Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jasne, że pęknięcia to nie jakiś wielki problem, chciałam się jednak dowiedzieć, gdyż my planujemy budowę na kwiecień więc zostało nam jeszcze trochę czasu do namysłu i chcieliśmy wiedzieć co lepsze:confused:Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ my jesteśmy ograniczeni czasowo, czy ktoś może napisać w jakim czasie pracownicy uporali się z wybudowaniem domu i zrobieniem dachu?(my musimy to zrobić w czasie urlopu bo mieszkamy w Anglii i obawiam się, że zabraknie nam czasu:confused:)

AgataPlaczek - wszystko zależy od ekipy jaką zatrudnicie, a z ekipami to jest cała historia. Już wrzućcie na luz i nie postanawiajcie co wam się uda zrobić, bo potem was szlag trafi i będzie nerwowo. Wiadomo ekipę trzeba cisnąć, ale nie wszystko da się szybko zrobić bo są przerwy technologiczne, których lepiej nie przyśpieszać.

Na forum nikt ci nie da odpowiedzi co jest lepsze co gorsze. Jest tyle możliwości w budowlance, że każdy wybiera rozwiązanie dobre dla niego. Jak cię kasa nie trzyma to lej dwa stropy (o ile to ktoś mądry policzył, bo w projekcie są obliczenia na jeden).

Ewa_K - czy już mieszkacie? Jak stolarz? Dal radę ze schodami? Jeśli wyrobił się w terminie to on jakiś dziwny jest, bo stolarze zazwyczaj zawalają. Nasz miał poślizg pół roku. Schody zaczęły się pojawiać wtedy, kiedy mój mąż zamknął mu piłę w domu i powiedział, że nie odda, póki czegoś nie zobaczymy. Hi hi, teraz się śmieję, ale było nerwowo.

Powiedz co ci się śniło w pierwszą noc?

A tu Was zaskocze :) mój stolarz to jedna z nielicznych osób ,które w 100% bym poleciła-ufff udało mi sie z nim.

AgataPlaczek

Pytanie o wyrobienie sie z budową w ciągu urlopu jest trochę dziwne bo to faktycznie zalerzy od wielu czynników :ekipy ,pogody dostawców itd...raczej jest to mało realne chyba ze urlop trwa z pół roku :) Ale pamiętajcie "co nagle do po diable" Ja moge tylko powiedziec że nam udało się w ciągu roku zamieszkac :)

Edytowane przez Alina K

- Nie ma szans :)

No chyba, że macie długi urlop....prawda jest taka, że najpierw się wydaje, że wszystko da się poukładać ale to jest do momentu kiedy jesteście od kogoś zależni i on się np. spóźnia jak Elci stolarz:) my rozpoczęliśmy budowę w zeszłym roku 20 września i od tygodnia mieszkamy

Elcia nasz stolarz jest standardowy, również się spóźnia co prawda nie aż tak jak twój, ale jeszcze nie skończył i nie wiem jak długo to potrwa...mam nadzieję, że nie tak długo jak u Ciebie na razie mogę pocieszyć oko pięcioma stopniami, które były dziś montowane

w pierwszą noc nic mi się nie śniło...nie wiem sama czy to dobrze czy źle, ale w sumie to do tej pory nic mi się nie śniło chyba jestem tak zmęczona , że nie mam siły śnić :)

mieszka się cudownie i nawet codzienne przyjmowanie gości nie jest tak męczące jak by mogło się zdawać :)

AgataPlaczek- my tez budujemy na odległość i u nas budowa fundamenty wrzesien ok 2-3 tyg, potem kwiecien az do konca września z tym ze mieli przerwe powiedzmy miesiac byli na innej budowie-wiec na jednym urlopie moze byc bardzo ciezko (u nas tatko nadzoruje budowe).

Najlepiej by bylo gdybyscie poprosili jednego z rodzicow zeby nadzorowoali budowe waszego domeczku

jakbys miala jakies pytanka-pytaj

pozdrawiam

Ewa_K nic ci się nie śniło? Chyba zmęczenie daje ci się we znaki. Gości masz codziennie? hi hi hi, po 11 parapetówce przestałam liczyć.

AgataPlaczek - dobrze ci podpowiadają, abyś kogoś poprosiła przy dopilnowaniu budowy. Moja siostra mieszka za granicą. W zeszłe wakacje planowała wybudować do pierwszego stropu. W efekcie zakończyła na zasypaniu fundamentów.Albo ekipa miała coś innego w planach, albo lało, albo betoniara miała opóźnienie. Nastaw się od razu na takie przygody.

Ty Ty też nie miałaś prawdziwego stolarza tylko jakiegoś przebierańca hihiihih.

