Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

JA MAM TAKIE PYTANIE PONIEWAZ BARDZO MI SIE PODOBA PROJEKT DOMU ATOS I JESTESMYJUZ Z ZONĄ PRAWIE PEWNI ZE TO BEDZIE TO KIERUJE DO WAS DRODZY FORUMOWICZE PYTANIE CZY ZMIANY NP TYPU POSZEZENIE DOMU O TE 50CM CZY BEDE MUSIAŁ COSZA TO PŁACIC CZY NIE I WOGOLE ZAWSZYSTKIE ZMIANY JAK TO WYGLĄDA I JEŚLI KTOŚMA TO PROSIŁBYM O RZUTY NA MEILA [email protected] POZDRAWIAM

PYTANIE CZY ZMIANY NP TYPU POSZEZENIE DOMU O TE 50CM CZY BEDE MUSIAŁ COSZA TO PŁACIC CZY NIE I WOGOLE ZAWSZYSTKIE ZMIANY JAK TO WYGLĄDA

Przemek, płacisz za projekt pracowni projektowej (tam proś o uwzględnienie Twoich zmian - żeby wydali na nie zgodę), a potem idziesz do architekta i on robi tzw. adaptację projektu - wtedy zażyczysz sobie, aby poszerzył domek o 50 cm. Architekt nanosi na projekt wszystkie Twoje zmiany na czerwono i z nim dogadujesz się co do ceny.

Adaptację projektu i tak musisz zrobić i wydać na to kasę. Ja przeszłam przez biura 3 architektów zanim dogadałam się co do normalnej ceny (chyba 600 zł). Nie każdy architekt lubi nanosić zmiany, bo to trzeba zaznaczyć na czerwono we wszystkich 4 egzemplarzach projektu.

Mój Atos został poszerzony o 70 cm. Wygląda dobrze i jest "uszyty na miarę" mojej rodzinki. Projekt Portos jest już poszerzony i bardzo fajnie się prezentuje. Jak ja zaczynałam budowę, to jeszcze go nie było.

Nie myśl jednak,że jak kupisz ten szerszy projekt, to nie wydasz kasy na adaptację projektu. To jest jest obligatoryjne.

Zaraz prześlę Ci rzuty Atosa w lustrzanym odbiciu, bo tylko takie mam.

Pozdrawiam.

wiem ze adaptacja projektu jest platna i z tym sie licze ja co do zmian to mysle o tej kuchni bo nam nadal jest wąska ale mysle jeszcze nad jedną rzecza a mianowicie mysle o usunieciu WC i przeniesienie je tam gdzie sa drzwi od garzu a drzwi pod schody tylko rozmyślam czy jak będą tam drzwi to czy wszystkie spaliny nie bede mial w salonie ale dziekuje ci sedrecznie za odpowiec i czekam na rzuty pozdrawiam

tak wiem ja tez o tym bym myślał ale moja żona chce by nasze szchody były drewniane i nie pełne tz zeby nie było tego progu tylko prześwit a przeciez to tez jej dom ma być więc musze sie na coś zgodzic a myśle ze przejście do wiatrołapu do wc nie stanowiłoby wielkiego problemu ale dziekuje za rade moze ma ktos jeszcze jakis pomysł co do tego WC nie biorąc pod uwage pod schody pozdrawiam a a co myślicie o wentylacji mechanicznej?? jeśli ktos robi prosze o jakies podpowiedzi fotki i inne

Witam wszystkich serdecznie

Mam zamiar zakupić projekt atosika ponieważ bardzo przypadł do gustu :D

Mam ogromną prośbę o przesłanie rzutów z wymiarami w celu rozeznania przestrzennego domku na adres [email protected] Z góry dziękuje i pozdrawiam

elciu1 dziekuje za rzuty powiedz czy robiliście coś ze ścianką kolankową czy nie uwazasz ze troche jest mała i duzo poddasza odejdzie przez skosy tylko czy wyglądu domku nie zepsuje

Przemek, my jednak zostawilismy WC w miejcu zgodnym z pojektem, ntomiast kuchnię poszerzyliśmy o 40 cm. Ponadto zamiat garderoby na parterze , będzie podciąg i filar w tym miejscu. Myślę, że dzięki temu będzie duża przestrzen, tzn: schody ładnie widoczne, obszerny salon i pomieszczenie WC o normalnych rozmiarach. Zastanawiałam się nad przeniesieniem pod schody, ale wydaje mi się, że będzie to straszna klita z sedesem na śrdoku pomieszczenia , ponieważ są skosy. Ale to wybór należy do was.

powiedz czy robiliście coś ze ścianką kolankową czy nie uwazasz ze troche jest mała i duzo poddasza odejdzie przez skosy tylko czy wyglądu domku nie zepsuje

Pisałam o tym już wcześniej, że mamy podniesioną ściankę kolankową o 1 bloczek (24 cm). Namawiało mnie do tego wielu ludzi, a ja się bałam, że dom będzie źle wyglądał. Zatem zadbałam o przedłużenie krokwi i ścianka poszła do góry. Teraz sobie nie wyobrażam innego rozwiązania.

Małymi krokami posuwamy się do przodu z zabudową k/g i pokoje, które wydawały się duże (na poddaszu) robią się mniejsze. Gdyby ścianka nie była podniesiona, byłyby to klitki.

O pralni już się nie mówi. Gdyby tam nie było wyższej ścianki, to "pralnia" byłaby szumną nazwą komórki.

