Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do Ewa_K:

Witam!!!

Wraz z mężem zastanawiamy się nad wyborem projektu domu. Moim faworytem jest Atos, ale dopiero zmiany których w nim dokonaliście w pełni przekonały mojego męża. Wasz dom to istne CACKO. Rewelacyjne i dobrze przemyślane zmiany a wykończenie to już czysta poezja. Ja jestem zauroczona. Miała bym wielką prośbę. Czy mogli byście wysłać mi na maila skan waszego projektu już po wprowadzeniu wszystkich zmian. Chciała bym aby Wasz domek był wzorem dla naszego. Jeśli oczywiście nie macie nic przeciwko. Mój mail to [email protected]

Pozdrawiam serdecznie i gratuluje gustu!!!

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich!!!

jestem zachwycona ilością zdjęć i cennych informacji!! to na pewno ułatwi życie przyszłym budowniczym, takim jak ja:)

mam takie pytanie. czy ktoś buduje luz zbudował atosa w woj. lubelskim?? bardzo chciała bym obejrzeć ten domek na żywo. przed dokonaniem tak ważnej decyzji jak wybór projektu.

bardzo proszę o kontakt; [email protected]

HEJ Naszatosik

Mam pytanie odnośnie kuchni, z czego jet zrobiony ten panel pomiędzy szafkami??

Też chcemy zrobić u siebie coś takiego i nie wiem gdzie mam szukać.

Pozdrawiam

Witam

Dawno tu nie zaglądałem i jeśli chodzi tobie o płytki pomiędzy szafką dolna a górną to jest to - arkesia 30/60

Witam wszystkich dawno nie zaglądałem na forum patrzę a tu rośnie mnóstwo ATOSÓW.

Parę fotek

http://images50.fotosik.pl/1760/58c543fd743c645am.jpg

http://images44.fotosik.pl/503/97033ff558f507a5m.jpg

http://images42.fotosik.pl/676/532eada7aa1c7696m.jpg

http://images44.fotosik.pl/503/b10f84dcbff0c0d1m.jpg

Tegoroczny klasyczny taras :)

Pozdrawiam

Maniek83 - myśmy nie kładli wcale styropianu, żeby się nie odcinać od ciepła jakie ma ziemia. Kładąc styropian izolujesz się od ziemi i musisz mieć w garażu kaloryfer w razie sporego mrozu. Myśmy nie położyli styropianu, dali kaloryfer na wszelki wypadek..... ale nigdy nie było potrzeby go włączać. Nawet w najsroższe zimy. Początkowo tuż przy drzwiach garażowych trzymaliśmy wiadro z wodą, aby mieć sygnał, że trzeba garaż ogrzewać, gdy woda w wiadrze zamarznie. Teraz już nawet nie nalewamy wody do wiadra :)

Wiem, że niektórzy z Forum tak mają i chwalą sobie to rozwiązanie - ja również, bo je przetestowałam (już trzy zimy).

Pozdrawiam

Maniek83 - mało kto wie, że tak można. Nie każdy się na to odważa. Jeśli w domu potrzebujemy dawać w podłogę sporą warstwę styropianu, żeby się odizolować od podłoża, o tyle w garażu nie ma takiej potrzeby, bo chcemy, żeby ziemia "grzała" nam garaż. Przecież tam nie musi być tak ciepło jak w domu, a ważne, że temperatura nie spada poniżej zera. U nas dobrze odizolowałam garaż od reszty domu (styropian na ścianach, wełna na suficie). Jedyny mankament jest taki, ze kiedy umyje podłogę w garażu - płytki schną długo. Ale czy to jest takie utrudnienie w użytkowaniu?

W domu dawaliśmy dosyć dużo styropianu w podłogę, bo zaplanowaliśmy ogrzewanie podłogowe na całym parterze. Kupiliśmy twardy styropian typu "podłoga". Kładliśmy go w trzech warstwach na przekładki, aby wyeliminować mostki termiczne. W sumie jest 18 cm styropianu.

Ogrzewanie podłogowe jest bardzo wygodne. Ważne aby podzielić większe pomieszczenia na sekcje. W salonie mamy dwie sekcje. Tylko w największe mrozy pracują obie. Zazwyczaj wystarcza jedna do ogrzania całego salonu.

Teraz żałuję, że nie pociągnęłam podłogówki w pralni. Pranie gorzej schnie przy samym kaloryferze, natomiast znacznie lepiej gdy ciepło opływa je z każdej strony. Jeśli ktoś jest jeszcze przed podjęciem decyzji związanej z montażem podłogówki, to sugeruję, aby nie zapominać o pralni.

Pozdrawiam

Maniek83 - mało kto wie, że tak można. Nie każdy się na to odważa. Jeśli w domu potrzebujemy dawać w podłogę sporą warstwę styropianu, żeby się odizolować od podłoża, o tyle w garażu nie ma takiej potrzeby, bo chcemy, żeby ziemia "grzała" nam garaż. Przecież tam nie musi być tak ciepło jak w domu, a ważne, że temperatura nie spada poniżej zera. U nas dobrze odizolowałam garaż od reszty domu (styropian na ścianach, wełna na suficie). Jedyny mankament jest taki, ze kiedy umyje podłogę w garażu - płytki schną długo. Ale czy to jest takie utrudnienie w użytkowaniu?

W domu dawaliśmy dosyć dużo styropianu w podłogę, bo zaplanowaliśmy ogrzewanie podłogowe na całym parterze. Kupiliśmy twardy styropian typu "podłoga". Kładliśmy go w trzech warstwach na przekładki, aby wyeliminować mostki termiczne. W sumie jest 18 cm styropianu.

Ogrzewanie podłogowe jest bardzo wygodne. Ważne aby podzielić większe pomieszczenia na sekcje. W salonie mamy dwie sekcje. Tylko w największe mrozy pracują obie. Zazwyczaj wystarcza jedna do ogrzania całego salonu.

Teraz żałuję, że nie pociągnęłam podłogówki w pralni. Pranie gorzej schnie przy samym kaloryferze, natomiast znacznie lepiej gdy ciepło opływa je z każdej strony. Jeśli ktoś jest jeszcze przed podjęciem decyzji związanej z montażem podłogówki, to sugeruję, aby nie zapominać o pralni.

Pozdrawiam

tak tak Elcia1, to prawda, podłogówka w pralni to podstawa!!! mamy podłogówkę w pralni i pranie schnie migiem (ciepło idzie do góry). REWELACJA

Witam!!

do Elcia1: oglądałam zdjęcia Twojego Atosika. rozwiązanie z zadaszeniem tarasu uważam ze rewelacyjne. nie ukrywam że planuje zrobić to samo. czy mogła byś mi wysłać zestawienie materiałów na więźbę dachwą, na maila [email protected] będę bardzo wdzieczna

pozdrawiam

Witam wszystkich FORUMOWICZÓW:) Po długiej nieobecności chcieliśmy się podzielić na jakim etapie budowy kończymy prace w tym roku. Następne inwestycje dopiero w przyszłym pozdrawiamy wszystkich:)http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf12305acb2b18ff.html#http://images37.fotosik.pl/1893/877039c004e07301gen.jpghttp://images41.fotosik.pl/1874/c61903679902b2d4gen.jpg

Dzięki, staraliśmy się wszystko zrobić tak jak w projekcie oprócz kilku maleńkich zmian(np. dodaliśmy okno dachowe w dużej sypialni). Na razie panuje jeszcze duży nieład wokół domku ale dopiero pewnie wiosną jak przyjedziemy na urlop zrobimy wiosenne porządki.

Mam jeszcze pytanko odnośnie ogrzewania podłogowego, interesuje mnie czy w pomieszczeniach gdzie jest takie właśnie ogrzewanie jest naprawdę ciepło czy może trzeba zainstalować dodatkowo kaloryfer????? Bardzo proszę o odp

Dzięki, staraliśmy się wszystko zrobić tak jak w projekcie oprócz kilku maleńkich zmian(np. dodaliśmy okno dachowe w dużej sypialni). Na razie panuje jeszcze duży nieład wokół domku ale dopiero pewnie wiosną jak przyjedziemy na urlop zrobimy wiosenne porządki.

Mam jeszcze pytanko odnośnie ogrzewania podłogowego, interesuje mnie czy w pomieszczeniach gdzie jest takie właśnie ogrzewanie jest naprawdę ciepło czy może trzeba zainstalować dodatkowo kaloryfer????? Bardzo proszę o odp

my mamy podłogówkę na całym dole oraz u góry tylko w łazience i pralni. Grzejnik dodatkowo jest zamontowany na dole w salonie, na wypadek jakiś awarii podłogowych (trzeba być przezornym). Reszta pomieszczeń ma grzejniki. Z doświadczenia opiszę jak to działa: Mamy piec wielofunkcyjny (24KW) i kominek z płaszczem wodnym. Jak ogrzewamy kominkiem, ciepło rozchodzi się migiem po całym domu (grzejniki i podłogowe ogrzewanie). Podłoga podrzewana wymaga cierpliwości. Jeśli grzejemy piecem, to trzeba poczekać ok 3-4 godzin zanim ta podłoga nabierze odpowiedniej-ciepłej temperatury. Przy ogrzewaniu kominkiem, raptem ok. godz. odgłoga ma swoją temperaturę (a grzejniki już po kilkunastu minutach. Używamy kominka i pieca w zależności jak szybko chcemy ogrzać dom.

