Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej Maniek:-). My budujemy w woj. podkarpackim i płacimy 15 tyś bez dachu, z tym że część prac tj. malowanie dysperbitem i ocieplenie fundamentów, wysypanie pomieszczeń ziemią, kamykiem itp. ew. wylewki, odwodnienie, tarasy musimy zrobić SAMI :-(. Była to najtańsza oferta jaką znaleźliśmy, więc jeśli za 20 tyś nie musisz już nic robić sam to chyba jest OK. ps: Za dach z kominami z kinkieru mamy narazie ofertę 9500.

Nic nie będę musiał robić, mają też własny agregat prądotwórczy, tylko muszę paliwa dolewać. Jeszcze nie dowiadywałem się o dach. Jak będę miał jakieś oferty to podzielę się na forum. Teraz szukam po hurtowniach jak najlepszych ofert, na razie na materiały na fundament.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzę, że w łazience na dole robicie prysznic, czy może się mylę?

My też o tym myślimy, tylko zastanawia mnie jak tam umieścić muszlę ze spłuczką.

jak rozwiązaliście ten problem???

Witam

Podczas budowy przedłuzyliśmy ścianę dolnej toalety do 3 metrów, co dało nam drzwi równo jak się kończy ściana nośna 24 cm a w środku uzyskaliśmy miejsce na prysznic. Ogólnie pierwszy od okna będzie prysznic na podłodze płytki i spadek do kratki ściekowej, do tego drzwi składane lub łamane na 2 lub 3. Następnie muszla wc zawieszona na stelażu, który hydraulik wpuścił częściowo w ścianę o piersza od wejścia umywalka. Jak chcecie mogę przesłać więcej fotek

Witam

Podczas budowy przedłuzyliśmy ścianę dolnej toalety do 3 metrów, co dało nam drzwi równo jak się kończy ściana nośna 24 cm a w środku uzyskaliśmy miejsce na prysznic. Ogólnie pierwszy od okna będzie prysznic na podłodze płytki i spadek do kratki ściekowej, do tego drzwi składane lub łamane na 2 lub 3. Następnie muszla wc zawieszona na stelażu, który hydraulik wpuścił częściowo w ścianę o piersza od wejścia umywalka. Jak chcecie mogę przesłać więcej fotek

My planujemy zrobić dokładnie tak samo. Zmieniliśmy w projekcie kształt komina z kwadratowego na bardziej płaski, tak żeby nie wystawał za bardzo ze ściany. Zastanawia mnie czy między muszlą a ścianą będzie wystarczająco dużo miejsca, żeby można było swobodnie przejść.

Będę bardzo wdzięczny za dodatkowe fotki :rolleyes:

to jest mój adresik [email protected]

Mam pytanie.

Buduje Atosa w mazowieckim, czy 20 tyś za postawienie domu bez dachu to dużo?

a wy ile płaciliście i gdzie???

Witam.

W woj. pomorskim za wybudowanie tj. od fundamentów wraz z więźbą i deskowaniem, wszystkimi ścianami, kominami, schodami, stropem oraz dodatkowo garażem wolnostojącym /bez pokrycia dachowego/- 30 tyś zł. W cenie mam też kierownika na całą budowę.

Witam.

W woj. pomorskim za wybudowanie tj. od fundamentów wraz z więźbą i deskowaniem, wszystkimi ścianami, kominami, schodami, stropem oraz dodatkowo garażem wolnostojącym /bez pokrycia dachowego/- 30 tyś zł. W cenie mam też kierownika na całą budowę.

Hej

To faktycznie dobra cena za taki zakres robót. I nic nie musicie przy tym robić???

Hej

To faktycznie dobra cena za taki zakres robót. I nic nie musicie przy tym robić???

Moja rola ogranicza się do zamawiania materiałów i koparki /wykopy pod fundament, obsypywanie, równanie działki - płatne osobno/. Na tego wykonawcę musiałem poczekać, na budowę umawiałem się rok wcześniej ale było warto. Wiedza, doświadczenie i po 10 godzin dziennie ekipa pracuje.

