Gość 19.03.2002 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Kochani,poradzcie wiec jaka mam sciane zrobic. chce gazobeton, ze styropianem. wszedzie juz produkuja na pioro wpsust,ale ja chce na zwykla zaprawe-czy to ok?.jaki mam wziac bloczek (wymiary), styropian i resztę?licze na Was, jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 19.03.2002 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Opal mam podobny problem, ale się zdecydowałem - gazeboten 24cm odmiany 500 na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną + 10 a może i 12cm styropianu z siatką i tynkiem. Współczynnik poniżej 0,3 niektóre źródła mówią nawet o 0,25. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2002 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Po co się bawić w jakiś styropian? Później trzeba położyć drogi tynk. czy nie lepiej zrobić ścianę jednowarstwową o grupości 36-44 cm? Szybciej, taniej i równie ciepło, a przede wszystkim solidnie. Ja też miałem te dylematy. Ale w końcu wybrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2002 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Jubba,masz racje pewno. Zrezta jak wspomnialam juz chyba nie produkuja innych niz na pw.Ale z drugiej strony slyszalam,ze ludzie musza potem docieplac....Poza tym jak chce na zwykla zaprawe (a chce-bo latwiej) to robia sie mostki i musi byc styropian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 19.03.2002 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Opal - jeśli robisz na zwykłą zaprawę, spoiny ok. 1-1,5cm to musisz ocieplić - to pewne. Mostki termiczne w tym przypadku to kosmos. Sam robie na takie spoiny bo to prościzna, a robić na klej to się okazuje że bloczki krzywe, a weź to szlifuj - tragedia. Z drugiej strony przy ścianie jednowarstwowej nie osiągniesz współczynnika poniżej 0,3. Tak więc nie ma sensu walić grubego bloczka i droższego. Mam wrażenie, że tą ścianę którą mam zamiar zrobić jest najprostsza w wykonaniu a przy tym ma super parametry. Ocieplenie wiele osób też robi samemu /ponoć nie jest to trudne - a jak zrobisz sama to na pewno dokładniej niż firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 19.03.2002 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Moim zdaniem, lepszy jest cieńszy mur i docieplenie. Mniejszy koszt. Nie mam zaufania do murów p+w na kleje, ale z kolei stosując zaprawę tradycyjną, aby nie było mostów, trzeba docieplić! czyli wracamy do cieńszych murów + styropian. Tynkować i tak, i tak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 19.03.2002 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 zdecydowanie polecałbym technologię p+w. ostatnio na Discovery oglądałem jak Eskimosi stosują też taki system przy budowie igloo.zaczęli już odchodzić od gładkich bocznych ścian. coś w tym musi być.Hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.03.2002 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Opal - nie ma szans, by ktoś zdecydował za Ciebie podając wzór na "dobroć" ściany. W ten sposób trzeba przeanalizować zbyt wiele rzeczy, bo ta dysksuja prowadzi do debaty, która ściana lepsza (1, 2, 3 warstwy), jaki materiał ocieplający, jaki tynk na jakiej ścianie, czy iść po minimum kosztów, czy ściana ma "oddychć", itp. itd. Wątków na te tematy było sporo, więc argumentów znajdziesz dużo w już istniejących wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi 20.03.2002 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Opal , polecam Tobie , tak jak chyba większość wykonać mur dwuwarstwowy na zaprawie zwykłej. Będzie taniej i dobrze. Mój znajomy budował z Porothermu P+W ( jak wiesz w tym systemie klej nakładasz na spoinę poziomą )i teraz przy silnych wiatrach , jak przyłoży rękę do muru od wewnątrz to czuje jak dmucha mu wiatr .Może to bład ekipy ? a będziesz przez cały czas budowy patrzył im na ręce ? tego się nie da zrobić wierz mi .Ja wybrałem beton komórkowy produkowany w Bielsku - Białej ( gr. 36 cm )na zwykłej zaprawie i ocieplam go wełną skalną 10 cm ( właśnie w tej chwili ).Cześć , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 20.03.2002 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 A co to znaczy "p+w"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dk 20.03.2002 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Panie i panowie. Stawiałem GB klasy 600 24 cm na zwykłej zaprawie + styropian P+W 15 cm. Kolega wybrał Ytonga 36 cm na kleju. Koszt porównywalny (licząc z robocizną u niego tynk wewnętrzny i zewnętrzny, a u mnie tynki + siatka, klej i kołkowanie). U mnie trwało dłużej, on miał kłopot z ekipą (ten klej i szlifowanie). Domy oba dość podobne i kształtem i kubaturą. Prawie to samo ogrzewanie. Efekt końcowy: ja mieszkam i nie narzekam, on mieszka i planuje w tym roku docieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.03.2002 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 p + w = pióro + wpustOpal, jak jest s zdecydowana na to co piszesz to zrob jak Kodi, jak nie to wracamy do punktu wyjscia. Decyzja Twoja musi byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 21.03.2002 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 DK, niestety Twój znajomy nie jest jedynym, który wybrał ytong+fachowców i dociepla, też już o tym pisałam. Ale nie wiem co to jest GB, wyjaśnij mi, jeśli możesz, ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 22.03.2002 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 GB - gazobeton - inna nazwa betonu komórkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.03.2002 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 Na wszelki wypadek dodam jeszcze inne nazwy jakby komus przyszlo do glowy znowu wprowadzac jakies skroty - siporex, pianobeton i nazwy powyzsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 22.03.2002 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts