Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam po długiej nieobecności.

Przepraszam, że nie dawałem znaku życia, ale pochłonięty byłem obowiązkami prywatno-służbowymi......... sami wiecie jak to jest.

Budowę swojego atosa zakończyłem w sierpniu 2013, natomiast przeprowadziłem się 1 października. Na wiosnę planuję jeszcze drobne prace typu podbitka. W tym miejscu mam pytanie, a mianowicie, czy ktoś posiada zdjęcie przedniej elewacji z włączonym oświetleniem podbitki. Chciałbym zobaczyć jak rozmieściliście oprawy.

Pozdrawiam

Piotr

Co tu taka cisza?

Jaką macie linię zabudowy? U nas 5m i zastanawiamy się czy to nie za mało, aby swobodnie autem wjechać do garażu, nie mówiąc już o zaparkowaniu.

U mnie linia zabudowy wynosi 6m (taki zapis widnieje w miejscowym planie). Ja natomiast odsunąłem dom od przedniej granicy działki na odległość 8m i z perspektywy czasu uważam, że jest to absolutne minimum.

Pozdrawiam

Piotr

I jeszcze jedno pytanko do Pioter_rog. Jeżeli linię zabudowy masz wyznaczoną na 6m to jakim sposobem udało Ci się odsunąć domek na 8m?

Witaj.

Może nie jestem fachowcem w tych sprawach, ale to co masz w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego to jest minimum, tzn. nie może być bliżej, ale dalej możesz się odsunąć i nikt ci za to krzywdy nie zrobi.

Pozdrawiam

Piotr

Do Pioter rog. Domek śliczny.Czekam na kolejne zdjęcia.

A jeśli chodzi o tą linię zabudowy to tak mamy w warunkach zabudowy . To jest obowiązująca linia więc nie można jej przekroczyć i odsunąć się od niej też nie można, dom musi stanąć właśnie w tej linii.

U mnie tak jak wcześniej napisałem linia zabudowy wytyczona była przez MPZP. Architekt, który adaptował projekt, wykonywał mapę na której pokazany był plan zagospodarowania działki pytał się mnie jaka ma być odległość od elewacji frontowej do ogrodzenia. Zaproponowałem 8m i tak zostało.

Pozdrawiam

Piotr

DSC_0026.jpg

DSC_0062.jpg

DSC_0063.jpg

Super fotki. Widzę, że nie masz podcienia z tyłu . Mogę prosić o zdjęcia salonu.Ile teraz ma metrów? Pozdrawiam.

Salon w tej chwili ma prawie 32 m2. Po likwidacji podcienia zrobiło się fajne miejsce na stół jadalniany.

Przykro mi, ale zdjęcie z salonu mam tylko takie (żeby nie wyszło, że chwalę się stołem).

DSC_0057.jpg

DSC_0059.jpg

No, no salonik całkiem spory.Szkoda, że nie masz więcej zdjęć. Ile trzeba mieć kasiorki ,żeby pobudować taki domek? Zastanawiamy się z mężem nad Atosem i Iskierką powiększoną. Trudny wybór. Atos ma troszkę mały garaż i wąską kuchnię, ale iskierka jest trochę skromniejsza. Nie wiemy na który się zdecydować. Jak się mieszka w domku? Wiem, że trochę dużo pytań zadaję ale będę wdzięczna za odpowiedź.

Agnieszka.

No, no salonik całkiem spory.Szkoda, że nie masz więcej zdjęć. Ile trzeba mieć kasiorki ,żeby pobudować taki domek? Zastanawiamy się z mężem nad Atosem i Iskierką powiększoną. Trudny wybór. Atos ma troszkę mały garaż i wąską kuchnię, ale iskierka jest trochę skromniejsza. Nie wiemy na który się zdecydować. Jak się mieszka w domku? Wiem, że trochę dużo pytań zadaję ale będę wdzięczna za odpowiedź.

Agnieszka.

Witaj.

W domu mieszka się na pewno inaczej niż w mieszkaniu. Do tej pory 30 lat mieszkałem w płycie betonowej, a więc przeprowadzka do domu była dla mnie wręcz szokiem.

Jeżeli chodzi o kasę to na pobudowanie tego stanu poszło około 300 tys., bez działki, kostki przed domem, ogrodzenia przy bardzo dużym udziale pracy własnej tzn. wszystkie instalacje, płytki w salonie, panele, malowanie.

Zaznaczam, że nie budowałem z najtańszych materiałów. Starałem się zakupy wypośrodkować, z poza tym w niektórych przypadkach (etapach budowy bądź wykańczania domu) nie warto inwestować w tanie materiały (najgorsze materiały) Wiadomo przecież, że "tanie mięso psy jedzą".

Jeżeli chodzi o garaż to jak dla mnie jest w zupełności wystarczający: na jednej ścianie stoi rower, na drugiej 4 ramki rusztowania warszawskiego i 1 podest, po środku stoi samochód i jesszcze mogę przejść do kotłowni.

Podobnie sprawa się ma w przypadku kuchni (oczywiście samochód w niej nie stoi). Również mieliśmy ten dylemat, powiększać bądź nie. No i nie powiększyliśmy i jest ok. - żona zadowolona.

Pozdrawiam

Piotr

Cześć Pioter rog.

To super. Najważniejsze, że jesteście zadowoleni.O to przecież chodzi. Buduje się dla siebie , a nie dla kogoś na pokaz. A jeśli chodzi o koszty to nie jest tak źle. Szczerze mówiąc to miałam nadzieję, że 300 tys. wystarczy na domek.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i życzę wielu miłych chwil we własnym domu.

Pozdrawiam Agnieszka.

Witam wszystkich Forumowiczów! Widzę, że nadchodząca wiosna pobudziła także i forum bo od dawna tu zaglądam i strasznaaaaaaa cisza panowała:) my wolniutko ale do przodu mamy już parapeciki, instalacje, centralne ogrzewanie i wylewki jeszcze ocieplenie poddasza i zaczną się przyjemniejsze prace. Już nie możemy się doczekać:) pozdrowienia dla wszystkich atosowiczów