Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziasiaj chciałam was prosić o radę odnośnie gresu na posadzkach. Początkowo byliśmy zdecydowani na płtki firmy paradyż Arkesia beige poler. Poniżej prezentuję przykład tych płyteczek. Chcieliśmy nimi wyłozyć cały parter, jednakże wielkość 60x60 nam odradzają, gdyż nie mamy aż tak dużych pomieszczeń, a 45x45 są o wiele droższe. No i właśnie cena jest głównym powodem który odwodzi mnie od tego wyboru. Ich koszt to ponad 100 zł na metr kwadratowy, chyba że zakupilibyśmy je z pawilonów "płyki za grosze" w drugim lub trzecim gatunku po 40 zł za metr, ale te pawilony to nic pewnego i jedak obawiamy się tam robić zakupy. Kolejnym argumentm na "nie" dla tych płytek to jest obawa w utrzymaniu czystości na nich i obawa że mi się szybko zpatrzą i będę żałowała decyzji.

Od wczoraj zastanawiamy się nad płytkami z Opoczna Naturale Beż 30x60, gdyż są akaurat w naszej okolicy w promocji i kosztuja 40 zł za metr, są bardziej uniwersalne i przypominają drewno. ułożylibyśmy je normalnie, podłużnie a nie jodełkowo jak na zdjęciu.

Ciężkie te decyzje dotyczące aranżacji wnętrz. Co wy byśnie nam doradzili. Wzór 1 "arkesia" czy 2 "naturale" jest bardziej korzystny? Proszę o odpowiedź w komentarzach.

Pozdrawiam Malwina

naturale1.jpg

arkesiapoleraranzacja.jpg

Edytowane przez naszatosik
błędy

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziasiaj chciałam was prosić o radę odnośnie gresu na posadzkach. Początkowo byliśmy zdecydowani na płtki firmy paradyż Arkesia beige poler. Poniżej prezentuję przykład tych płyteczek. Chcieliśmy nimi wyłozyć cały parter, jednakże wielkość 60x60 nam odradzają, gdyż nie mamy aż tak dużych pomieszczeń, a 45x45 są o wiele droższe. No i właśnie cena jest głównym powodem który odwodzi mnie od tego wyboru. Ich koszt to ponad 100 zł na metr kwadratowy, chyba że zakupilibyśmy je z pawilonów "płyki za grosze" w drugim lub trzecim gatunku po 40 zł za metr, ale te pawilony to nic pewnego i jedak obawiamy się tam robić zakupy. Kolejnym argumentm na "nie" dla tych płytek to jest obawa w utrzymaniu czystości na nich i obawa że mi się szybko zpatrzą i będę żałowała decyzji.

Od wczoraj zastanawiamy się nad płytkami z Opoczna Naturale Beż 30x60, gdyż są akaurat w naszej okolicy w promocji i kosztuja 40 zł za metr, są bardziej uniwersalne i przypominają drewno. ułożylibyśmy je normalnie, podłużnie a nie jodełkowo jak na zdjęciu.

Ciężkie te decyzje dotyczące aranżacji wnętrz. Co wy byśnie nam doradzili. Wzór 1 "arkesia" czy 2 "naturale" jest bardziej korzystny? Proszę o odpowiedź w komentarzach.

Pozdrawiam Malwina

My wybraliśmy płytki 60x60 kolor CN-2 polerowany z Nowej Gali. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Nieprawda, że nasze pomieszczenia na dole są małe. To się tylko tak wydaje. Salon jest naprawdę spory. Natychmiast spojżałam jeszcze raz na salon po komentarzu, że jest za mały. Naprawdę jest ok a płytki wyglają super. Mniejsze nie dałby takiego efektu. Mieszkamy już od dwóch tygodni i całkiem dobrze sprawują się w utrzymaniu. Myślałam, że będą się brudziły ale jest ok. Tak jak każda inna podłoga, trzeba odkurzyć, umyć. Nic nowego. Nie lubię tylko zgrzytu piaksu pod kapciem ;) ale jeśli nie chce się dywanów to trzeba częściej z miotełką biegać :)

JEDNA BARDZO WAŻNA UWAGA: JEŚLI TO NIE JEST GRES SZKLIWIONY KONIECZNIE ZAIMPREGNUJCIE PODŁOGĘ BO BĘDĄ WCHŁANIAŁY PLAMY. NIE DO UMYCIA !!!

Witam wszystkich

Jutro zaczynamy kopać fundamenty i już na tym etapie musimy ustalić parę spraw i dlatego mam kilka pytań

Do posiadaczy szamb, lub oczyszczalnie przydomowych gdzie je umieściliście ( jak daleko od domu i w którym miejscu) i czy zapachy nie uprzykrzają życia??

Gdzie zamontowaliście elektryczną rozdzielnię główną??? Ja prowadzę kablem pod ziemią i chce zakopać peszel pod fundamentem żeby było łatwiej.

Zmienialiście okna w kuchni, bo te w projekcie są jakieś nie wymiarowe i na dodatek tak wysoko???

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Jutro zaczynamy kopać fundamenty i już na tym etapie musimy ustalić parę spraw i dlatego mam kilka pytań

Do posiadaczy szamb, lub oczyszczalnie przydomowych gdzie je umieściliście ( jak daleko od domu i w którym miejscu) i czy zapachy nie uprzykrzają życia??

Gdzie zamontowaliście elektryczną rozdzielnię główną??? Ja prowadzę kablem pod ziemią i chce zakopać peszel pod fundamentem żeby było łatwiej.

Zmienialiście okna w kuchni, bo te w projekcie są jakieś nie wymiarowe i na dodatek tak wysoko???

Pozdrawiam

Witam!

Rozdzielnie zamocowaliśmy na parterze w garażu natomiast na poddaszu w garderobie. Okna opuściliśmy na wysokość około 93 cm od posadzki w projekcie było 110. W kuchni mogłyby byc jeszcze niżej aby zrobić blat a nie parapety na wysokości dolnych szafek.

Witam,

Jestem na etapie prac ziemnych i zastanawiam się jak rozwiązaliście sposób połączenia rur spustowych z rynien z przodu i tyłu?

Na projekcie jest rura fi120 i później co? Ja myślę dać rurę fi 160 połączyć wszystkie z przodu i wokół domu (wzdłuż okien od garażu) do tyłu. Tam zrobić zbiornik na wodę. Czy nie przesadzam z taką dużą rurą? czy połączyć wszystko fi120 i tyle?

Co myślicie?

• 4 weeks później...

Witam wszystkich po małej przerwie.

W tym czasie nasz Atos wyszedł z ziemi, powstały mury a teraz czekamy aż strop dobrze zwiąże.

Widzę straszny zastój na forum, to pewnie sezon ogórkowy i wszyscy na wakacjach odpoczywają.

Mam pytanie odnośnie ściany kolankowej jak wysoko ja podnieśliście i czy robiliście wieniec pod murłatą???

Ja zamierzam podnieść o 4 pustaki, czyli będzie miała ok metra a moi murarze twierdzą, że słupy z projektu wystarczą i nie trzeba robić murłaty.

Witaj Maniek83

Masz rację coś jest na tym forum zastój ostatnio :)

Ja podniosłem ściankę kolankowa na 3 pustaki i dałem jeszcze ze 20 cm wieńca pod murłatę.

U mnie powoli rośnie Atosik i już coraz to bardziej przypomina dom :)[ATTACH=CONFIG]127618[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]127619[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]127620[/ATTACH]

No u Ciebie to prace już na finiszu jak widzę po zdjęciach :-)

Ja krokwie będę miał dopiero po 16 lipca, więc do dachu mi jeszcze brakuje

Mówisz, że dałeś wieniec, hmm zastanowię się jeszcze i porozmawiam z fachowcami .

To zaszalałeś nieźle ! my podnieśliśmy tylko o 1 pustak i jest naprawdę ok. Mieszkamy od miesiąca i wszyscy mówią (my też) , że pomieszczenia są naprawdę duże. W pralni z powodzeniem stawiam dwie suszarki, pralkę i jeszcze można tam wstawić wirówkę, umywalkę itd i chodzę tam wyprostowana. Naprawdę powmieszczenia są spore. My tylko poszerzyliśmy dom o 40 cm no i podnieśliśmy górę o 1 pustak. Ponadto zrezygnowaliśmy z małego okiena w sypalni koło garderoby i w zamian za to zrobilśmy dachowe. Jest naprawdę przyjemny i słoneczny pokój.

Nie chcieliśmy zbytnio zniekształacać Atosa, bo bardzo nam się podoba ten projekt. Podniesienie ścianek aż o 4 pustaki to chyba totalnie zmieni bryłę domu?

