b) uzgadniania możliwości wprowadzenia rozwiązań zamiennych w stosunku

do przewidzianych w projekcie, zgłoszonych przez kierownika

budowy lub inspektora nadzoru inwestorskiego.

Czyli autor projektu musi, jesli zażada tego inwestor.

Art. 44.

1. Inwestor jest obowiązany bezzwłocznie zawiadomić właściwy organ o zmianie:

1) kierownika budowy lub robót,

2) inspektora nadzoru inwestorskiego,

3) projektanta sprawującego nadzór autorski,

podając, od kiedy nastąpiła zmiana.

Jak mu projekktant 'Podpadnie" -zawsze może go wymienić na nowszy (tańszy) model.

Art. 36a.

1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

Art. 51.3) w przypadku istotnego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę – nakłada, określając termin wykonania, obowiązek sporządzenia i przedstawienia projektu budowlanego zamiennego, uwzględniającego zmiany wynikające z dotychczas wykonanych robót budowlanych oraz – w razie potrzeby – wykonania określonych czynności lub robót budowlanych w celu doprowadzenia wykonywanych robót budowlanych do stanu zgodnego z prawem; przepisy dotyczące projektu budowlanego stosuje się odpowiednio do zakresu tych zmian

Czyli projekt zamienny jest potrzebny tylko i wyłącznie w okreslonej sytuacji, tj. przy zmianach istotnych, bo:

Art. 57. 2. W razie zmian nieodstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę, dokonanych podczas wykonywania robót, do zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1, należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. W takim przypadku oświadczenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli został ustanowiony

Także interpretacja,że skoro w przepisach nie wymieniono literalnie co to są odstpstwa istotne, to nie okreslono ich wcale - nie jest wołaniem "król jest nagi", bo określono, że wszystkie zmiany z wykluczeniem wymienionych (istotnych) są nieistotne - co znajduje potwierdzenie i logiczny ciąg w przepisach poprzedzajacych i nastepujacych po i przed par. 36a.5.

To by było na tyle. Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2425178

sSiwy12 trudno z Tobą dyskutować ponieważ mylisz pojęcia (prawa autorskie nie mają nic do tego). Zdecydowanie łatwiej było z Aneska, ale również nie znaleźliśmy konsensusu. Myślę, że powinniśmy pozostać przy swoim zdaniu, dalsza rozmowa będzie zwykłym biciem piany.

oczywiście bez urazy.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2425423

budulec, jesteś rozbrajający :D

w gruncie rzeczy każdy z nas może mieć swoje zdanie. prowadzić proces projektowy po swojemu. wg własnych przekonań. jednak finał naszych poczynań - dobrych lub złych decyzji projektowych (cały czas mam na myśli zmiany i odstępstwa), odkrywa inwestor w ...nadzorze, składając obiekt do użytkowania. i zaręczam ci, że nie chciałbyś słyszeć inwektyw, które czasem inwestor rzuca na projektanta. a to inwestor zawsze ponosi konsekwencje wszelkiego typu, również finansowe. i owszem, może podać projektanta do sądu, ale najczęściej już mu się nie chce...

sSiwy12, cytowany przez ciebie we fragmencie art. 51, nie gniewaj się, ale trochę tu nie pasuje. ponieważ jest on ściśle związany z procedurą naprawczą, kiedy PINB stwierdzi, że doszło już do istotnego odstąpienia. wtedy wstrzymuje roboty i nakłada obowiązki, o których mówi przytoczony przez ciebie przepis. jedno, co jest ważne - taka procedura to kłopot dla inwestora. czyli, ważne jest, aby projektant prawidłowo zinterpretował zmiany w oparciu o przepisy, bo PINB również to sprawdza i może się po prostu z projektantem nie zgodzić...

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2425602

same drzwi balkonowe na okno - zmiana nieistotna. zresztą likwidacja balkonu w elewacji, nawet jeśli wymaga zmian konstrukcyjnych, zgodnie z najnowszym brzmieniem art. 36a ust. 5, jest odstępstwem nieistotnym.

Wracam więc do Twojej pierwotnej wypowiedzi, od której zaczeła się nasza dyskusja, a z którą nie do końca się zgadzam.

Zmiany, które tu opisujesz mogą w myśl polskiego prawa być zarówno nieistotne jak i istotne, jest to w gestii projektanta!

To, że rzeczywistość pokazuje (przynajmniej powinna), że projektant uznaje za istotne jedynie zmiany, dla których i tak zależy uzyskać pozwolenie zamienne oraz niezgodne z WZ , czy zagrażające życiu i zdrowiu - nie oznacza, ze tak stanowi prawo.

Znam przypadek, kiedy projektant uznał za zmianę istotną dołożenie na elewacji żaluzji zewnętrznych, a wszystko jedynie po to ,żeby wyciągnąć z inwestora trochę pieniążków.

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/3/#findComment-2425840