Co do zestawienia materiałów oraz kwot chętnie pomogę jak będziesz robił wyliczenie.

Moja rola ogranicza się do zamawiania materiałów i koparki /wykopy pod fundament, obsypywanie, równanie działki - płatne osobno/. Na tego wykonawcę musiałem poczekać, na budowę umawiałem się rok wcześniej ale było warto. Wiedza, doświadczenie i po 10 godzin dziennie ekipa pracuje.

Co do zestawienia materiałów oraz kwot chętnie pomogę jak będziesz robił wyliczenie.

Bardzo chętnie skorzystam :)

U mnie fachowcy na fundament zrobili takie wyliczenia:

Bloczek betonowy 1500szt

Styropian na fundamenty grubość 6mm 70m

Klej do styropianu 3 worki

Dysperbit 3 wiadra po 15 litrów

Papa podkładowa termozgrzewalna 5 rolek po 10m

250szt prętów fi6 długość 142m

40szt prętów fi6 długość 90m

350mb fi12

a jak to wygląda u Ciebie???

No i zastanawiam się ile mam zamówić cementu, przynajmniej na fundament.

Ktoś kto budował domek z porotermowego pustaka kladl go na dwóch warstwach cegły? Podobno jest to warstwa ocieplenia podłogi, ale czy konieczna do zrobienia?

Witam

My budujemy z Porothermu ROBEN "24" i nie stosowałem cegły jako warstwy ocieplającej tylko zastosowałem bardzo dobrą papę ICOPALU - Papa Fundament Szybki Profil® SBS, tak zalecił kierownik budowy

Pozdrawiam

Edytowane przez MANIEKiFIONA

Bardzo chętnie skorzystam :)

U mnie fachowcy na fundament zrobili takie wyliczenia:

Bloczek betonowy 1500szt

Styropian na fundamenty grubość 6mm 70m

Klej do styropianu 3 worki

Dysperbit 3 wiadra po 15 litrów

Papa podkładowa termozgrzewalna 5 rolek po 10m

250szt prętów fi6 długość 142m

40szt prętów fi6 długość 90m

350mb fi12

a jak to wygląda u Ciebie???

No i zastanawiam się ile mam zamówić cementu, przynajmniej na fundament.

Mój kierownik wyliczył:

- bloczki betonowe 1450 szt- i to razem z dodatkowym garażem

- 2 m3 desek na szalunki

- gwoździe budowalne 10 kg, drut wiązałkowy 10 kg

- cement - paleta 1,4 tony, piasek do murowania 16 t, wapno w płynie 6 x 5 l.

- styropian /sturodur 8 cm/ 3,5 m 3- fundament ocieplali mi od zewnątrz. Do tego klej do styroduru, pistolet do kleju, środek czyszczący, siatka i klej do siatki.

- dysperbit 20 kg- 5 wiaderek

- papa termozgrzewalna 50 m 2

- stal: fi 12- 500 kg, fi 6- 200 kg i jeszcze mi zostało na nadproża /stal poszła też na zbrojenie fundamentu i wieńca garażu/

- beton na fundamenty B20- 18 m3 ale tu uwaga- mam zlikwidowane przypory i nie zalewałem od razu fundamentów słupów przed domem, za to doszedł fundament garażu.

- piasek do fundamentów- 100 ton

- beton na chudziak B15- 17 m3 /razem z dodatkowym garażem/- wylewka 15 cm

- do tego dolicz instalację wodną, kanalizacyjną, folię budowalną przed wylaniem chudziaka.

Za fundamenty zamknąłem się w kwocie około 23-24 tyś zł.

Witam

Wielkie dzięki NASZATOSIK za fotki!!!

Szerokości łazienki nie zmienialiście? I z muszlą standardowych rozmiarów będzie można swobodnie tam się poruszać???

Martinez-pomorze

Widzę, że nasi fachowcy dosyć podobnie zrobili nam wyliczenia. Mam nadzieję, że też zamknę się w podobnej kwocie.

