adlerdarek 15.04.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 WitamProsba o podpowiedz...200 l. beczki plastykowe/polietylenowe na wodę deszczową zamieniam na inne, większe tez polietylenowe 1000/1200 l. bez tzw. kosza i palety. Pytanie, czy wkopując je w ziemię wystarczy dobrze je obsypać powiedzmy piachem, ziemią itd..jak zrobiłem to z mniejszymi ... czy jednak stelarz stały przy ich pojemności jest jednak niezbędny????Jezeli tak jak najprościej i z czego można go wykonać???PozdrawiamDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adlerdarek 15.04.2008 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 przepraszam - stelaż - oczywiscie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewiwa 15.04.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Czuje się mocna w temacie. Mam takie rzeczy 'w trakcie', robione z doskoku od stycznia tyle że z odprowadzeniem z rynien z dachu. Zaopatrzylam sie przewidująco w takie zbiorniki ze stelażem, tzw. paletozbiorniki. Wokół zbiornika zostały wyłożone dechy sosnowe dla wzmocnienia konstrukcji dołu, po wkopaniu od razu nalana woda (inaczej może wypchnąć), na to mam zbity stelaż/paletę z deseczek dębowych (takie odpady, czy ścinki z tartaku), położone na zbiornik i dopiero na to przykrycie ziemią i trawą. Z ziemi ma wystawać zakończenie rury z takim jakby kołpakiem, żeby to estetycznie wyglądało. W zbiorniku pompa zanurzeniowa i można korzystać. Kabel ma ziemny, to też nie widać. Uważałam, ze nawet mimo kosza od zbiornika, nawierzchnia nie będzie odpowiednio zabezpieczona i mogłaby się zapadać. Stąd pomysł na położenie na zbiorniku 'pokrywy'z dech i dopiero na to ziemię. Uwaga, miękkie drewno (sosna) rozpadnie się po 4 latach (też zależy od podłoża) i trzeba to odkryć, znów wzmocnić - mnie by się nie chciało bawić, stąd ta dębina. Alternatywa to kątowniki, ale drogie jak licho. Pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 15.04.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 My odprowadzenia wody z rynnie zrobiliśmy 4m od budynku i wkopaliśmy dreny jakie robi się przy zakładaniu studni. Mam nadzieję, że będzie na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts