Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie!!!

mam zestwienie ile czego i za ile jesli chodzi o fundamenty, otoz w przyblizeniu:

stal: 780zl

beton: 8,500 (26 kubikow)

material na ocieplenie+cement (1,5 palety): 2,600

bloczki: 4300 (ok.1600 sztuk)

piach: 1500

koparka: 1400.

Mam pytanie jesli chodzi o maxa i ewentualnie porotem wiecie moze ile potrzeba? :roll:

pozdrawiam

Witam!

Ja również jestem zainteresowana budową tego wspaniałego domku. Decyzję podjęłam po oglądnięciu domu Elci1, za co jestem niezmiernie wdzięczna. W chwili obecnej jestem w trakcie wydania warunków zabudowy, więc z budową ruszymy w przyszłym roku. Niedawno okazło się, że nieopodal mojej działki jest budowany dom o metrażu ok. 160m. Ekipa za wybudowanie domu w stanie surowym otwartym (łącznie z dachem) chce ok. 20tys. z tym, że załatwienie wszystkich materiałów jest na naszaej głowie. Czy jest to atrakcyjna cena?

Ekipa za wybudowanie domu w stanie surowym otwartym (łącznie z dachem) chce ok. 20tys. z tym, że załatwienie wszystkich materiałów jest na naszaej głowie. Czy jest to atrakcyjna cena?

Aneta bierz ich w dym, tylko najpierw przejdź się po tej budowie, zaglądaj w każdą szparę i miej mocno niezadowolony wyraz twarzy. Przynajmniej bez uśmiechu. :wink:

Potem wypytaj inwestorów jak im się współpracuje z ekipą. Czy nie bumelują itp. Zrób z siebie "twardą sztukę" :lol:

Powodzenia!

Niestety cena 20 tys. pozostaje w strefie marzeń. Wczoraj ekipa stwierdziła, że za domek o takim metrażu będzie kosztował ok. 20 tys., natomiast dziś, po rozmowie z szefem ekipy okazuje się, że będzie to koszt ok. 37tys. Były to wstępne wyliczenia. Myslę, że podjęliby się wykonania za 30 tys. Budować chcę w Rzeszowie, ekipa pochodzi z Malawy i liczy 5-6 osób. Za dach liczą 70 zł/m. (dachówka ceramiczna), natomiast za metr muru 30 zł. Trzeba przyznać, że budują solidnie, na budowie porządek, 15 lat istnienia firmy, murarze z doświadczeniem 30-letnim, ale też wyczuwalna nieznaczna woń alkoholu. Jestem w kropce. Będę musiała popytać też inwestorów zgodnie z podpowiedzią Elci1, czy są zadowoleni. Nie jest łatwo znaleźć solidną i tanią ekipę.

Więźba dachowa 6 200,00

Impregnat do drewna Tytan (5l + 1 litr) 154,99

Dachówka + akcesoria + rynny + okno i właz 15 481,30

papa 1555,00

Uszczelniacz kominkowy 15,00

Wkręty do drewna 41,83

Płyty OSB (po 35 zł szt.) 87 sztuk 3045,00

Gwoździe 290,00

Blacha na obróbki do dachu 896,00

Elementy do dachu 44,93

Razem za dach (bez robocizny) 27 774,05

To moje podsumowanie dachu.

"Odgruzowalismy" już domek po tynkarzach, było co robić. Mam odciski na rękach, ale teraz zrobiło się tak "domowo".

Elcia1 dziękuje ci kochana

oj jak ci zazdroszcze my teraz szałujemy pod sufit piwnicy:)

Dziękuję za miłe słowa, oj jak mi tego potrzeba. Wróciłam już do pracy i nie ma tyle czasu na budowę co na wakacjach.

Już niedługo i Ty będziesz na tym etapie, a najważniejsze, że każda pierdółka potrafi tak ucieszyć! Tego bo nie było gdyby wszystko odbywało się łatwo.

Pozdrawiam serdecznie.