Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich budujących atosa bardzo fajny domek

sam zamierzam zakupić projekt i chcę zrobić kilka przeróbek projektu

ten wątek czytam uważnie oczywiście z góry dziękuję za informację i cenne uwagi proszę o więcej fotek (wiatrołap, strych - jaka wysokość, pralnia, salon,WC pod schodami - było zdjęcie ale proszę o inne, czy ktoś zamierza zaadoptować kotłownie na pokój

czy ktoś buduje w mojej okolicy lub niekoniecznie chcę zobaczyć dom na żywo

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Zapisuję się do klubu fanów Atosa i uważnie śledzę to Forum. Niestety to zbyt nowy projekt, aby można było bezkarnie czerpać z doświadczeń innych. Pozostaje wzajemne wspieranie się i wymiana doświadczeń, na które liczę.

Jestem w posiadaniu tego projektu w wersji lewej, a także już po zmianach naniesionych przez architekta. Oto nasze pomysły:

Parter

- powiększenie salonu przez likwidację wnęki z drzwiami na taras, planujemy przedłużenie połaci dachowej w tym miejscu, tak aby powstało dodatkowe zadaszenie na słyuach,

- poszerzenie budynku o 70 cm (dzięki temu weszły schody ze spocznikami i powiększyła się kuchnia oraz "weszło" WC)

- likwidacja części ściany nośnej i komina (mam w tym miejscu zaplanowane wejście do kuchni, a komin zacznie się od stropu parteru, będzie to wentylacja typu "spiro")

- likwidacja komina wentylacyjnego (pozostaje komin kotłowni)

- zmianę schodów zabiegowych na schody betonowe z 2 spocznikami

- likwidacja WC - zamiast niego powstanie spiżarka z wejściem od kuchni,

- w miejscu szafy wnękowej zaplanowaliśmy WC z prysznicem

Poddasze

- likwidacja 2 okien dachowych (zostaje tylko okno w pralni)

- likwidacja balkonu w pomieszczeniu 2/4 i zamiana okna balkonowego na okno o wymiarach 150x120

- zamiana okna w lukarnie na typowe (bez łuku)

- zmiana 2 okien rożnej wielkości !!!! (w pomieszczeniu 2/7) na jedno większe o wymiarach chyba 150x120

- dzięki poszerzeniu budynku powiększa nam się również góra (pomieszczenia 2/5, 2/4, 2/2 - planuję powiększyć pralnię kosztem łazienki.

Zamierzamy budować z gazobetonu 24 + 15 cm styropianu. Po zmianach (poszerzenie o 70 cm i zamianie ściany jednowarstwowej na dwuwarstwową) nasz Atos ma 133 m2. A chciałam budować mały dom!!!!

Planujemy ogrzewanie na ekogroszek. Tarasy i schody wejściowe będziemy układać z kostki, a nie wylewać płyty.

Jak się nauczę wklejać zdjęcia pokażę nasze zmiany naniesione na plan Atosa - zwłaszcza parteru.

Ciekawych doświadczeń przysporzyła mi próba umeblowania kuchni programem do projektowania Ikei. Zauważyłam, że wysoka lodówka mieści mi się wyłącznie w jednym miejscu (pod oknem) i już nie ma mowy o postawieniu obok niej piekarnika "na wysokości", tak jak to sobie wymarzyłam. Upieram się przy posiadaniu chłodnej (patrz: okno) spiżarki i za nic nie poszerzę kuchni jej kosztem. Stwierdziłam, ze można piekarnik umieścić ewentualnie obok wejścia do salonu.

Już wiem, że będę stale kontrolowała ekipę budującą z metrem w ręce, aby moje plany były realne.

Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia w realizacji marzeń.

:D

Witam ponownie.

Cały czas śledzę wątek Atosa. Zastanawiam się nad zmianami, które chciałabym wprowadzić. Najgorsze to to, że nie mam mozliwości zobaczenia go na żywo. Pojadę zobaczyć Iskierkę - jest troche podobna do Atosa i nad nia też się zastanawiam.

Czy wprowadziłaś zmiany, które podałaś powyżej. Chodzi mi zwłaszcza o poszerzenie budynku - też o tym myślę, ale powierzchnia rośnie. Również chcę zlikwidować podcień (fajnie, jakby był, ale zależy mi na większym salonie). Masz kuchnię otwartą, czy zamkniętą. Jak dodałaś te 70 cm, do której części.Jaką powierzchnię zajmują Ci schody i ile pozostało miejsca na przejście z wiatrołapu do salonu. Cały czas zastanawiam się nad przeniesieniem łazienki na stronę nad garażem, w układzie : w miejscu garderoby-pralnia; potem łazienka (nie wiem, czy nie byłaby za duża na "głębokość" i ile by jej "ukroić" na szerokość), między łazienką a pralnią drzwi.Następnie byłaby garderoba , boję się, że byłaby dość duża ale muszę gdzieś umieścić mój orbitrek i tam mógłby ewentualnie być (szafy w garderobie raczej w takim przypadku zabudowane, aby nie raził mnie ogólny nieporządek w pokoju garderobowo-fitnesowym, no i koniecznie telewizor, żeby coś oglądać jak się "zmuszę" do biegania i przy prasowaniu). Tam gdzie w projekcie jest łazienka i pralnia byłaby sypialnia (ta nad garażem wydaje mi się chuda i długa - miałabym problem ze zmieszczeniem mojej sypialni). I tu znowu mam dylemat, czy : zmieszczą się drzwi(ew. przesuwne), żeby przejść do garderoby od strony sypialni - tam gdzie Ty przewidujesz prysznic; czy zostawiająć tam okno dachowe, przesunięte na drugą stronę daszku i mające za zadanie doświetlanie toaletki, któraby w tych okolicach miała znaleźć miejsce nie będzie powodować, że w sypialni będzie zbyt jasno (lubię ciemno -ewentualnie można rolety); ale skoro mam cieszyć się tym oknem dachowym głównie w nocy zasłaniając go roletą, to czy nie lepiej zostawić to okno na klatce schodowej, odcinając pokój na "prosto" i doświetlając klatkę. Ale z drugiej strony, czy to nie żal tyle powierzchni zmarnowaś na klatkę, choć być może byłby to dobry pomysł. U mnie ta część nad garażem jest od strony północnej, i wolałabym tam mieć łazienkę, garderobę i pralnię. Dlatego tak kombinuję.

Proszę więc pospaceruj po Twoim domu i pozaglądaj moimi oczyma.

Nie wiem już sama jakie zmiany byłyby trafione, zaczęłam już oglądać parterówki.

Ps. Jeśli możesz wyślij mi na maila rzuty Twoich pomieszczeń po zmianach ([email protected]) i proszę odnieś się do moich poszczególnych pytań i wątpliwości.

Nie znalazłam zdjęć salonu, jeśli możesz zamieść zdjęcie

Pozdarwaiam serdecznie

Najgorsze to to, że nie mam mozliwości zobaczenia go na żywo.

Zapraszam do mnie. Masz tyle pomysłów,ze nie wiem czy uda mi się rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości.

Było u nas już 2 małżeństwa, które chcą budować Atosa. Kolejne będzie w sobotę. To spora pomoc w planowaniu tego co się chce osiągając.

Z obserwacji ludzi, którzy u nas byli mogę wyciągnąć wnioski, że hitem jest poszerzenie domku w środkowej części o 30 cm i zrobienie schodów z 2 spocznikami.

Poszerzenie kuchni stało się zbyteczne, bo od razu zrobiło dodatkowy metraż.

Kiedy WC zostało przeniesione po schody, nie został wybudowany komin wentylacyjny, kuchnia zrobiła się bardzo ładna i przestronna.

Dobrym posunięciem jest również podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak i nie budowanie przedścianki. Pokoje są bardzo duże, a do prani nie muszę wchodzić na czworakach w miejscu nad schodami.

Czy wprowadziłaś zmiany, które podałaś powyżej.

Tak. Większość zmian. z tym, że WC wylądowało pod schodami.

Zrobiłam wgląd w to co pisałam zanim ruszyła budowa i naniosłam zmiany, które są zrobione.

Chodzi mi zwłaszcza o poszerzenie budynku - też o tym myślę, ale powierzchnia rośnie.

Proponuję tylko o 30 cm - tak bym teraz zrobiła.

Również chcę zlikwidować podcień (fajnie, jakby był, ale zależy mi na większym salonie).

Zlikwidowaliśmy podcień. Salon ma teraz 34 m kw. Jest duuuuży.

Masz kuchnię otwartą, czy zamkniętą.

Otwartą z możliwością zamknięcia. Jest tak jak w projekcie. Do kuchni wchodzę i z salonu i z holu. W każdej chwili można tam wstawić drzwi.

Jak dodałaś te 70 cm, do której części.Jaką powierzchnię zajmują Ci schody i ile pozostało miejsca na przejście z wiatrołapu do salonu.

30 cm do cześć środkowej domu i 40 cm do kuchni.

Trudno powiedzieć jaką powierzchnię zajmują schody, bo tego nie mierzyłam.

Wejście do salony zostawiał na 120 cm.

Cały czas zastanawiam się nad przeniesieniem łazienki na stronę nad garażem, w układzie : w miejscu garderoby-pralnia; potem łazienka (nie wiem, czy nie byłaby za duża na "głębokość" i ile by jej "ukroić" na szerokość), między łazienką a pralnią drzwi.Następnie byłaby garderoba

Wszystko wykonalne. Zobacz, że w projekcie masz ścianki działowe z płyt k/g, które możesz dowolnie przestawiać. Ja mam ścianki z bloczków.

, Tam gdzie w projekcie jest łazienka i pralnia byłaby sypialnia (ta nad garażem wydaje mi się chuda i długa - miałabym problem ze zmieszczeniem mojej sypialni).

Myślę, że sypialnia nad garażem, po podniesieniu ścianki kolankowej jest tak duża, że Twoja sypialnia z pewnością sie tam zmieści. Częśc gdzie ty planujesz sypialnie (czyli z projektu łazienka i pralnia) możne być o wiele mniejsza) Trudno mi to określić, bo mam tam ściany, ale bez wątpienia moja obecna sypialnia (nad garażem) jest baaaardzo przestronna.

I tu znowu mam dylemat, czy : zmieszczą się drzwi(ew. przesuwne), żeby przejść do garderoby od strony sypialni - tam gdzie Ty przewidujesz prysznic;

Zmieszczą się.

czy zostawiająć tam okno dachowe, przesunięte na drugą stronę daszku i mające za zadanie doświetlanie toaletki, któraby w tych okolicach miała znaleźć miejsce

To jest niewykonalne wg mnie. Tam się toaletka nie zmieści. No możne ona się zmieści, ale Ty przy niej już nie usiądziesz wygodnie.

http://images44.fotosik.pl/155/10f18003b3a29bd1m.jpg

To wygląda mniej więcej tak. Do tego dodaj 10 cm na podłogę i 10 cm ocieplenia pod krokwiami. Ja tam wejdę w najwyższym miejscu wyprostowana, ale usiąść przy toaletce, to sobie nie wyobrażam.

ale skoro mam cieszyć się tym oknem dachowym głównie w nocy zasłaniając go roletą, to czy nie lepiej zostawić to okno na klatce schodowej, odcinając pokój na "prosto" i doświetlając klatkę

Nie oddałabym tego skrawka podłogi na klatkę schodową. Najwyżej zrobiłabym ściankę postawioną dokładnie nad klatką schodową i takie wnęki od strony sypialni i pralni.

U mnie ta część nad garażem jest od strony północnej, i wolałabym tam mieć łazienkę, garderobę i pralnię. Dlatego tak kombinuje

No to teraz cię rozumiem.

Teraz zdjęcie salonu z widokiem na kominek:

http://images46.fotosik.pl/167/6b20b9dbae2e0a9fm.jpg

Mam nadzieję, że pomogłam. Jak chcesz to pytaj.

Pozdrawiam

Witam

Niestety nie mam rzutu poddasza po przeróbkach, bo jest ich niewiele.

Kombinowałam tylko z łazienka i pralnią. Wsunęłam się mocniej w łazienkę, żeby powiększyć pralnię. W pokoju obok łazienki zrobiłam taką wnękę na szafę.

Acha, przysunęłam ścianę z garderoby do komina, bo inaczej byłaby taka wnęka za kominem, którą trudno nawet byłoby otynkować.

Spróbuję to narysować, ale dopiero za chwilę.

Tel prześle ci na pw.

Pozdrawiam

Mam podpowiedź do komina (tego z kotłowni).

Jak będą go murować, to poproście, aby wyjście przewodu dymowego od kominka (planowanego w salonie) był jak najbliżej kąta salonu.

Wpadłam na to zbyt późno i teraz nie jestem w stanie przesunąć kominka w róg salonu i zmieścić obok niego telewizora. Mnie akurat na tym zależało, ale z podanych powodów, nie udało się.

Pozdrawiam.

Mamy okna. Plastikowe, jednostronny złoty dąb, od środka białe.

http://images50.fotosik.pl/170/7a91f3ff7bce79c4m.jpg

http://images41.fotosik.pl/166/b8e3960b95a53e61m.jpg

Hydraulika skończona, robi się elektryka, końcem tygodnia wchodzą tynkarze. Jest tyle spraw do załatwienia i zgrania wszystkich ekip, że nie wyrabiam na zakrętach.

Ale pozdrawiam wszystkich serdecznie

Jeszcze sobie życzę, żeby pieniądze się rozmnażały i nic nie będzie do szczęścia brakować! cha, cha, cha

Już się nie mogę doczekać, aż inni ruszą z budową, żeby móc zobaczyć Wasze pomysły i rozwiązania. Na razie to forum wygląda jak mój megalomański dziennik budowy.

Atoski czas START !!!!!!!

Pozdrawiam.