Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szambo a budowana kanalizacja

Recommended Posts

przejrzałam posty na temat szamb ale nie znalazlam odpowiedzi na te dwa pytania.

1. W projekcie i pozwoleniu na budowę mamy zapisane szambo, kanalizacja buduje się (ma być najwcześniej za rok, więc i tak przejściowe szambo zrobić chcemy, żeby przeprowadzić się w tym roku). Czy na 100% jest prawdą informacja z urzędu miasta, że jeśli szambo wpisane jest w projekt zatwierdzony w pozwoleniu to choćby kanaliza miała być jutro to do odbioru domu szambo i tak muszę mieć???

2. Jeśli tak - jakie rozwiązanie przejściowe polecacie - mamy niestety wysoki poz. wód gruntowych, nie chcę mieć problemów z odbiorem, szambo betonowe z atestem 10 m3 kosztowałoby nas 2400 netto plus 600 za transport i osadzenie. Czy jest sens szukać innych rozwiązań?

hmm, czyli jednym slowem potwierdzasz że jest tak jak pisze w pytaniu 1. ja trochę się boje plastikowych ze względu na wysoki poziom wód, 4000 m to bardzo malo?? nie? jak cześto masz zamiar oprożniać? ile osob ma to obsluzyć??? ja jednak chyba będe szukała czegoś na troszke dłużej bo boje się , że ta nasza kanaliza to moż ejeszcze potrwać. czy nie miałeś problemu z odbiorem tego szamba???

hmm, czyli jednym slowem potwierdzasz że jest tak jak pisze w pytaniu 1. ja trochę się boje plastikowych ze względu na wysoki poziom wód, 4000 m to bardzo malo?? nie? jak cześto masz zamiar oprożniać? ile osob ma to obsluzyć??? ja jednak chyba będe szukała czegoś na troszke dłużej bo boje się , że ta nasza kanaliza to moż ejeszcze potrwać. czy nie miałeś problemu z odbiorem tego szamba???

ja mam tez bardzo wysoki poziom wody gruntowej i zbiorniki sa po deszczach nawet z 10cm w wodzie bo sa zakopane na granicy wody.Odbioru jeszcze nie mam ale z tego co mi kierownik budowy powiedział to wazne jest zeby on podpiasał ze jest ok i powinno przejsc...a jak nie przejdzie to mi sie nie spieszy z odbiorem.

4tys litrow to nie jest duzo ale jakos sie przemecze.Narazie jeszcze nie mieszkam ale zamierzam wrzucac do szamba bakterie (takie jak do oczyszczalni) i scieki ktore beda w ostatnim zbiorniku bo sa przelewowe(łaczone na gorze) beda juz sporo oczyszczone i bede mogł wypompowywac ta wode np do podlewania (oczyszczalnie przydomowe działaja na tej samej zasadzie i wode odprowadzaja do gruntu)

co do odbioru szamba to trzeba uważnie przeczytać pozwolenie na budowę. Tam jest taki punkt,gdzie jest mowa czy macie uzyskać pozwolenie na uzytkowanie budynku czy tylko zgłaszacie budynek do gotowości do odebrania.

W jednym i drugim przypadku potrzebna jest cała masa dokumentów, ale różnica jest jedna bardzo ważna.

Jeśli zgłaszacie, że budynek jest gotowy do zamieszkania to Inspektor Nadzoru Budowlanego ma 21 dni na wydanie decyzji. Jeśli nie zrobi tego w ciągu tych ustawowych dni to mamy do czynienia z milczącą zgodą. (oczywiście jeśli wniosek nie zawiera żadnych braków).

Przy zgłoszeniu nikomu nie chce się jechać na budowę.

Jeśli organ wydający pozwolenie na budowę nałożył na was obowiązek uzyskania pozowlenia na użytkowanie to macie obowiązkową kontrolę na budowie.

Jak to się ma do szamba w 1. przypadku nikt się nie będzie czepiał z czego i tak dalej a w 2. czyli podczas kontroli na budowie zmierzą wam wszystko łącznie z szambem.

Podlacze sie do watku. U mnie sytuacja wyglada tak, w warunkach zabudowy mialem podlaczenie sie do gminnej kanalizacji,bez opcji budowy szamba tymczasowego ,jednak takiej jeszcze u mnie nie ma, maja w planach, ale to samo slysze od 3 lat, w sumie to nie wiadomo kiedy dociagna ta kanalizacje do mnie.Mysle o jakims tymczasowym szambie, ale mam juz pozwolenie na budowe. Czy w takiej sytuacji na takie tymczasowe szambo musze wystepowac o warunki zabudowy i nowe pozwolenie na takie szambo?

Podlacze sie do watku. U mnie sytuacja wyglada tak, w warunkach zabudowy mialem podlaczenie sie do gminnej kanalizacji,bez opcji budowy szamba tymczasowego ,jednak takiej jeszcze u mnie nie ma, maja w planach, ale to samo slysze od 3 lat, w sumie to nie wiadomo kiedy dociagna ta kanalizacje do mnie.Mysle o jakims tymczasowym szambie, ale mam juz pozwolenie na budowe. Czy w takiej sytuacji na takie tymczasowe szambo musze wystepowac o warunki zabudowy i nowe pozwolenie na takie szambo?

We wniosku o pozwolenie na budowę wnioskowałeś o budowę domu i szambo czy tylko o dom?

Sprawdź swoje pozwolenie na budowę, jeśli nie ma wyraźnie napisane w pozwoleniu budowa domu i szmaba to musisz wystąpić o zmianę pozwolenia.

