Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ewa_K no nieeeeee - piaskowiec mnie powalił na kolana. Wypas! Jak zrobicie tył to koniecznie się "wklejaj" na forum.

Dzięki ci za dodatkowy głos, że przy podłogówce nie ma potrzeby zakładać kaloryferów (nie dajcie się ludzie przestraszyć fachowcom - oni sami ledwie znają temat i dlatego wolą stare rozwiązania). Szkoda dopłacać i potem ścierać tylko kurz z kaloryferów.

Mówisz, że działam w sprawie wystroju świątecznego. .... he he he - dziś myłam dopiero okna, ale jutro ....... wierzbę mandżurską do dekoracji już mam przygotowaną - będzie się prezentować przed wejściem. Na razie honory domu pełnią dynie i wrzosy .... przysypane śniegiem.

Uwielbiam te domowe klimaty, w końcu mam się gdzie wyszaleć!

Pozdrawiam

HiHI....Elcia no właśnie domowe klimaty...kocham to, mogłabym do pracy nie chodzić tylko wymyślać. Jacie kręcę z tą wierzbą:) muszą ją obejrzeć gdzieś na necie bo takiej jeszcze nie widziałam, i co później zostanie w doniczce czy będziesz ją w grunt wysadzać? szczerze mówiąc na zewnątrz myślałam, że się ograniczę do tuji kulistych w donicach, które co prawda mają już "strój zimowy" ale myślę, że trochę świątecznej kosmetyki i będzie ok, do tego jakaś latarenka....

dzięki Elcia za pochwały....strasznie się bałam jak te schody wyjdą tym bardziej, że pierwsi "fachowcy" trochę nabroili :) no ale jakoś udało się skończyć przed śniegiem:)

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam pytanie co do pieca. Jaki maci i ile kw wzieliście? Bo ja mam piec 19kw Walendowscy i nie wiem czy nie jest za mały.Mam również wielką prośbę, moi "fachowcy" zgubili mój projekt domu i niestety nie jestem w stanie sprawdzić ile kw jest wskazane co do pieca w projekcie ATOSA, byłabym wdzięczna gdyby ktoś z Was sprawdził i mi odpisał. Bardzo dziękuje Wam za pomoc.

Dziewczyny - odnośnie podłogówki, gdybym nie maiła kominka dawałabym maluśki kaloryfer, bo zanim podlogówka sie rozhula to trochę mija, a od kaloryferow moment jest ciepło.

Justyna2708 U nas jest kocioł na węgiel i ma 15 kw. Dokładnie ten:

http://www.dobo.pl/product-pol-461-Kociol-Defro-DUO-z-podajnikiem-15-kW.html

Wszystko zależy od ocieplenia jakie jeszcze zastosowałaś w domu (ile styropianu w ścianach, w podłogach, wełny na dachu, okna trzyszybowe, czy dwuszybowe... nowych technologii np. rekuperacja albo panele słoneczne). Wtedy masz mniejsze zapotrzebowanie na energię. Jak dobieraliśmy kocioł, to czytałam, iż należy wybrać taki aby wykorzystać jego moc (nie brać przewymiarowanego). Mocno to argumentowali, w każdym bądź razie do mnie trafiło (już nie pamiętam uzasadnień, ale ja jestem po wyborze kotła, więc już nie muszę pamiętać he, he, he).

Ewa_K wierzba mandżurska poszła do kosza z jedliną i za ogromniasty stroik przed wejściem robi. Na wiosnę (jak przetrwa) to ja wcisnę w ziemię i "dam jej szansę".

Wiecie co? Jak ktoś jest na etapie elektryki, to niech pamięta o oświetleniu świątecznym przed domem i za domem z możliwością wyłączania iluminacji świetlnych z domu. Przed domem pamiętałam o tym udogodnieniu, ale w tym roku postanowiłam dekorować tras za domem i kupiłam sobie takie niby sopelki świecące. Cholera, żeby je wyłączyć muszę ganiać po trasie i wyciągać przedłużacz z kontaktu. Sopelki świeciły wczoraj pierwszy dzień i zaświecą jeszcze raz ....... w dniu wigilii . A potem je schowam na następny rok.

