Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elcia1 czy mogę Cię prosić o przesłanie na PW tej fakturki za ogrzewanie podłogowe?? chcielibyśmy się rozeznać bardziej w kosztach i ilości materiałów :-?

czy to prawda że pod podłogowe jakoś inaczej układa sie zbrojenie? bo coś mi się takiego o uszy obiło, wy już to macie wiec pewnie jesteście bardziej zorientowani w tym temacie niż ja :(

ja na razie tylko planuję :wink:

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elcia1 czy mogę Cię prosić o przesłanie na PW tej fakturki za ogrzewanie podłogowe??

Po świętach zrobię ksero tej faktury i poślę ci pocztą. Wyślij mi swój adres na pw. (nie mam czasu aby wklepać do komputera wszystkich danych z faktury, bo sami ocieplamy poddasze). Zimno jak licho, a tu problemy do rozgryzienia (poziomowanie profili).

Mam pytanko do PAWELEC i nie tylko, a mianowicie: jakiego typu robisz schody ze spocznikiem czy bez? Ciekawa jestem, gdyż my w swoim projekcie wprowadziliśmy podobne zmiany tzn. zlikwidowaliśmy garaż, kotłownię i pom. gosp. i planujemy tam łazienkę, pokój oraz zejście do piwnicy. WC likwidujemy i robimy większą kuchnię. Wszystko by było dobrze gdyby nie te schody. Chcemy ze spocznikiem ale nasz projektant twierdzi, że to nie jest taka prosta sprawa.

Być może ktoś z was robił taką kombinację?

Elcia możesz pokazać jakieś zdjęcia z ocieplania poddasza? Jak robiliście sznurowanie pod wełnę?

Kupiłam sznurek do snopowiązałki i mocuję go zszywkami do czoła krokwi.

Ale najpierw patent z forum - dla dachów w deskowaniu: przybiłam paski styropianu (3 cm) do płyty OSB - zapewnią mi one szczelinę wentylacyjną.

http://images46.fotosik.pl/220/86356cbb121416cdm.jpg

To jest moja pierwsza rolka wełny.

Teraz będziemy przykręcali takie uchwyty "grzybki" z boku krokwi, żeby zrobić stelaż pod płyty k/g trzymające jednocześnie drugą warstwę wełny. Na razie wełnę wkładałam w co drugą krokiew, żeby móc umocować "grzybki" z boku krokwi, które nie są jeszcze "zawełnowane". Wiem, że zawiłe wyjaśniam, ale ci co ocieplają, pewnie wiedzą o co chodzi.

Bramą i drzwiami się nie martw - przyjdą i wtedy dopiero będziesz się cieszyła! Myśmy też czekali 4 tyg na drzwi. Wykonaj słodki telefon do firmy, to się im przypomnisz.

Pozdrawiam.

Chcemy ze spocznikiem ale nasz projektant twierdzi, że to nie jest taka prosta sprawa.

Być może ktoś z was robił taką kombinację?

Na 2 stronie tego wątku jest zdjęcie z niedzieli 17 Maj 2009 20:58, w którym pokazałam moje schody z 2 spocznikami. Wystarczy poszerzyć domek o 30 cm, aby sie zmieściły.

Elcia1 widziałam wasze schody, bardzo mi się podobają, jednak o takich mogę zapomnieć, gdyż nie zmieniamy wymiarów zewnętrznych domu. Musieliśmy też trochę przesunąć schody, gdyż przy ścianie dzielącej hol i salon (ściana z kominkiem) robimy wejście na korytarzyk, z którego będziemy wchodzić do łazienki i pokoju. Na razie projektant ostatecznego "nie" nie powiedział, więc jesteśmy dobrej myśli :)

Elcia widziałaś ten film instruktażowy

http://www.ursa.pl/services_331.htm

Tutaj montaż uchwytów do płyt k/g oraz drugiej warstwy ocieplenia jest na zewnątrz krokwi.

Widziałam chyba już wszystkie dostępne filmy o wełnie na poddaszu, układaniu profili pod k/g, .... i wierzcie mi, że nadal mam do siebie pełno pytań :D . Albo ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem, albo to po prostu tak inna działka od tego co robię na co dzień, że szkoda się tym przejmować. ale serdecznie dziękuję za to, ze chciałaś mi pomóc.

marcez02 serce rośnie jak się widzi Twoje cudo. Jak sobie jeszcze uświadomię, że moje będzie podobne.... mmmmmmm :D

w sobotę udało nam się przykryć pierwszą warstwę wełny w garderobie. Przykręciliśmy uchwyty pod stelaże na płyty k/g

http://images49.fotosik.pl/222/0033e85c5c3e15dem.jpg

Dodatkowo wyznaczyliśmy też poziomy skosów w sypialni :o

Pierwszego dnia ta robota nas pokonała - nic z tego nie pojmowałam, ale już teraz złapałam o co chodzi. Na razie jestem dobrej myśli, mam nadzieję, że po malowaniu nie padnę na zawał - podobno dopiero po malowaniu widać, czy się to zrobiło dobrze czy źle.

Garderoba z pierwszą warstwą wełny:

http://images35.fotosik.pl/77/25ad2c13f6111c63m.jpg

Inwestorka w zapale twórczym:

http://images36.fotosik.pl/109/044323a795410b0bm.jpg

Pozdrawiam.

Witam wszystkich budujących:-) właśnie z mężem kupujemy projekt atosa, tylko zastanawiamy się nad poszerzeniem domu o jakiś metr od strony kuchni. wydaje sie ona dość wąska ale za to długa.i tu moja prośba - byłabym wdzięczna za kilka fotek z dołu atosa (kuchnia, salon, łazienka) pozdrawiam

ania;rafal

Nie odzywałam się wcześniej do ciebie, bo mój Atos ma trochę zmian, zwłaszcza na dole. Wg mnie poszerzenie go o metr jest sporym powiększeniem domku. Mój Atos został poszerzony o 70 cm i jest to (jak na mój gust) za dużo. Jeśli nie chcesz nic zmieniać w Atosie, a tylko zrobić większą kuchnię, to 50 cm wystarczy. Ale jak zwykle wybór należy do ciebie.

Pozdrawiam.

ania;rafal

Nie odzywałam się wcześniej do ciebie, bo mój Atos ma trochę zmian, zwłaszcza na dole. Wg mnie poszerzenie go o metr jest sporym powiększeniem domku. Mój Atos został poszerzony o 70 cm i jest to (jak na mój gust) za dużo. Jeśli nie chcesz nic zmieniać w Atosie, a tylko zrobić większą kuchnię, to 50 cm wystarczy. Ale jak zwykle wybór należy do ciebie.

Pozdrawiam.

Witam, z góry dzięki za odpowiedź. ale nasz projektant (tz.projektant atosa) chyba sam stwierdził że można by coś zmienić w atosie i zaprojektował portosa:-) i o to nam właśnie chodziło:-) już kupiliśmy ten projekt

Witam, z góry dzięki za odpowiedź. ale nasz projektant (tz.projektant atosa) chyba sam stwierdził że można by coś zmienić w atosie i zaprojektował portosa:-) i o to nam właśnie chodziło:-) już kupiliśmy ten projekt