Najlepiej zadzwoń do źródła czyli instytucji, która wydała Ci pozwolenie oni powiedzą najlepiej co masz zrobić.

Koparka zrobila dol, potem folia. Sciany z bloczkow betonowych, gora to zbrojony beton. Murarz to moj ojciec i jeszcze gosciu, ktory mu byl winien przysluge.

Podczas odbioru interesuje ich czy jest dno i sprawdzaja dragiem.

Poza tym jak szambo nie jest szczelne to po dwoch latach i tak sie robi szczelne.

1500 za murowane???? czy możesz podac szczegóły ile za materiał ile za robociznę, jak uszczelnialeś, czy nie było problemu z odbiorem???

w pozwoleniu mam tylko budowe domu,bo tak bylo w warunkach zabudowy.nie zwracalem na to uwagi,bo gmina pieknie przekonywala ze w ciagu roku beda robic kanalizacje, a teraz sie wycofuja bo nie ma pieniedzy itp. czyli tak naprawde to nie wiadomo kiedy to zrobia. Takze wydaje mi sie ze nieuniknione bedzie nowe pozwolenie na budowe. Ale planuje wystapic o pozwolenie na budowe garazu wolnostojacego,zastanawiam sie, czy przeszlo gdybym tam dolozyl opcje szamba.

w pozwoleniu mam tylko budowe domu,bo tak bylo w warunkach zabudowy.nie zwracalem na to uwagi,bo gmina pieknie przekonywala ze w ciagu roku beda robic kanalizacje, a teraz sie wycofuja bo nie ma pieniedzy itp. czyli tak naprawde to nie wiadomo kiedy to zrobia. Takze wydaje mi sie ze nieuniknione bedzie nowe pozwolenie na budowe. Ale planuje wystapic o pozwolenie na budowe garazu wolnostojacego,zastanawiam sie, czy przeszlo gdybym tam dolozyl opcje szamba.

Pierwsza i podstawowa sprawa jeśli masz dokumenty w porządku czyli projektant wszystko zrobił ok. to urzędnik tylko sprawdza i wydaje pozwolenie.

Wiem, co mówię bo staraliśmy się już o 3 pozwolenia i każde było gotowe max. w tydzień.

Starając się o pozwolenie na garaż wolnostojący (sprawdż dokładnie jaki metraż jest tylko na zgłoszenie z tego co pamiętam to do 25m2) możesz dodać szambo, bez problemu.

Oczywiście musisz dołożyć całą masę papierów.

Życzę powodzenia.

Ja mam pozytywne doświadczenia z urzędami.

W tym roku stralismy się o pozowlenie na budynek gospodarczy. Pierwszy raz mąż był u architekta 11.01.08 a już na początku marca budowa ruszała. I wszystko legalnie.

1500 za murowane????

Przecież same bloczki będą kosztowały ponad 2000pln. A cement, izolacje? Płyta?

Z obliczeń mi wychodzi, że zbiornik na szambo o poj. 10m3 będzie mnie kosztował bez robocizny około 4500pln. Zakładam, że bloczki pójdą na płasko, czyli ściana będzie grubości 25cm. Przesada?

Nie wiem, jak dno wykonać.

• 1 year później...

U mnie zaczęto teraz w sąsiedniej wsi projektowac kanalizacje. Mój dom stoi dosłownie kilkanaście metrów od końca nitki projektowanej kanalizacji. Projektantka powiedziała jednak, że skoro to tak mała odległośc to może mój i sąsiada dom uwzględnić w projekcie i o te kilkanaście metrów wydłużyć nitke tak że byśmy sie jeszcze załapali. I teraz mam zagwostke co robić. Czy podłączac sie do kanalizy czy nie. Mam juz wstawione szambo 10m3 i za 2-3 miesiące planuje się do domu wprowadzić więc tak czy inaczej będe musiała z tego szamba korzystać. Ponoć budowa kanalizy potrwa kilka miesięcy więc teoretycznie za kilka miesięcy mogłabym podłączyć się do kanalizacji.

I teraz nie wiem co zrobić. Szambo juz mam. Czy koszty eksploatacji szamba jest porównywalny z eksploatacją kanalizacji. Czy skoro już wydałam te kilka tys to teraz bardziej mi sie opłaca przez kilka lat eksploatowac to szambo i narazie nei mysleć o podłaczeniu do kanalizacji. Czy może jednak podłączac sie do kanalizy jak tylko ją wybudują a szambo wykozystac jako zbiorbnik na wode deszczową. Prosze o rade po jeśli mam sie ubiegac o kanalizacje to powinnam w ciągu kilku dni zlożyć wniosek do gminy by wydłużuli nitke kanalizacji.

Moim zdaniem kanalizacja to najlepsze rozwiązanie, a aktualne szambo jako zbiornik na deszczówkę. Szambo do najdroższy wariant odprowadzania ścieków. Ja właśnie tak będę chciał zrobić za ok. 1 - 1,5 roku, gdy gmina będzie nas podłączała do kanalizy.

A tzw. w międzyczasie mamy inny problem:

Jeszcze przed świętami będę montował szambo 6 tys. litrów, które powinno nas obsłużyć do czasu docelowej kanalizacji. Po zamontowaniu szamba chcemy zagospodarować działkę w taki sposób, aby przyszłe podłączenie do kanalizacji odbywało się w drodze poza posesją, tak abyśmy nie musieli niszczyć trawnika.

W jaki sposób powinienem w takim razie przygotować się z montażem szamba? Czy istnieją jakieś trójniki, które w momencie podłączenia do kanalizacji docelowej mogą przekierować ścieki?