Wiem, że to bajki dla tych, którzy są np. na etapie fundamentów, ale zróbcie sobie taki podkatalog na kompie z rozwiązaniami Atosowiczów, które wam się podobają i jak przyjdziecie na etap elektryki i oświetlenia świątecznego - rada będzie jak znalazł.

Witam

Serwisele taras i schody zrobione są z żółtej kostki z posypką ( nazwy nie pamiętam ). Oczywiście paliki i obrzeża w kolorze brązowym.Jeszcze na temat ogrzewania. U mnie nie ma ogrzewania podłogowego. Są kaloryfery PURMO o takich parametrach jak w projekcie, piec z podajnikiem tłokowym na ekogroszek o mocy 17 kw. Piec ogrzewa również wodę w zbiorniku 200 litrowym. Jedną zimę mam już za sobą i poszło mi około 3 ton ekogroszku. Duże oszczędności daje pokojowy regulator temperatury, który utrzymuje daną temperaturę w domku- dzienną ustawioną na dane godziny dnia i nocną ustawioną oczywiście na noc i na te godziny dnia gdy jesteśmy w pracy.Praktycznie na godzinach pracy nocnej piec jedynie grzeje wodę i podtrzymuje swoją temperaturę.

• 2 weeks później...

Witam,

W ubiegłym roku rozpoczęliśmy budowę domu Atos, zdążyliśmy przed zimą zrobić fundamenty. Bardzo dużo przydatnych informacji i inspiracji można wyciągnąć z Waszego topiku, więc trochę z mężem podczytujemy od jakiegoś czasu:)

Mam pytanie do budujących, którzy podnosili ściankę kolankową o jeden pustak... chcemy wydłużyć krokwie, żeby zachować bryłę budynku, napiszcie o ile wydłużaliście krokwie i czy jakieś inne zabiegi stosowaliście, żeby domek nie stracił przez to na swej urodzie (zwłaszcza zależy nam na opinii osób które budowały z porothermu)?

Martwimy się, co z daszkiem nad wejściem, jeśli wydłużymy krokwie to daszek też trzeba wydłużyć jakby do przodu?

Pozdrawiamy zwłaszcza Ewę, bo jej Atos najbardziej się nam podoba.

Agnieszka i Mariusz

Edytowane przez markom2
poprawka

Witam,

W ubiegłym roku rozpoczęliśmy budowę domu Atos, zdążyliśmy przed zimą zrobić fundamenty. Bardzo dużo przydatnych informacji i inspiracji można wyciągnąć z Waszego topiku, więc trochę z mężem podczytujemy od jakiegoś czasu:)

Mam pytanie do budujących, którzy podnosili ściankę kolankową o jeden pustak... chcemy wydłużyć krokwie, żeby zachować bryłę budynku, napiszcie o ile wydłużaliście krokwie i czy jakieś inne zabiegi stosowaliście, żeby domek nie stracił przez to na swej urodzie (zwłaszcza zależy nam na opinii osób które budowały z porothermu)?

Martwimy się, co z daszkiem nad wejściem, jeśli wydłużymy krokwie to daszek też trzeba wydłużyć jakby do przodu?

Agnieszka i Mariusz

Witam. My zamówiliśmy krokwie zgodnie z projektem plus zapas tak jak w zestawieniu więźby. Ściankę podnieśliśmy o 2 bloczki gazobetonowe. Domek nic nie stracił naszym zdaniem na urodzie, sąsiad nawet się dziwił że mamy duży okap. Daszek nad wejściem pozostał bez zmian i wygląda to ładnie. Co do ścianki kolankowej to zwróćcie uwaga na to żeby dobrać kleszcze odpowiedniej długości. Mój kierownik trochę zmieniał więźbę dodając 4 słupy podporowe, których nie ma w projekcie, a które podtrzymują płatwie. Płatwie biegną u nas przez całą długość budynku. Po podniesieniu ścianki mamy całkiem spory stryszek. Dodatkowo przy podniesieniu ścianki zwróćcie uwagę gdzie "wyjdzie" te półokrągłe okno. Jeżeli chcecie mieć daszek jak na rys A2, to podnosząc ściankę więcej niż 1 bloczek jego budowa może nie być możliwa.

