Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

budulec, jesteś rozbrajający :D

sSiwy12, cytowany przez ciebie we fragmencie art. 51, nie gniewaj się, ale trochę tu nie pasuje. ponieważ jest on ściśle związany z procedurą naprawczą, kiedy PINB stwierdzi, że doszło już do istotnego odstąpienia. wtedy wstrzymuje roboty i nakłada obowiązki, o których mówi przytoczony przez ciebie przepis. jedno, co jest ważne - taka procedura to kłopot dla inwestora. czyli, ważne jest, aby projektant prawidłowo zinterpretował zmiany w oparciu o przepisy, bo PINB również to sprawdza i może się po prostu z projektantem nie zgodzić...

To prawda i zrobiłem to "raczej" świadomie. Chodziło mi o to, aby pokazać różnicę międzi "załatwieniem" odstępstw istotnych - projekt zamienny + procedura "prawie" taka jak przy pozwoleniu na budowe i "wymiana" pozowolenia na budowę, oraz zmian nieistotnych, które nie wymagaja projektu zastepczego i zwiazanej z tym "procedury".

Przywołałem par. 51 bo we właściwym tj 36a.1 literalnie nie ma takiego wymogu, a w obu przypadkach, praktycznie - z punktu widzenia projektanta, procedura jest taka sama.

https://forum.murator.pl/topic/100081-odst%C4%99pstwa-od-projektu-okna/page/4/#findComment-2426400