U mnie te z w tym roku wigilia. W Atosowym salonie bez trudu się wszyscy mieszczą. Wyciągam trzy stoły na środek i bokami jeszcze można barwny korowód pociągnąć, jak się goście zapomną w hulankach.

troszkę mnie przeraża cała ta budowa, tym bardziej skoro piszecie, że fachowcy albo niesolidni, albo nie w terminie pracują. Ja pytałam o czas budowy (bardzo dziękuje wszystkim za odp) dlatego, że my we wrześniu zrobiliśmy fundamenty w ciągu czterech dni więc zastanawiałam się ile mniej więcej może zająć budowa. Jeszcze tylko jedno pytanko jeśli wyleje się strop, to jak długo później trzeba czekać żeby móc pójść z pracami dalej bo jedni mi mówią, że 4 dni inni zaś że 2 tygodni Wy już budowaliście więc wiecie:)

Myśmy czekali nawet dłużej niż dwa tygodnie, bo w tym czasie ekipa budowała u kogoś innego. Przez ten czas podlewaliśmy strop aby nie popękał. Myślę, że warto robić przepisowe przerwy technologiczne, aby potem nie było wpadek.

Tu ci poszukałam informacji na poparcie tej tezy:

http://www.nndom.pl/poradnik-165-przerwa-technologiczna.html

jasne, że pęknięcia to nie jakiś wielki problem, chciałam się jednak dowiedzieć, gdyż my planujemy budowę na kwiecień więc zostało nam jeszcze trochę czasu do namysłu i chcieliśmy wiedzieć co lepsze:confused:Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ my jesteśmy ograniczeni czasowo, czy ktoś może napisać w jakim czasie pracownicy uporali się z wybudowaniem domu i zrobieniem dachu?(my musimy to zrobić w czasie urlopu bo mieszkamy w Anglii i obawiam się, że zabraknie nam czasu:confused:)

Naprzykład my wbiliśmy łopatę w ziemię 15 maraca tego roku a dzisiaj odpaliliśmy piec :)) Zostały nam do zrobienia : gładź, podłogi, łazienki,kuchnia, drzwi wewn., schody , parapety wewn. i można mieszkać :))

Elewacja zewn. na wiosnę, plus ogrodzenie i tarsik

Mamy taką ekipę, że to oni nas gonią (głównie z decyzjami), a nie my ich . Pracują jak mrówki. Jest ich 5 -ciu. Życzę wam takiej ekipy. Zauważyłam, że akurat nasi mają sporo dobrych kontaktów z różnymi ekipami, które są potrzebne w między czasie: hydraulik, dekarz, betoniary, drewno, posadzki , i jeszcze by wymieniać. I to nie byli partacze o dziwo. My tylko zrobiliśmy rozeznanie w cenach , ustalenia i do robot. Z naszą ekipą się zdzwaniali aby sobie w drogę nie wchdzić. Całkiem fajnie się organizowali, naprawdę.W poniedziałek jedziemy zamwiać schody wewn. i drzwi. Oho ciekawe jaki będzie nasz stolarz , ha ha ha . Elcia, damy znać :) Ja stawiam na Luty 2012. A niech tylko się spóźni ;) Z tym, że liczę , że w terminie się wyrobią bo to spora firma .

Edytowane przez zzzzz147

zzzzz147 jak masz taka ekipę to ją poleć naszej koleżance - AgataPlaczek - bo ze świecą szukać takich ludzi, którzy współpracują jeszcze z innymi i umawiają się z frontem robót, aby sobie po głowach nie chodzić. Może blisko siebie mieszkacie? zgadajcie się.

Wczoraj odpaliliśmy rekuperację. Chodzi niesamowicie. Nic nie słychać w domu, nawet na 3 biegu. Jestem bardzo zadowolona, bo sami projektowaliśmy i rozkładaliśmy wentylację wg wskazówek zawartych na Forum.

Teraz o ogrzewaniu podłogowym - przypominam, że mamy podłogówkę na całym dole - przy obecnych temperaturach grzejemy z ustawieniem na 32 stopnie. Mamy włączone połowę salonu, korytarz, przedpokój i kibelek. Nie grzejemy w kuchni i na połowie salonu, bo było za gorąco. Na górze wszystkie kaloryfery wyłączone, bo też było za gorąco. W domu temperatura 21,5 - 22 stopnie - dla nas najodpowiedniejsza. Ciekawe jakie wyjdzie zużycie węgla za tą zimę. (Dom ocieplony styropianem 15 cm, dach ocieplony wełną 25 cm).

Elcia jak będziesz miała chwilę jak byś mogła rozrysować albo opisać w jaki sposób rozprowadziłaś rury od rekuperatora (gdzie umieściłaś czerpnie i wyrzutnie, jakieś średnicy itp....), gdzie umieściłaś rekuperator oraz jakich rur użyliście, aha i oczywiście jaki rekuperator wybraliście.

Też robimy reku + podłogówka w całym domu, także ciekawi mnie w jaki sposób to zrobiliście. My reku prawdopodobnie umieścimy na strychu nas łazienką i pokojem z balkonem, zastanawiamy się czy ocieplać strych do kalenicy po krokwiach czy tylko do stropu.