Zastanówcie się też nad stropem i schodami. Byliśmy u szczęśliwych posiadaczy Atosa, którzy mają schody zakręcane 90 stopni a nie 180. Przesunęli drzwi pokoju nr 2/5 bo wejście wychodziło akurat w te drzwi. Dzięki temu mają duży korytarz na górze. Wymaga to trochę zachodu ale warto przemyśleć. Nie nauczyłem się wstawiać zdjęć ale mogę zrobić klika fotek w niedzielę i wysłać Wam na maila, jeżeli go podacie.

Witam. My zamówiliśmy krokwie zgodnie z projektem plus zapas tak jak w zestawieniu więźby. Ściankę podnieśliśmy o 2 bloczki gazobetonowe. Domek nic nie stracił naszym zdaniem na urodzie, sąsiad nawet się dziwił że mamy duży okap. Daszek nad wejściem pozostał bez zmian i wygląda to ładnie. Co do ścianki kolankowej to zwróćcie uwaga na to żeby dobrać kleszcze odpowiedniej długości. Mój kierownik trochę zmieniał więźbę dodając 4 słupy podporowe, których nie ma w projekcie, a które podtrzymują płatwie. Płatwie biegną u nas przez całą długość budynku. Po podniesieniu ścianki mamy całkiem spory stryszek. Dodatkowo przy podniesieniu ścianki zwróćcie uwagę gdzie "wyjdzie" te półokrągłe okno. Jeżeli chcecie mieć daszek jak na rys A2, to podnosząc ściankę więcej niż 1 bloczek jego budowa może nie być możliwa.

Zastanówcie się też nad stropem i schodami. Byliśmy u szczęśliwych posiadaczy Atosa, którzy mają schody zakręcane 90 stopni a nie 180. Przesunęli drzwi pokoju nr 2/5 bo wejście wychodziło akurat w te drzwi. Dzięki temu mają duży korytarz na górze. Wymaga to trochę zachodu ale warto przemyśleć. Nie nauczyłem się wstawiać zdjęć ale mogę zrobić klika fotek w niedzielę i wysłać Wam na maila, jeżeli go podacie.

Dzięki za odpowiedź. Podajemy maila: [email protected].

Pozdrawiamy

Dodajcie na forum zdjęcia, chętnie oglądniemy:-)

Witam,

Agnieszka i Mariusz

Witam wszystkich w Nowym Roku, Agnieszko bardzo się cieszę, że podoba wam się nasz domek :) to bardzo miłe...... my również podnosiliśmy ściankę kolankową o jeden pustak a budowaliśmy z keramzytu, jego wysokość jest taka sama jak porothermu. Z tego co pamiętam to u nas to wyglądało tak, że krokwie mieliśmy dłuższe o około 50cm , ściana szczytowa została bez zmian natomiast dekarz zmienił kąt nachylenia dachu, pamiętam, że dekarz za dużo więcej na długości krokwi nie zostawił bo tłumaczył mi, że wtedy okna się przysłoni i będzie ciemno wewnątrz. Daszek został ta tej samej wysokości kolumn co projekcie, więc tak jakby zaczyna się niżej w dachu......nie umiem inaczej tego wytłumaczyć. Malczak co do komina to również mamy systemowy

Edytowane przez Ewa_K

Ewa napisz proszę jakiej szerokości macie drzwi wejściowe i jaki to producent?

I jeszcze jakiej firmy macie okna i czy jesteście zadowoleni?

Drzwi mają 130cm szerokości i są z firmy Wiatrak, ale ten model jest dostępny również w innych firmach jednak w tej była najbardziej atrakcyjna cena:) gdybyś się decydowała na drzwi zewnętrzne z naświetlem to do wyboru jest szyba lustrzana i antyrefleks my mamy tę antyrefleks bo pani powiedziała, że lustrzana przy dużej powierzchni przeszklenia źle wygląda. Okna są z Oknoplastu z zewnątrz brązowe wewnątrz białe myją się dobrze a nawet jak są trochę przybrudzone to i tak z zewnątrz się błyszczą jakby były dopiero myte:)) jedyne co serwis musiał zrobić to wyregulować drzwi tarasowe ze względu na dużą powierzchnię skrzydła poza tym wszystko ok