Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Ostatecznie wybrałem i kupiłem pilarkę Partner ES2200.

I jak tam po roku z pilarką? Noszę się z zamiarem zakupu, bo właśnie na podwórku leży przyczepa świeżej dębiny. Parę pniaków musieliśmy we 4 wrzucać na przyczepę od traktora!!! Największy może mieć blisko 60cm!!!

Co prawda w sobotę wpadnie gość ze spalinówką, ale korci mnie by samemu już rżnąć. Ten Partner akurat jest w LM w promocji po 379zł :)

Raczej myślę o elektrycznej, gdyż ciąć będę przy domu, aczkolwiek przed załadunkiem w lesie żałowałem, że nie mam przy sobie spalinówki. :roll:

Bardzo dobrze, mogę z czystym sumieniem polecić zakup tego Partnera ES2200.

W tym roku ciąłem drewno bukowe średnicy do 30 cm. Podstawa to ostry łańcuch i dobre smarowanie. Silnik swobodnie daje radę, nie przegrzewa się.

Bardzo wygodny jest pałąkowaty uchwyt dla lewej ręki ustawiony pod właściwym kątem do osi pilarki.

Mam tego Bosha z pierwszego postu i cos mi sie wydaje, ze za czesto musze naciagac lancuch. Moze nie jest to skomplikowane, ale byc moze cos jest nie tak z pilarka. Jakie macie doswiadczenie , tzn jak czesto naciagacie lancuch?
Mam tego Bosha z pierwszego postu i cos mi sie wydaje, ze za czesto musze naciagac lancuch. Moze nie jest to skomplikowane, ale byc moze cos jest nie tak z pilarka. Jakie macie doswiadczenie , tzn jak czesto naciagacie lancuch?

ja ma co prawda spalinowego stihla i łańcucha nie naciągam wcale, natomiast szybko mi się tępi łańcuch, tzn po pocięciu ok 2 kubików muszę ponownie ostrzyć.

• 3 years później...

@andre59

Czy nadal używasz Partnera 2200? Mam zamiar kupić w celu cięcia drewna na opał - ok 15mp jednorazowo i chyba zdecyduję się na Partnera 2200.

• 2 weeks później...

Panowie również proszę o poradę.

Potrzebuje piły elektrycznej do ścięcia dwóch orzechów. Jeden mały średnica pienia ok 20-25cm drugi troszkę większy ok 35-40cm

Generalnie piła ma być na jedną akcje ewentualnie w przyszłości czasami potne jakieś pojedyncze drewno/deski/palety na opał.

Generalnie max 400zł. Naczytałem się żeby zębatka od łańcucha nie była plastikowa czy coś.

Może kupował ktoś ostatnio w Leroy Merlin/Jula/Castoramie/Praktikerze ? Nie chce kupować na allegro tylko w razie awarii mieć serwis pod nosem.

?

Kilka lat temu kupiłem elektryczną KINZO w Biedronce za ok 200PLN i do dziś sprawdza się znakomicie.To nie marka pilarki jest ważna - podstawa to dobrze naostrzony łańcuch dobrej jakości. Wolę zapłacić 2x więcej za firmowy łańcuch Husqvarny lub Oregon i nie mieć kłopotów z cięciem.
  • 8 years później...
Jestem tu nowy ale dużo tnę drewna, mam u siebie na placu w kilku miejscach prąd więc postanowiłem odstawić pilarki spalinowe STIHL i kupiłem profesionalną najdroższą pilarkę elektryczną stihl mse 250 , tnie rewelacyjnie idzie jak w masło grube czy cienkie bez znaczenia łańcuch mocny i wytrzymały ale co z tego jak po kilku dniach cięcia piła nie chce chodzić no to do relkamacji bo nowa ale odmowa moja wina podobno za cienki przedłużacz i dlatego styki przy silniku się upaliły , ok kupiłem nowy przedłużacz 3x4mm2 15mb , założyli nowy silnik i po kilku dniach to samo , oczywiście moja wina bo styki upalone , ale żeby nie czekać na naprawę kupiłem drugą taką samą i po kilku dniach to samo styki upalone i znowu moja wina. Jednym słowem piła elektryczna STIHL MSE 250 to złom na który szkoda pieniędzy, STIHL wstydź się za ten wyrób.