Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysadzi mi fundamenty?

Recommended Posts

Mam mały problem.

Na mojej działce na poziomi ok. 1 metra zaczyna się glina. Projekt przewiduje fundament na 1,1 metra. Chciałem za jakieś 3 tygodnie lać fundamenty, zrobić podmurówkę i... poczekać do wiosny.

Myślałem, że dobrze jak fundamenty sobie osiądą przez pół roku.

Tymczasem insp. nadzoru straczy mnie, że może mi w zimie wysadzić fundamenty (żeby się ktoś nie czepiał mojego słownictwa - podejdzie woda, zamarznie, wypchnie trochę fundamenty i fund. zaczną pękać).

Przecież będzie jeszcze podmurówka z bloczków betonowych.

Czy faktycznie narażam się na jakieś ryzyko?

Pozdrawiam

Robisz jak masz w projekcie, ale przed zimą musisz zdążyć je zasypać z zewnątrz, a od środka piach ubijany warstwami, tak, żeby ławy były przysypane 1,1m pod powierzchnią :)

Bartt - dziękuję za wyręczenie mnie w odpowiedzi.

Moje zdanie jest identyczne.

A czy nie trzeba ich przykryć od góry czymś wodoszczelnym.

Ja to sobie wyobrażam w ten sposób że na skutek różnych deszczy (oraz topniejącego śniegu) i późniejszych przymrozków może nastąpić popękanie wierzchniej powierzchni fundamentów. Tak się przecież dzieje z asfaltem na ulicach. Woda wnika w mikroszczeliny i zamarzając rozsadza je.

Gość TomBud

Bardzo ciekawe pytanie i ciekawe odpowiedzi.

Powiem tak - glina zaliczana jest do gruntów wysadzinowych - czyli niezbyt dobrego podłoża pod fundamenty. Grunty wysadzinowe - czyli takie które zawierają dużo wilgoci w sobie i podczas wiosennych roztopów rano się nagrzewają a wieczorem kiedy przychodzi przymrozek zamarza w nich woda co powoduje ich wysadzanie. Jedynym słusznym rozwiązaniem to jest udanie się do wydziału geodezji w danym rejonie i zapytać się jakie grunty znajdują się na danej działce. Jeżeli będzie to glina to radzę trochę więcej wykopać np 1,4m. Wyższy koszt ale noce spokojniej przespane i wątroba zdrowsza. Pozdrawiam - Tomek