LukaEgon 24.03.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Wywóz szamba przyjmijmy ok 100zł za 10m3. Nieraz trochę mniej, nieraz więcej. Ja za kanalizację płacę 3,85zł za m3, czyli rachunek ekonomiczny w moim wypadku jest prosty Może ktoś jeszcze się pochwali ile płaci za odprowadzanie ścieków? W moim wypadku było tak, że zostało zrobione szambo, gdyż budowa kanalizacji utknęła w martwym punkcie. Nikt nic nie wiedział, kiedy i czy w ogóle ruszy. Zostało zrobione szambo 12m3 a po pół roku już była podłączona kanalizacja. Także zbiornik na szambo stoi pusty i czeka na przekształcenie go na zbiornik deszczówki, bo taki jest plan na dzisiejszy rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 24.03.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Właśnie teraz jest beznadziejnie z tymi szambami.Ludzie je stawiają, bo nie ma kanalizacji, a gminy mają "prikaz" unijny się skanalizować i robią to na potęgę.My też postawiliśmy szambo, a ostatnio słyszeliśmy, że będą robić u nas kanalizę, niby fajnie, tylko na marne ten wydatek, a niedługo nowy na przyłącze.Jaki jest mniej-więcej koszt przyłączenia do kanalizy, straszył mnie ktoś, że to nie małe pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 24.03.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Dzięki za informacje. Wg Ciebie to ewidentnie taniej jest kanalizacja. Kilka miesięcy temu rozmawiałam ze znajomym któremu tez pociągneli kanalizacje i on mówił, że duzo taniej jets szambo. To była dość luźna rozmowa więc i mam dotych informacji luźny stosunek.Czy naprawde tak ma osób działało na szambie a potem przeszło na kanalizacje albo ma szambo a już mógłby mieć kanalize i ma porównanie kosztów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jslawek 24.03.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Kanalizacja wychodzi taniej niż wywóz szamba.Mnie podłaczenie do kanalizacji kosztowało około 150zł - przy budowie kanalizacji zamontowano MI studzienkę na posesji i po podłączeniu musiałem wpłacić taką kwotę przy podpisywaniu umowy. Kanalizacja może wyjść drożej jeżeli ktoś nie ma zamontowanego osobnego licznika na ogród. Nie ma osobnego licznika na ścieki, opłata za ścieki jest liczona według zuzcia wody.Innego uzasadnienia, że szambo jest tańsze nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 24.03.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Z tego co wiem podłączenie do kanalizy jest obowiązkowe jeśli takowa się pojawi.Fajnie, że tak tanio kosztuje przyłącze, może u nas też będą takie koszta.Zastanawiam się czemu słyszałem opinie, że to drogie i gminy dają nawet nieoprocentowane kredyty (na samo przyłącze), może coś się zmieniło w dobrą stronę. Może dostają kasę z unii na kanalizację razem z przyłączami teraz. PS:Eksploatacja kanalizacji, jest znacznie tańsza od szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 24.03.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Opinie że szambo jest tańsze krąży wśród osób które nie dodają tego że ich szamba nie są szczelne a wywożą raz na pół roku tylko osady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 24.03.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 mylas masz rację. Nie ma wg mnie takiej możliwości, żeby wywóz szamba kosztował mniej niż 80zł niezależnie gdzie się w Polsce mieszka i nie ma wg mnie takiej możliwości, żeby odprowadzenie m3 ścieków kosztowało 8zł. No chyba, że ktoś tak jak piszesz ma "szambo bez dna" Tak jak ktoś już napisał, zużycie liczy się wg licznika wody. Za wodę pobraną płaci się osobno, za odprowadzone ścieki osobno. Oczywiście obowiązkowy jest podlicznik, z którego idzie woda na zewnątrz do podlewania ogródków, kwiatków itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq235 24.03.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 mylas masz rację. Nie ma wg mnie takiej możliwości, żeby wywóz szamba kosztował mniej niż 80zł niezależnie gdzie się w Polsce mieszka i nie ma wg mnie takiej możliwości, żeby odprowadzenie m3 ścieków kosztowało 8zł. No chyba, że ktoś tak jak piszesz ma "szambo bez dna" Tak jak ktoś już napisał, zużycie liczy się wg licznika wody. Za wodę pobraną płaci się osobno, za odprowadzone ścieki osobno. Oczywiście obowiązkowy jest podlicznik, z którego idzie woda na zewnątrz do podlewania ogródków, kwiatków itp. No to cię zaskoczę, w Rybniku cena wody to 4,83 pln a za odprowadzenie ścieków 8,08 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 24.03.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Heh..no to faktycznie mnie zaskoczyłeś U mnie woda 2,35 + ścieki 3,85 + woda z podlicznika 2,95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 24.03.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 To widze, że najlepiej będzie podjechac do miejscowego ZGK i Urzędu Gminy i dopytać się o koszty korzystania z kanalizacji a w Gminie jakie są koszty przyłączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 24.03.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Przecież same bloczki będą kosztowały ponad 2000pln. A cement, izolacje? Płyta? Z obliczeń mi wychodzi, że zbiornik na szambo o poj. 10m3 będzie mnie kosztował bez robocizny około 4500pln. Zakładam, że bloczki pójdą na płasko, czyli ściana będzie grubości 25cm. Przesada? szambo z bloczków? czy wyście na głowy poupadali... Nie wiem, jak dno wykonać. może z grubej tektury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 25.03.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Szamba są wykonywane z betonów ze specjalnymi dodatkami czyniącymi je wodoszczelnymi, z bloczków będzie przepuszczało, albo w jedną, albo w drugą stronę ,zależnie od poziomu wód gruntowych.Wiem, że na wsiach (i nie tylko) różne rzeczy budują i nawet czasem ktoś to podpisuje, ale to niezgodne z prawem i dbałością o środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 25.03.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 A ja przypominam o kwestii formalnej. Jak macie szambo a wybudowana została kanalizacja to macie obowiązek sie do niej podłączyć pod karą grzywny. Więc wszystkie dywagacje typu co sie bardziej opłaca jest bez sensu. USTAWA z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: 2)przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych 6. Nadzór nad realizacją obowiązków określonych w ust. 1-4 sprawuje wójt, burmistrz lub prezydent miasta. 7. W przypadku stwierdzenia niewykonania obowiązków, o których mowa w ust. 1-4, wójt (burmistrz, prezydent miasta) wydaje decyzję nakazującą wykonanie obowiązku. 9. Wykonywanie decyzji, o której mowa w ust. 7, podlega egzekucji w trybie przepisów ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954). Rozdział 5 Przepisy karne 2. Kto nie wykonuje obowiązków wymienionych w art. 5 ust. 1 - podlega karze grzywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 25.03.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 A ja przypominam o kwestii formalnej. Jak macie szambo a wybudowana została kanalizacja to macie obowiązek sie do niej podłączyć pod karą grzywny. Więc wszystkie dywagacje typu co sie bardziej opłaca jest bez sensu. USTAWA z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez: 2)przyłączenie nieruchomości do istniejącej sieci kanalizacyjnej lub, w przypadku gdy budowa sieci kanalizacyjnej jest technicznie lub ekonomicznie nieuzasadniona, wyposażenie nieruchomości w zbiornik bezodpływowy nieczystości ciekłych lub w przydomową oczyszczalnię ścieków bytowych, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych; przyłączenie nieruchomości do sieci kanalizacyjnej nie jest obowiązkowe, jeżeli nieruchomość jest wyposażona w przydomową oczyszczalnię ścieków spełniającą wymagania określone w przepisach odrębnych 6. Nadzór nad realizacją obowiązków określonych w ust. 1-4 sprawuje wójt, burmistrz lub prezydent miasta. 7. W przypadku stwierdzenia niewykonania obowiązków, o których mowa w ust. 1-4, wójt (burmistrz, prezydent miasta) wydaje decyzję nakazującą wykonanie obowiązku. 9. Wykonywanie decyzji, o której mowa w ust. 7, podlega egzekucji w trybie przepisów ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954). Rozdział 5 Przepisy karne 2. Kto nie wykonuje obowiązków wymienionych w art. 5 ust. 1 - podlega karze grzywny. A co jeśli jest kanalizacja ,a za podłączenie zaśpiewali ok.15 000 tyś bo musi być jakaś studzienka , która kosztuje 10 000 + robota ? Co jak kogoś nie stać na podłączenie ? Jeżeli gmina ma obowiązek kanalizowania i dostaje na to kase z Unii to niech za symboliczną opłatą przyłącza ludzi ,a nie bierze kupe kasy. Jak kogoś nie stać to sie nie podłączy. Proste.... Skoro przychodzą dyrektywy z Unii bo na zachodzie wszędzie jest od nastu lat kanaliza to dobrze, tylko skąd ludzie mają brać kasę na te dyrektywy Unijne?Jesteśmy cały czas krajem na dorobku a nie dorobionym. Ps.Ja wystąpiłem o zgode na szambo mimo ,że mam kanalizę i otrzymałem ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 25.03.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 No właśnie. A co jak mnie nie stac na podłaczenie to co mi Gmina może zrobić? Oczywiście poza zafundowaniem podłączenia . Dziś się dowiedziałam, że odprowadzenie ścieków będzie kosztowało ok 5,30 zł/m3 + opłata za wode ok 3,2/m3. Budowa będzie zrelizowana za ok 1,5 roku, więc do tego czasu i tak będe korzystać z mojego już wkopanego szamba.. Co do instalacji, to Gmina robi przyłacze do granic działki i robi "jakąś" zasuwe, a reszte musze robić na własne konto, tzn podłączenie i wybydowanie stydzienki na mojej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts