Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Utkowy dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 961
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie. Do tej pory tylko oglądałam Twój piękny domek, teraz postanowiłam napisać. My jesteśmy przez przebudową mojego rodzinnego domku i od jakiegoś czasu oglądam dużo galerii domów i muszę przyznać, że tylko dwa mnie zachwyciły, jednym z nich jest właśnie Twój. Będę czerpać inspiracje z Twojej galerii, jeśli nie masz nic przeciwko. U Ciebie jest tak elegancko, prosto ( w dobrym tego słowa znaczeniu), tak przytulnie, że aż chce się tam być. Chciałabym urządzić nasz przyszły domek w podobnym stylu, nie wiem czy mi się uda bo ja chyba nie mam takiego gustu.

Gratuluję dobrego smaku i pozdrawiam!

PS, piszę "Ty" bo przez oglądanie Twoich galerii, czuję się prawie jak sąsiadka, czy dobra Twoja znajoma:)

Witam wszystkich:) Utek : dom przepiekny, jestem nim zachwycona - nie pierwsza i nie ostatnia :)

Mam pytanie dotyczące halogenów w salonie we wnekach, jakiej są firmy?? i jakiej firmy macie kabinę prysznicową??

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź

Witam!

bolid23 kwadraty w salonie mają około 1m x 1m, a grube są na 10cm. Lampy kupiłam w Maxflizie na Zakopiańskiej na pierwszym piętrze, nazywają się matrix3. Za taką potrójną lampę płaciłam około 160zł, o ile dobrze pamiętam. A sufit w kuchni ma też 10cm grubości. Bardzo mi miło, że nasze wnętrza Ci się podobają!

daniel2210 sorki, że tak późno odpowiadam, ale ostatnio krucho z czasem wolnym u nas :), znalazłam takie zdjęcie balustrady, jeszcze z czasów budowy:

http://img293.imageshack.us/img293/4030/2111198modified.jpg

Jagódka bardzo dziękuję Ci za tak miłe słowa, a w swój gust uwierz- na pewno Twój domek będzie super!

Miętowa dzięki za miłe słowa! Niestety nie wiem jak nazywają się te małe halogenki we wnękach- kupowałam je w Castoramie- to takie małe okrągłe "żabie oczka"....A kabina prysznicowa jest z Koła- ale kurcze nie pamiętam już nazwy modelu:(

Pozdrowionka!

Witam. Mam pytanie o wymiary Twojej kuchni i o ciemne meble, tzn czy kurz bardzo jest na nich widoczny? Teraz mieszkamy z mężem w jednym pokoiku i kurzy się baaaardzo. Sądzę, że dzieję się tak bo codziennie wyciągamy i składamy pościel a z tego chyba kurzy się najbardziej. Kurz muszę ścierać praktycznie codziennie choć i częściej by się przydało. Bardzo mi się podobają ciemne meble i takie też planuję do nowego domku, ale boję się tego kurzu właśnie, bo przecież na ciemnym bardziej go widać. Z drugiej strony to będzie salon i tak pościeli przecież nie będzie. Bardzo proszę o Twoją opinię na ten temat.

Chciałabym też wiedzieć czy jest coś, czego nie zrobiłabyś urządzając ponownie swój dom? I chodzi mi tu bardziej o funkcjonalność bo co do wyglądu, to chyba lepiej być nie może:)

Wciąż zakochana w Twoich wnętrzach pozdrawiam serdecznie:)

Witaj

Wspaniały, cudowny domek - brakuje mi słów , aby opisać jak mi się podoba.

Mam prośbę - napisz proszę czy miałaś jakieś problemy z firmą Atlas która montowała Ci kuchnie .Opinie na forum są bardzo niepokojące , a chciałam zamówić u nich kuchnie i mam wątpliwości.

Pozdrawiam

Ewa

Witaj Utku, ujawniam sie z podziekowaniem. Kiedy mialam klopoty z urzadzeniem mojego domu - zagladalam wlasnie tutaj. Jak dla mnie skarbnica wiedzy wszelakiej:) przyznaje, ze kominek i rodzaj farby na sciany sciagnelam zywcem od Ciebie. Bede pewnie dalej podgladac:) ciagle mam rozkopany mini-ogrodek, wiec czekam na zdjecia Twojego. cieplo pozdrawiam - aba

Witam!

bolid23 wysłałam cenę mebli na maila.

Miętowa sufit w kuchni jest na 60 cm głęboki (tyle co szafki kuchenne) i 10cm wysoki. A wymiary ma podobne jak kuchnia-około 3x 3,5m.