A jak wyliczyli Ci materiały na resztę domu??? Bo ja jeszcze nie mam zestawienia.

Gazobeton 24 cm- 1536 szt

Gazobeton 12 cm- 576 szt

Stal- oprócz tego co już kupiłem- 2 tony fi 12- na strop, schody itp.

Beton na strop monolityczny, schody, filary- 18-19 m3

Kominy dymne- 2 szt z Bolesławca- 1921 zł za szt.

Ciągi wentylacyjne- 1 tyś zł

Cement- oprócz tego co już kupiłem 2,8 tony /wszystkie nadproża mam wylewane w szalunkach/

Stemple- 150 szt

Deski- oprócz tego co już kupiłem- 4 m3- będzie na szalunki stropu i deskowanie dachu

Więźba- wg. projektu do tego kotwy, gwoździe itp.

Pokrycie dachu- mam wycenę na 24 tyś zł- pokrycie deskowania membraną lub papą i blachodachówka BUD-MAT Zefir, w cenie okna dachowe, rynny i wszystkie obróbki.

Elektryka- 7 tyś zł

Instalacje: wodna, kanalizacyjna, co wraz z piecem na ekogroszek /25 kw/, kaloryferami, ogrzewaniem podłogowym- 27 tyś zł plus szambo 10 m3 - 2,8 tyś zł.

Drzwi zewnętrzne i brama garażowa segmentowa z napędem- 6800 zł komplet z montażem

Okna 5 komorowe z pakietem 3 szybowym- parter kolor dwustronny złoty dąb, piętro kolor jednostronny- 12 tyś zł plus rolety na parter- 5 tyś zł

Ocieplenie dachu- 7 tyś zł

Tynki- około 600 m2 x 23-25 zł - cementowo wapienne zacierane na gładko, nie trzeba szpachlować.

Podłogi- styropian 25 m3, wylewki- 22 zł m2 x około 200 m2

Drzwi wewnętrzne- założyłem ilość x 700 zł- wstawię z kolegą

Nie wiem ile wyjdzie wykończenie poddasza płytami kartonowo- gipsowymi, nie liczyłem.

Do tego liczę jeszcze ocieplenie domu- wyliczenie materiałów znajdziesz na forum.

Sam zrobię docieplenie dachu i domu, zobaczę jak się zmieszczę z kosztami. Liczę że wybudujemy się bez ogrodzenia i z częściowo zagospodarowaną działką za 290-300 tyś zł. Czy się uda? zobaczymy... wyjdzie w praniu.

Szerokości łazienki nie zmienialiście? I z muszlą standardowych rozmiarów będzie można swobodnie tam się poruszać???

Witam!

Szerokości nie zmienialiśmy to znaczy na obecną chwile jest ok lub 100 cm. Jesli chodzi o muszle to jeszcze nie zakupiliśmy, ale jak wcześniej pisałem hydraulik wkuł stelaż WC częsciowo w ścianę i tym samym zyskaliśmy około 10-12 cm na to aby powiesić swobodnie muszlę.

Pozdrawiam

Szerokość została bonajże taka sama, a co do muszli to stelaż schował jak pisałem wcześniej hydraulik prawie cały w ścianie, przez co standardowa muszla powinna się zmieścić z luzem na przejście

Święte słowa z tymi okienkami my jesteśmy na etapie wylewek...(fotki dodam jak znajdę chwilę wytchnienia)a już teraz widzę że te okienka to dla jakiegoś szreka-bo ja mam 1,64 i żadnego sposobu by się do nich dostać nawet na krzesełko wejść to za wysoko..ale powiem Wam drodzy atosowicze, że w miare postepu prac już chciałąbym zrobić małe poprawki tzn. pod schodami chyba kibelek, bo co ja mam tam zaplanować jakieś pomysły.....rzućcie coś może skorzystam,a i jeszcze jak myślicie czy tą wnękę pomiędzy kibelkiem a kuchnią można przystosować na spiżarnię???????