Pytałeś o wentylację mech. Pisałam o tym, że ją robię i to "tymi ręcami". Mam już poprowadzone rury, pozostano je tylko zabudować płytami k/g i wpiąć do rekuperatora. Pamiętaj, że decyzję o wentylacji podejmujesz już teraz. Trzeba w projekcie ująć wykreślenie komina wentylacyjnego, potem pamiętać aby w oknach nie było nawiewników. Jeśli planujesz kominek, to pamiętaj o doprowadzeniu powietrza z zewnątrz w jego pobliże, a w czasie zakupu kominka - musisz kupować specjalny z zamknięta komorą spalania (by nie zaburzyć pracy reku). Podpowiedziami mogę służyć, ale zaznaczam, że wszystkiego uczyłam się sama czytając forum. Zatem nie wszystkie moje rozwiązania mogą być idealne. Zawsze ktoś może mieć inny pomysł.

Tak wyglądają rury poprowadzone na strychu. Owijaliśmy je wełna i są monstrualne:

http://images42.fotosik.pl/162/9175d48bb6db7322m.jpg

To już widok spiro wychodzącego w pokoju przy łazience na poddaszu.

http://images48.fotosik.pl/250/bd717e1ed202ed09m.jpg

Druga rura - nawiewu, biegnie do salonu na dole.

Pozdrawiam.

Zastanawiałam się nad przeniesieniem pod schody, ale wydaje mi się, że będzie to straszna klita z sedesem na śrdoku pomieszczenia , ponieważ są skosy.

Potwierdzam jest klita, ale sedes nie będzie na środku, bo mu z tyłu dasz ściankę z k/g i będzie wyglądało, że stoi pod ścianą. Wcisnę tam jeszcze pod skosem półkę na środki czystości.

I kupię sobie jakiś odjazdowy prezent, jak stosując triki zarezerwowane dla bardzo małych pomieszczeń sprawię, aby to WC wydawało się normalne.

Niemniej posiadanie stołu w kuchni oraz spiżarki warte jest każdego wyrzeczenia! :wink:

Każdy wybiera to co lubi !

Pozdrawiam

Witam wszystkich ja już jestem po zakupie projektu atos.nasze przeróbki sa następujące poszerzenie kuchni o 60 cm,zamiast garderoby na dole bedziemy mieli podciąg żeby uzyskac dużą przestrzeń,zlikwidowaliśmy wnęke na rogu domu ,naszym zdaniem ładnie wyglada ale nic pozatym, i podpiwniczymy dom pod garażem i pom gospodarczym,ściana kolankowa w projekcie ma 55cm a my bedziemy mieli ok75 cm pozdrawiamy wszystkich i życzymy d€zych postepów na budowie.

Elcia1

Zmartwilam sie tym co powiedzialas o tym WC ze jest klitka. A powiedz czy umywalka sie zmiesci?

eva10 głowa do góry. Byłaś u mnie i widziałaś. Umywalka się zmieści. Ja kupiłam taką małą i wąską więc na pewno się zmieści. Każdy ma inne oczekiwania w stosunku do WC. Jedni lubią przestronne innym wystarczy małe. To moje jest po prostu małe, ale da się wytrzymać. Jak je będę miała wykończone, to wkleję fotki i wtedy sama zdecydujesz czy też tak zrobisz u siebie.

Pozdrawiam.

[Małymi krokami posuwamy się do przodu z zabudową k/g i pokoje, które wydawały się duże (na poddaszu) robią się mniejsze. Gdyby ścianka nie była podniesiona, byłyby to klitki.

O pralni już się nie mówi. Gdyby tam nie było wyższej ścianki, to "pralnia" byłaby szumną nazwą komórki.

Elcia, wklej proszę kilka zdjęć pokoi na poddaszu i pralni . My też w projekcie podnosimy górę o 1 pustak i nie wiem czy to wystarczy :(

Eclia

W sumie duzych wymagan nie mam wazne aby sie toaleta zmiescila i mala umywalka to mi wystarcz, bo w koncu duzo czasu sie tam nie spedza:P

wielkie dzieki:)

Zatem będzie to zagwarantowane więc się nie martw.

już zapowiedziałam mojemu tacie, że jak nastąpi chwila umieszczania muszli, to wezmę go do przymiarki, bo jest najwyższy w rodzinie. Ja on się zmieści, to wszyscy się zmieszczą hi, hi.

My też w projekcie podnosimy górę o 1 pustak i nie wiem czy to wystarczy :(

Wystarczy, wg. mnie będzie idealnie. Pokoje są po prostu optymalne.

Garderobę już kiedyś wklejałam (teraz oprócz widocznych stelaży nic się tam nie zmieniło).

Tak wygląda pokój przy łazience. Ścianka kolankowa po obudowaniu ma 89 cm, ale jest oddalona ok 15 cm od ściany murowanej (biegną tam rury spiro i stąd ten odstęp od ściny).

Mało wyraźne, bo robione pod światło w trakcie pracy.

http://images42.fotosik.pl/162/e99b2c5a5197f21dm.jpg

Tu wspomniana ścianka kolankowa.

http://images50.fotosik.pl/250/82e9e95c385ab9a9m.jpg

Innych pomieszczeń nie mam aktualnych, bo aparat buntuje się w te mrozy i robi jedno zdjęcie za jednym razem. Jak będziemy kończyli płytowanie kolejnych pomieszczeń, będę sukcesywnie wstawiała zdjęcia.