Jagódka kurz na ciemnych meblach jest faktycznie bardziej widoczny, ale ja w salonie mam tylko jedną niską szafkę pod telewizorem- wytarcie jej to moment i 2 stoły, które bez względu na kolor i tak codziennie się wyciera, dla mnie więc ciemne meble nie są uciążliwe. A czego żałuję? Po pierwsze- brak rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka- teraz na pewno bym zrobiła. Żałuję też, że nie mam ogrzewania podłogowego w pralni na górze, sama nie wiem, czemu nie dałam tam podłogówki?? Nie zrobiliśmy też gniazdek elektrycznych na zewnątrz budynku- duży błąd! Wywaliłabym też prysznic z dolnej łazienki- na szybie osadza się wiecznie kamień- no i po co goście mają to oglądać ;) Prysznic najlepiej ze ściankami z płytek i najlepiej w łazience na górze, a jeszcze lepiej w łazience przy sypialni, ale takiej nie posiadam- o i tego tez żałuję :) Generalnie jednak niewiele bym zmieniła, więc ten pierwszy nasz dom chyba jednak nie dla wroga ;) Pozdrawiam Cię i dziękuję za miłe słowa:)

grazi jeśli chodzi o płytki to łatwiej utrzymać w czystości dolne antaresy, niż górne alabastrino, ale i u góry nie ma tragedii. Najbardziej denerwuje mnie wieczny kamień na szybie prysznica:( reszta bez zastrzeżeń....

Ewa_R bardzo dziękuję za miłe słowa! A co do Atlasa, to jest i u mnie mały zgrzyt- na reklamację jednej z szuflad czekam już drugi rok!!!!

kasiulakp specjalnie dla Ciebie mała sesja poniżej!

Terry na podłodze jest chiński gres polerowany, natomiast drewno to parkiet merbau. Schody też są z merbau, nie ma na nich żadnej bejcy, są jedynie pociągnięte lakierem bezbarwnym...cieszę się, że domek Ci się podoba!

Aba-m cieszę się, że mogłam w czymś pomóc, jeśli tylko masz ochotę zaglądaj do mnie dalej- zapraszam! A poniżej troszkę mojego ogródka, ale mój też nadal bliżej początku niż końca...

Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez utek76

Pieknie dziekuje za zdjecia:) sama jestem zwolennikiem trawy i przestrzeni, wiec bardzo mi sie podoba. Chcialam zapytac o trawnik - siany czy z rolki, nie na forum ale od specjalistow slyszalam dwie sprzeczne opinie, wiec jak zwykle szukam rady u Ciebie:) Zazdroszcze przestrzeni, moj domek to w zasadzie polowa domku:) blizniak, ale mam nadzieje, ze trawy wystarczy dla moich dwoch malych szkodnikow (dwie coreczki). Bede dalej zagladac, pozdrawiam - aba

witaj,

Macie piekny domek i otoczenie, wiele nowoczesnych a zarazem cieplych rozwiazan, mam pytanie ktore odnosi sie do orodzenia, jakia macie wysokosc siatki, slupkow i jakie jest wysokie Wasze ogrodzenie i slupki klinkierowe z przodu, zamowilem slupki i siatke 125 cm, nagle przeszla mnie niesamowita obawa ze to ogrodzenie bedzie za niskie

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

Witam ponownie. Tym razem mam pytanie odnośnie płyty indukcyjnej. Jakie masz zdanie na ten temat, jako użytkowniczka takowej? Czy rzeczywiście oszczędza prąd? Wiem też że potrzebne są specjalne garnki, tzn że inny garnek postawiony na takiej płycie po prostu się nie nagrzeje? Może głupie są moje pytania ale nikt z moich znajomych nie ma takiej płyty, a w internecie nie ma wszystkich wiadomości na ten temat. Ciekawa jestem jak się sprawdza taka płyta podczas normalnego codziennego użytkowania.

Serdecznie pozdrawiam:)

Ja sobie pozwolę wrzucić kilka uwag dot. indukcji...

Płyta indukcyjna nie oszczędza prądu tylko zuzywa go znacznie mniej w porównaniu do płyt ceramicznych czy innych elektrycznych. Działa na zasadzie pola lelktromagnetycznego. Nagrzewa tylko powierzchnię pod samym dnem garczka a nie wokół niego. Nagrzewa sie bardzo szybko, praktycznie odrazu jest juz gotowa do użycia. Nie można tak jak to się robi np. na gazie postawić patelni z tłuszczem żeby się rozgrzewał i w tym czasie tłuc kotletów. Na indukcji tłuszcz osiaga temperaturę tak szybko, że kotlety trzeba mieć już gotowe do smażenia :D To własnie powoduje, ze płyta zużywa mniej prądu bo jest bardziej wydajna.

Garczki na płytę indukcyjną powinny być odpowiednie co nie znaczy odrazu że drogie. Najlepiej na niej dziąłają bowiej znane nam wszystkim popularne kiedyś gary emaliowane np. z Olkusza:D Nie będą napewno działać gary aluminiowe.

co prawda pytanie bylo do utka a nie do mnie, ale mam kuchnie indukcyjna i jestem zadowolona - szybko gotuje, najprostsza metoda na sprawdzenie, czy garnek nadaje sie na kuchnie indukcyjna to magnes - przyczepis sie do tych wlasciwych dla indukcji:) czego nie lubie w mojej kuchni indukcyjnej - sterowania na dotyk, w elektrycznej plycie mialam pokretla i bardzo szybko ustawialam wybrana temperature - w plycie, ktora mam w nowym domu dotykowe ustawianie temperatury gotowania troszke mnie denerwuje. Moze kiepska plyta;)