Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wskazówka - łap ekipy z polecenia, nawet gdyby trzeba było czekać na nie 1,5 miesiąca (tak miałam z tynkarzami, ale mnie się śpieszyło i wzięłam ekipę bez polecenia, pomimo tego, że oglądaliśmy ich wcześniejszą robotę, nie uchroniło nas to przed wpadką).

Tak sobie myślę - nie ma etapu budowy, z którego byłabym tak do końca zadowolona, każdemu fachowcowi mogłabym coś zarzucić (poza elektrykami) - dochodzę do wniosku, że to tylko budowa. (w tej chwili przekonuję nawet samą siebie hi, hi)

Nie ma co się denerwować, szkoda zdrowia. Robimy co w mojej mocy, żeby było dobrze, ale wszystkiego i tak nie dopilnujemy - pomysłowość fachowców jest większa niż nasza wyobraźnia. :D

Moje rady:

- wylewaj chudziaka równiutko z fundamentami (my mamy zaniżonego i było sporo kombinowania z połączeniem izolacji podłogi z izolacja fundamentów)

- jeśli przeniesiesz WC pod schody, to Miska ustępowa wypadnie gdzieś w połowie pomieszczenia pod schodami (ze względu na opadający bieg schodów nad głową), można od strony garażu zrobić tam fajny schowek w tym miejscu. nie potrafię tego wyjaśnić lepiej. Jak już dojdę do tego etapu (ustawiania stelaża Geberit), to wkleję zdjęcie. Ja tą przestrzeń będę miała zabudowaną i niewykorzystaną.

- sprawdź wymiary otworów drzwiowych i okiennych - teraz mój mąż chodzi i podmurowuje progi, aby drzwi były "typowe" (za okna zapłaciliśmy już 1000 zł więcej, bo były za wysokie). Nawet otwory drzwi wewnętrznych mamy za wysokie

Jak mi się coś nasunie z mojej budowy, to będę pisała.

Zdjęć na razie nie robię, bo nie ma nic nowego. Może w tym tygodniu będą robić wylewki, ale to też nic ciekawego - podłoga i tyle. Jutro zacznę układać dylatacje wokół ścian, bo chcę mieć pewność, że będą dobrze ułożone. Mamy mieć podłogówkę na całym dole. Już mnie wkurza chodzenie pomiędzy rurkami, niech już wylewają ten jastyrch!

Pozdrawiam.

Elcia 1,

mam pytanie, czy czasami WC, które przenosiłaś pod schody, nie jest zbyt ciasne i mało komfortowe? Mam w planach też przenieść je pod schody, ale jakoś tak mam wrażenie, że z powodu skosu muszla jest na środku pomieszczenia, to można wogóle wejść do tego pomieszczenia? Czy wizualne, gdyby zostawić WC w miejscu, jak było w projekcie, to nie będzie praktyczniejsze?

Czy wg Ciebie jest raczej ok pod schodami?

Pozdrawiam

Jak powiem, że jest przestronne to przesadzę.

Miałam takie w bloku i wystarczyło. Jeśli lubisz spore powierzchnie, to zastaw jak w projekcie.

Ja wybrałam większą kuchnię i spiżarkę przy kuchni - zatem WC jest ciasne (szer ok 80 cm). Myślę o wykończeniu WC okładzinami, które optycznie go powiększą - lustro oraz jasne, błyszczące płytki.

Witam

Mamy już wylewki

http://images49.fotosik.pl/199/1cd0f04d163c73b5m.jpg

Wyszły bajecznie.

Teraz 2 tyg przerwy w jakichkolwiek pracach, żeby nie napsuć.

Zabierzemy się za ogrodzenie.

U nas schody są murowane. Przynajmniej nie ma problemów z wychodzeniem na górę w czasie budowy. Pod nimi przewiduję schowek.

Trudno mi powiedzieć, bo nie liczyłam tego tak dokładnie.

Mam pomysł na schody - zrobić drewniane tylko podstopnice, a na tą część "od czoła" przykleić płytki podłogowe (jasne) lub dać tynk dekoracyjny. Widziałam coś takiego u znajomych i bardzo mi się podobało. Poza tym mam lęk wysokości i nie wyobrażam sobie chodzić podczas budowy po jakiejś chwiejącej się drabinie hi, hi.

Przeprowadzka?

Gdyby była kasa, to w grudniu. Ale trzeba wziąć kredyt i kolejne etapy robić systemem gospodarczym. Marzy mi się na wakacjach 2010.

Obliczyłam koszt wylewek: 4 567 zł

specyfikacja:

- 3 tony cementu

- 17 kubików piachu płukanego na szprycę

- taśma dylatacyjna ok. 200 metrów

- robocizna (224 m kw powierzchni po podłodze)

Super Elcia

Wasz domek zaczyna przypominac prawdziwy dom. Ja nic nie pisze bo jestesmy w trakcie zalatwiania wszystkich papierkow.... a jak wiadomo to nic intresujacego.... a ro pewnioe jeszcze do zimy potrwa a pace pewnie rusza na wiosne. bardzo bysmy sie cieszyli jak by sie udalo przed zima wylac fundamenty ale na razie to wielka niewiadoma.... pozdrawiam wszystki i czekam na wiecej fotek:)

Co do schodów, czytałam na innych forach, że niektóre osoby, które wybrały drewniane, gdyby jeszcze raz miały decydowac o schodach, wybrałyby murowane. Podobno pod więszymi ciężarami skrzypią , stopnie uginają się itd. Ja decyduję się na murowane. Gwarancja murowana, że skrzypieć nie będą lub stopnie uginać itd. :)

Co prawda wszystko zalezy od wykonania. No i wygląd jest pewnie robiący większe wrażenie.

pozdrawiam

co do schodów, czytałam na innych forach, że niektóre osoby, które wybrały drewniane, gdyby jeszcze raz miały decydowac o schodach, wybrałyby murowane. Podobno pod więszymi ciężarami skrzypią , stopnie uginają się itd. Ja decyduję się na murowane. Gwarancja murowana, że skrzypieć nie będą lub stopnie uginać itd. :)

Co prawda wszystko zalezy od wykonania. No i wygląd jest pewnie robiący większe wrażenie.

jedno jest pewne drewniane schody zajmuja wizualnie i optycznie mniej miejsca, a przy "malym" domku takim jak jest atos moglby to byc duzy plus. Murowane moze sa tansze i bardziej mozesz pofantazjowac przy obrobce... kurcze juz sama nie wiem...

kia, jak chcesz przestrzeń to bierz drewniane.

Ja chcę mieć pod nimi schowek, poza tym umieściliśmy tam też WC - nie było wyboru- trzeba było robić betonowe.

Pomyśl na czym Ci zależy i samo życie dokona za Ciebie wyboru.

Ktoś mnie kiedyś pytał czy WC pod schodami jest bardzo ciasne. Teraz po wykonaniu wylewek dochodzę do wniosku, że ...... jest ciasne (ale i tak bym je ponownie wepchała pod schody, gdybym drugi raz podejmowała decyzję) :D

jak chcesz przestrzeń to bierz drewniane.

Ja chcę mieć pod nimi schowek, poza tym umieściliśmy tam też WC - nie było wyboru- trzeba było robić betonowe.

Pomyśl na czym Ci zależy i samo życie dokona za Ciebie wyboru.

Ktoś mnie kiedyś pytał czy WC pod schodami jest bardzo ciasne. Teraz po wykonaniu wylewek dochodzę do wniosku, że ...... jest ciasne (ale i tak bym je ponownie wepchała pod schody, gdybym drugi raz podejmowała decyzję)

no wiesz chce miec przestrzen, chce miec schowek :-? hmm... sama juz nie wiem co jesczcze chce a czego nie :roll:

Ja poszerzam dom o jakieś 40 cm, więc murowane schody podejżewm nie zatłoczą przestrzeni aż tak bardzo. To ja pytałam o WC pod schodami i jednak rezygnuję. Zostawiam tak jak w projekcie. Jedynie kuchnię poszerzymy a w salonie/kuchni zamiast wnęki (garderoby) będzie filar, więc chyba będzie przestronnie :)

pozdrawiam