Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to się chwalę:

Robimy już wieszaki pod stelaże w pokoju z lukarną, pozostanie jeszcze zabudowa górnego holu. Myślenia jest sporo i częściej wygląda to na drapanie się po głowie niż pracę. Tyramy w każde popołudnie i jak widzisz nie wszystko jeszcze ułożone. Trochę się to dłuży. Na poddaszu zrobiło się zacisznie i przytulnie (w pralni nawet ciasno :lol: )

Na tym zdjęciu mąż kręci na leżąco profile w schowku w pralni:

http://images36.fotosik.pl/116/bfea0b87ea30441fm.jpg

Za chwilę, w tym samym miejscu, leżąc na plecach upychałam węłnę :lol: ale poświęcenie!

• 2 weeks później...

Witam, widzę jesienny zastój w budowie ATOSA (oprócz Elci :D ).

U mnie prace na razie się skupiły na instalacjach.Jest już zrobiona na dole woda ciepła i zimna oraz kanalizacja.Powoli bierzemy się za c.o.

http://images37.fotosik.pl/227/1d8451f9b2790244m.jpg

Jesienny domek :)

http://images47.fotosik.pl/232/ae7fb2c5714aba66m.jpg

witam.

Nie jest tak żle:)Obserwujemy i czekają na dalsze wskazówki dotyczące budowy Atosika:)

My jesteśmy jeszcze w blokach,ale już w kwietniu,może w maju ruszamy do boju!

Mamy nadzieję, że czas szybko zleci,bo już nie możemy się doczekać kiedy się zacznie...:)

Pozdrawiamy wszystkich Atosowiczów!!:)

Witajcie,

Chcielibyśmy także kupić projekt Atos, lecz przed ostateczna decyzją dobrze byłoby zobaczyć dokładne plany tego domku. Jeżeli ktoś z Was ma wersje elektroniczna planów (skany, zdjęcia itp.) i chciały się podzielić z nami info to prosimy o maila.

Jeżeli budowaliście dom z pustaków MAX to napiszcie ile zużyliście podczas budowy.

Dzięki za pomoc :wink:

:oops: ja jestem nowa w tym temacie sorki, mój mail: [email protected]

Dopiero rozpoczynamy nasze wyzwanie i przygodę budowlaną, i tak ja wy kiedyś ciesze się, że jesteście i że mogę prosić was o poradę. Przed nami dłuuuga droga ale mam nadzieję że małymi kroczkami spełnimy nasze marzenie.

Pozdrawiam

Dobra, rzuty już mamy. Trzeba teraz zrobić wycenę. Większość rzeczy opisujecie na forum. Nie znalazłam natomiast jaki jest metraż ścian zewnętrznych (36,5cm), nośnych (24cm) oraz działowych 12tek. My zamierzamy budować z Maxów z Hadykówki 288 x 220 x 188. Nam z obliczeń wychodzi ponad 4000tyś Maxiorów :o czy oby nie za dużo?? Proszę o szacunkowa ilość potrzebną na budowę domku.

• 2 weeks później...

Witajcie

Sami znaleźliśmy odpowiedź. Zrobiliśmy model 3D i policzyliśmy powierzchnię każdego z elementów domu, żeby zdążyć z zamówieniem materiałów w korzystnych cenach :) przed końcem roku.

Podaję więc wymiary murów oraz liczbę pustaczków:

- pustak fundamentowy "ALFA" (300mm) - 30,5 m2 * 8 szt/m2=244 szt

- pustak fundamentowy "ALFA" (240mm) - 14,9m2 * 8 szt/m2=113 szt

- ściany zewnętrzne+szczytowe+nośne "MAX" (188x288x220) - 154,7m2*22szt/m2= 3403,4szt

- ściany nośne "MAX" (288x188x220)- 45,34m2*15 szt/m2=680,1szt

- ściany działowe - "DZ" - 90, 45 m2*14,5 szt/m2=1312szt

Tak więc w paletach to będzie:

MAX- 35 palet (119 szt/paletę)

ALFA- 13, 7 palety (26 szt/ paletę)

DZ - 8 palet (170szt/paletę)

ewentualnie cegła pełna, klasa 20 - 4 palety (408szt/paletę)

My już zamówiliśmy

Info oczywiście dla raczkujących

:lol:

Witam wszystkich!

My też zamierzamy kupic projekt Atosa ,po długim poszukiwaniu uznałam , że to jest dom który chce mieć. Jesteście wielcy dostarczacie wszystkich informacji potrzebnych do budowy.Czuję że z tym forum będe spokojnie budować .W poniedziałek mam spotkanie z architektem zaczyna sie coś dziać

:lol: