Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Ja planuję na parterze przeniesienie wc pod schody, wydaje mi się że kuchnia jest strasznie wąską :-).

Zmianę schodów zabiegowych na " ze spocznikiem "

Na górze rezygnuję z dwóch okien połaciowych.

Zamówiłam już projekt ze wstępnym kosztorysem.

Mam nadzieję, że w tym tygodniu go otrzymam.

Pozdrawiam

witam,

ja też się przymierzam do tego projektu. ze zmian to przeniesienie lub likwidacja komina wentylacyjnego, zamiast wc spiżarka, wc pod schody, do pokoju z lukarną biorę garderobę z największego pokoju, bo ten najwiekszy pokój z założenia dla dziecka. co sądzicie o kosztorysie - około 360k zl.? da sie taniej?

pozdrawiam i ciesze się, ze powstal ten watek

aha,no i jeszcze :) - likwidacja balkonu. kombinuje tez z oknami.ta witryna w salonie zaczyna sie na wysokosci 50 cm - i tak bedzie zaslonieta czesciowo kanapa -wiec moze zmiejsze od dolu, mysle tez o zmianie tego malego okienka w kuchnia na takie same jakie kuchnia ma od frontu, pozbywam sie okna polaciowego w pokoju nr 7 i chyba w garderobie. to tak wstepnie, musze sie jeszcze zastanowic jak takie zmiany wyjda na elewacji

Witam.

ja również w salonie mam zamiar zmniejszyć okna lub podnieść wyżej. Na górze podobnie ja Ty planuję poszerzenie pokoju o garderobę :-)

Jeżeli chodzi o kasę , mam nadzieję zmieścić się w 220 tys do max 250 tys pod klucz :lol: , oczywiście nie wliczając kosztu zakupu działki i budując systemem gospodarczym.

W zesżłym roku moja rodzinka budowała dom archonu "dom w kolendrze 2 " udało im się zamknąć w kwocie 200 tys.

Biorąc pod uwagę wzrost cen wydaje mi się, że max. 250 tys. jest w MIARĘ realna. będzie źle, jeżeli 250 tys okaże się marzeniem :evil:

pozdrawiam

Monia :D , ja tez zakładałam do 250 k zł, z założeniem, że za malowanie, panele, zrobienie łazienek na gotowo oraz zabudowę typu szafy wnękowe, garderoby z półkami robi rodzina za darmo. jeśli chodzi o kuchnię to wbrew pozorom jest sporo miejsca na szafki bo najdłuższa ściana, o ile dobrze pamiętam ma 4,5, pod oknem 2,46, a na ścianie gdzie od wc z projektu 1,90. tylko kiszkowata trochę :( no, ale cóż trzeba dopasowywać projekt do możliwości finansowych :evil: zastanawia mnie jeszcze to okno w lukarnie wg prjektu szerokie na 2,10 i łukowate więc niestandardowe, ciekawa jestem ceny, podobno koszty wysokie w porównaniu do normalnego - nie tylko okno ale iobróbka tego łuku. czy wiesz z czego będziecie budować, no i jakie ogrzewanie planujecie. my się skłaniamy do ekogroszku - kotłownia powinna starczyć na jego składowanie

Brzoskwinko

potwierdzam - kuchnia faktycznie wygląda jak kiszka :)

zauważyłam, że zmieści się dość długi blacik,

w chwili obecnej mieszkam w bloku - blacik roboczy to aż 90 cm :D więc myślę sobie - w nowym domku im więcej tym lepiej

boję się tylko, że całkowity koszt mojej wymarzonej kuchni może mocno zredukować długość blacika :D

w miejscu po wc planuję kącik telewizyjny,

moja rodzinka uwielbia oglądać tv w czasie posiłków, więc postawię tam stolik, krzesełka i oczywiście tv.

zmierzamy budować z belixu +12 cm styropian.

Jeżeli chodzi o ogrzewanie - piec na miał i co się tylko da :), myślimy jeszcze o dogrzewaniu kominkiem. Chociaż nie sądzę, że będzie konieczne ( testowane na rodzince :D )

nie wiem co będzie z oknem w lukarnie, jeżeli okaże się faktycznie dużo droższe, szybciutko je wyprostuję, jak tylko otrzymam projekt zrobię wycenę okien.