Witam

W sprawie ogrzewania podłogowego.

Nie ma potrzeby montażu grzejników tam gdzie jest podłogówka - fachowcy nas bardzo straszyli, ale dobrze, że się nie ugięliśmy. Szkoda by było pieniędzy na kaloryfery i podłogówkę. Ogrzewanie z kaloryferów mamy tylko na górze, a tam podłogówka została zaplanowana wyłącznie w łazience .

W okresach przejściowych, jak chcemy szybko zagrzać w domu, to palimy w kominku i ciepło rozchodzi się po całym domu. Na nagrzanie się podłogi trzeba rzeczywiście czekać około 3-4 godz (podłogówka ma dużą bezwładność cieplną) .

Kiedy włączamy podłogówkę, nie ma już szans na zapalenie w kominku (byłoby za gorąco) więc kominek mamy wykorzystany tylko w okresach przejściowych.

Wg mnie, nie ma potrzeby na montaż kaloryferów tam, gdzie jest podłogówka.

mpinka - pytałaś o zestawienie materiałów na więźbę dachową - nie odpisałam, bo dopiero dziś dostałam powiadomienie o aktywności na forum w temacie Atosa. Mojego zestawienia to szkoda nawet wysyłać, bo majster źle je wyliczył i zostało nam sporo drewna (mieliśmy za to z czego zrobić legary pod dechy na tarasie he he). Pytaj majstra on ci policzy.

serwisele - pytałaś jak wykończyć taras, ja już kiedyś zamieszczałam zdjęcia naszego, ale jeszcze ci podpowiem, żebyś zrobiła murki oporowe dla ziemi. Widzę, że jesteś mocno wyniesiona ponad grunt. Zapobiegniesz osuwaniu się ziemi i możesz fantastycznie wyeksponować rośliny . zastosuj ten sam materiał który użyjesz do wyłożenia podjazdów. Będziesz maiła "ciągłość" w ogrodzie i będzie to bardzo ładnie i przemyślanie wyglądało.

Witam po długiej nieobecności:)

Atosy przepiękne aż oczy bolą z wrażenia, naprawdę świetnie powychodziły:) niedawno już minął rok jak mieszkamy i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że Atos to idealny projekt! i jeśli ktoś podgląda forum i nadal się zastanawia nad wyborem projektu to serdecznie polecam właśnie TEN!

Co do ogrzewania to u mnie jest sytuacja identyczna jak u Elci, i naprawdę nie trzeba żadnych grzejników przy ogrzewaniu podłogowym. U mnie jeszcze na górze w pralni jest podłogówka więc pranie szybciutko schnie. Co do schodów zewnętrznych my wykańczaliśmy piaskowcem, ale na razie tylko schody taras ma być robiony na wiosnę.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4fbdcf10f8012d7f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/09bb954d454b4529.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2d265ce5d3e82837.html

Na pewno wszyscy którzy mieszkają już powoli zaczynają "nastrajać" dom na Święta:) przynajmniej ja mam zamiar to zrobić już niebawem ponieważ obiecałam sobie, że w tym roku muszę się nacieszyć nastrojem świątecznym. Elcia ...... ty na pewno już działasz:)

Pozdrawiam

Ewa_K no nieeeeee - piaskowiec mnie powalił na kolana. Wypas! Jak zrobicie tył to koniecznie się "wklejaj" na forum.

Dzięki ci za dodatkowy głos, że przy podłogówce nie ma potrzeby zakładać kaloryferów (nie dajcie się ludzie przestraszyć fachowcom - oni sami ledwie znają temat i dlatego wolą stare rozwiązania). Szkoda dopłacać i potem ścierać tylko kurz z kaloryferów.

Mówisz, że działam w sprawie wystroju świątecznego. .... he he he - dziś myłam dopiero okna, ale jutro ....... wierzbę mandżurską do dekoracji już mam przygotowaną - będzie się prezentować przed wejściem. Na razie honory domu pełnią dynie i wrzosy .... przysypane śniegiem.

Uwielbiam te domowe klimaty, w końcu mam się gdzie wyszaleć!

Pozdrawiam