To tylko nasze spostrzeżenia, jako już zamieszkujący Atosa.

pozdr

Witam wszystkich po małej przerwie.

W tym czasie nasz Atos wyszedł z ziemi, powstały mury a teraz czekamy aż strop dobrze zwiąże.

Widzę straszny zastój na forum, to pewnie sezon ogórkowy i wszyscy na wakacjach odpoczywają.

Mam pytanie odnośnie ściany kolankowej jak wysoko ja podnieśliście i czy robiliście wieniec pod murłatą???

Ja zamierzam podnieść o 4 pustaki, czyli będzie miała ok metra a moi murarze twierdzą, że słupy z projektu wystarczą i nie trzeba robić murłaty.

Witam

Ja też muszę sprostować, chodziło mi o to, że w sumie wysokość ścianki miała mieć cztery pustaki.

Ale zrobię tak jak MANIEKiFIONA ściana kolankowa będzie miała trzy pustaki i wieniec, czyli i tak wyjdzie ok metra wysokości.

pozdr

u mnie jest tak samo i jest ok:)

pozdrawiam

Witam wszystkich ponownie

Jestem już na etapie kończenia budowy szczytów i kominów, w poniedziałek ruszamy z więźbą dachowa a potem z pokryciem dachu.

I mam takie pytanie jak poprowadziliście rynny spustowe z tego małego daszku nad wejściem i z tyłu nad tarasem???

Leemureek wydaje mi się, że 120mm wystarczy, ale po co chcesz zbierać tą deszczówkę?

Pozdrawiam

Witam wszystkich ponownie

Jestem już na etapie kończenia budowy szczytów i kominów, w poniedziałek ruszamy z więźbą dachowa a potem z pokryciem dachu.

I mam takie pytanie jak poprowadziliście rynny spustowe z tego małego daszku nad wejściem i z tyłu nad tarasem???

Leemureek wydaje mi się, że 120mm wystarczy, ale po co chcesz zbierać tą deszczówkę?

Pozdrawiam

My z przodu jeszcze nie założyliśmy spustów ale mamy zakupione z przodu dwa trójniki aby połączyć z małego daszku oraz głównego w jedną. Z tyłu mamy zrobione na dwa spusty jeden koło okna salonu a drugi drzwi kotłowni.

Pozdrawiam

Ja z tyłu muszę mieć dwa spusty jeden przy drzwiach od kotłowni, a drugi koło filara, bo pod oknem na poddaszu nie będę miał dachu.

U mnie jest taki problem, że mam już zrobione schody z przodu i taras z tyłu i teraz muszę jakoś poprowadzić te rynny, żeby nie wykuwać dziur w posadzkach.

POZDR

• 3 weeks później...

Hej serwisele!

Mnie też tu dawno nie było! Widzisz, mówiłam o tych okienkach w korytarzyku, że są w projekcie za wysoko i nic przez nie nie widzę. Szkoda, że ich nie poprawiliście na czas. Może inni skorzystają z tej wiedzy i naprawią ten błąd.

Mam chwilową awarię komputera i nie jestem w stanie wrzucić na Forum zdjęć z mojego domku (aktualnych). Powiem tylko, że w lecie najważniejszym pomieszczeniem staje się u nas taras. Przypomnę, że mamy zadaszony. Jak mi naprawią kompa, to pokażę zdjęcia.

Taras sięga u nas aż pod okna salonowe (to niskie od ogrodu). Pod zadaszeniem (ok 5 metrów) mamy część drewnianą, reszta jest z kostki betonowej w obramowaniu kostki granitowej. Pod dachem zawiesiliśmy huśtawkę i jest to ulubione miejsce wypoczynku. Jeśli ktokolwiek zastanawia się nad potrzebą zadaszonego tarasu, to powiem wam, że znajomi którzy do nas przychodzą odmawiają wejścia do domu tylko chcą siedzieć na tarasie. W imprezach nie przeszkadza ani słońce ani deszcz. Natomiast upojny zapach kwiatów..... świergot ptaków...... cykanie koników polnych ...... cholerne osy i komary....

Kilku sąsiadów obserwując nasze letnie życie (spożywanie posiłków, długie Polaków rozmowy ... he he) też planują zadaszyć swoje tarasy.

Zatem powtarzam - kto się zastanawia, niech się nie zastanawia, tylko załamuje dach i przeciąga go.

Zdjęcie z czasów budowy znajduje się na str. 8 tego wątku

Edytowane przez Elcia1