Czy Ty już kupiłaś projekt ??

monia, ja dopiero w poniedziałek kupiłam działkę i to prawie, bo za za 2 tyg. podpisuję akt notarialny:-) więc długa i usłana papierkami droga przede mną do wbicia pierwszej łopaty :( :evil: projektu jeszcze nie kupiliśmy, ale dzieki uprzejmości pani architekt z biura dostałam na maila rysunki z projektu rzutów poddasza i parteru oraz przekroi A-A i B-B.z nich można wyciągnąc takie orientacyjne dane dotyczące stopnia skomplikowania budowy, a coza tym idzie kosztow budowy.no i wielkości pomieszczeń. to było dla mnie bardzo ważne by nie wtopić przy kupnie projektu, bo koszt budowy wg pracowni był jak zimny prysznic. :o no i wiesz, mając zwymiarowane pomieszczenia można sobie już lepiej wyobrazić ich wielkość, czy się zmieszczą meble, ich układ itd. ja np. nigdy w życiu nie widziałam pokoi na poddaszu i nie potrafię sobie wyobrazić ich wielkości i o ile są wieksze przez te skosy. i całą ergonomię. dla mnie b ważne było np spore pomieszczenie od strony garażu, by od tej kotłowni nie brudziło się w domu, spiżarka,bo się zawsze przydaje na zapasy i eliminuje konieczność górnych szafek dzięki temu pomieszczenie wydaje sie większe, garderoba dla nas - łatwiej upchnąć ciuchy w jednym miejscu, no i szcześliwa jestem, że w na górze, pomimo relatywnie małej powierzchni jest pralnia. nie chcę pralki w łazience, a mając pralnie, to i pranie i prasowanie i składzik bielizny pościelowej, reczników itd jest w jednym miejscu. no i nie trzeba latac w relacji góra-dól z ciuchami do prania, suszenia ,a potem noszenia poprasowanych stert upranych ciuchówl. dla mnie to rewelacja, bo wyszłam z założenia,że coś takiego powinno być na górze gdzie sypialnie - własnie tam gdzie "powstają" brudne ciuchy i gdzie są szafy do przechowywania czystych.dzięki takim funkcjonalnym pomieszczeniom jest możliwość łatwego utrzymania porządku i ograniczenie do minimum mebli - bez zagracania jakimis szafami. odrzuciłam juz parę projektów, ale ten wydaje mi się idealny. no i duzy pokój dla dziecka, który przecież będzie słuzy nie tylko do spania, ale i do nauki,zabawy i przyjmowania kumpli. projekt kupuję zaraz po sfinalizowaniu kupna działki, by nie zapeszyć :D

Kochani!

Co do kosztów budowy pod klucz ( ok250 tys ) to bardzo optymistyczna wersja.

Biuro projektowe wyceniło ten dom na ok 367 tys netto.

Zaoszczędzic mozna ok 30 % budując metodą gospodarczą , czyli oszczędzając stan pod klucz wyniesie w/g mnie ok 300 tys. I z takim kosztem się liczę.

Czy posiadacie jakieś wyceny realizacji tego projektu z innych miejsc?

Pozdrawiam Piotr

to zupelnie nowy projekt, mają go w pracowni od miesiąca i szukając w necie mi nie udało się znaleźć żadnch info o potencjalnych budowach. z tymi kosztami to chyba wyjdą w praniu. no i robocizna zależy od miejsca gdzie budujesz - rozpiętości są duże. ty piotrze zakładasz 300k zł około, jak rozumiem przy założeniu powiększenia o 2 m szerokości garażu - a to przekłada się licząc na okrętkę na dodatkowe 40 m2 licząc po obrysie. jak rozmawiałam z panią architekt to koszt liczony jest ze srednich cen sekocenbudu, z dodatkowymi kosztami pośrednimi, kosztami zakupu i zyskiem dla firmy realizującej inwestycję - więc budując systemem gospodarczym jest z czego schodzić. najlepiej byłoby chyba mając zestawienie materiałow oraz te rzuty, o których pisałam wyżej próbować zorientować się jak wygląda koszt tych głównych materiałów i robocizna. na podstawie rzutów chyba ewentualni wykonawcy są w stanie określić orientacyjny koszt robocizny

witam was

uważam, że 250 tys. jest wersją optymistyczna, jednak realną - mam taką cichą nadzieję :wink:

kosztorysy podane w biurach zniechęcają człowieka do budowy

tak jak brzoskwinka uważam, że dużo zależy od miejsca budowy, rozpiętości cenowe bywają ogromne, nie wspomnę o pracy własnych rączek, to nieocenione oszczędności,

tak jak pisałam wcześniej w zeszłym roku rodzinka budowała podobny domek, wystarczyło 200 tys.

biorąc pod uwagę wzrost cen uważam, że za 250k dam radę

pozdrowionka

brzoskwinko

wracając do naszej rozmowy

muszę przyznać, że czytasz w moich myślach :D

dla mnie również kotłownia i ogólnie rozkład pomieszczeń jest równie ważny, a pralnia na górze miała decydujący wpływ na decyzję o wyborze projektu :wink:

może wiesz jaka jest wysokość ścianki kolankowej ??

napisz z czego zamierzasz budować domek, jakie ocieplenie, dach itp...

jeżeli chodzi o projekt

kupując go " wysyłkowo" nie masz szans zoriętować się we wszystkich szczegółach, wymiarach itp. dlatego masz prawo go zwrócić jeżeli nie będzie Ci odpowiadał, nie pamiętam w ciągu ilu dni, napewno 7 może i więcej ...

pozdrawiam

monia,

ja też się na niego zdecydowałam głównie przez pralnie :) rozważałam jeszcze marysię i i iskierkę z HB Studio, bo rozkład pomieszczeń funkcjonalnie do przyjęcia, powierzchnia podobna,ale tam za nic nie dało się upchnąć pralni na górze - przynajmniej ja nie wpadłam na pomysł jak. podczytałam parę wątkówo iskierce i nasz projekt jest pod względem rozkładu podobny. w tamtych w dodatku nie podobał mi się zbyt wygląd zewznętrzny domu i brak zadaszonego tarasu. - trzeba by kombinować z jakimś daszkiem. moi rodzice mieli pierwotnie projekt z niezadaszonym tarasem i dobudowali bo nieszło w lecie siedzieć w upalne dni.

ścianka kolankowa ma 60 cm.

nie wiem jeszcze z czego bedziemy budować. w projektcie jest ytong 36 jednowarstwowy, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie, bo spotkałam się z opinią,że pomino tego, że to ściana 1-warstwowa to i tak ludzie zazwyczaj ocieplają, a to generuje dodatkowe koszty. pewnie zmienimy na coś tańszego.

jeśli jeszcze nie masz projektu, to jak mi podasz maila mogę ci przesłać te rzuty z projektu jakie mam z pracowni. zawsze jakiś punkt wyjcia do rozmyslań

pozdrawiam cię bardzo gorąco

gratuluję monia :D teraz nic tylko budować :) w projekcie jest podane zapotrzebowanie na energię elektryczną? przydałoby się do decyzji o warunkach zabudowy - tam trzeba podać takie dane? masz juz WZ? to początek góry lodowej zwanej naszą biurkokracją?kiedy startujecie?

pozdrawiam

projekt kupię zaraz po podpisaniu umowy

wiesz monia, zastanawiałam się jeszcze nad jedną rzeczą, po tym jak nie ukrywam poczytałam inne fora, zwracając szczególną uwagę na koszty budowy :o :evil: . podrzucam ci link do forum o budowie iskierki - najbardziej podobnego domu do atosa

http://forum.muratordom.pl/projekt-iskierka-czy-ktos-go-budowal-ja-sie-przymierzam,t70605.htm?highlight=iskierka

te koszty...

ogarnięta obsesją minimalizacji kosztów wpadłam na jeszcze jedno rozwiązanie i tak się zastanawiam nad tym aby w tej lukarnie zrobić dach nie dwuspadowy lecz jednospadowy. bryła trochę by straciła na wyglądzie, ale może było by taniej - żadnych koszy,docinania dachówek, gąsiorów, łatwiejsza więźba. oczywiście nie jestem fachowcem, ale tak mi nieśmiało świta. no i ciekawa jestem twojego zdania - co o tym sądzisz, pomijając estetykę, bo tu pewnie myślimy podobnie.

brzoskwinko

o ile dobrze pamiętam jest podane w projekcie zapotrzebowania na energię, mogę Ci je przesłać mailem

jeszcze tak nie zdecydowaliśmy czy na 100 % to będzie to ( na 99 % :D tak ), chcemy dokładnie obejrzeć rysunki, kosztorys i wtedy zdecydujemy,

przyznam, że wczoraj nie miałam czasu się tym zająć, projekt przejrzałam pobieżnie :evil:

jedny co "rzuciło " mi się w oczy to koszt dachu,

uważam, że jeżeli zrobię blachodachówkę to już parę groszy się zaoszczędzi

wysłać Ci na maila ilość potrzebnych materiałów ?

jeżeli mowa o Iskierce

walory estetyczne - jak dla mnie nie mają porównania z atosem

dach jest o 20 m2 mniejszy niż w atosie więc aż tak ogramna różnica to nie jest, chociaż zawsze 20m2 taniej :) i mniej obróbek

zauważ, że reszta jest prawie taka sama, no może nie ma donic betonowych z przodu i z tyłu :-), a to pamiętaj też jest w kosztorysie atosa

a może z przodu zrobić taki mały daszek jak w iskierce ??

zamiast betonowych słupów i "pół kilometra" dachu ??

nad lukarną możesz zrobić dach jednospadowy, może będzie troszkę taniej

ale zależy ile ? jeżeli różnica nie będzie tak ogromna to nie wiem czy zdecydowałabym się na dach jednospadowy

ew. wolałabym nie robić lukarny w ogóle, tylko wstawić okno połaciowe

Ogólnie :

uważam, że kosztorys atosa jest mocno zawyżony,

iskierka ma podobny metraż więc różnica w cenie napewno nie będzie duża

pozdrawiam gorąco