Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widzieliscie projekt Portos?? Wyglada niemal identycznie jak Atos, z tylu domu tylko mala roznica (lepsza moim zdaniem) no i jest szerszy! Kuchnia automatycznie zrobila sie wieksza. Jezeli ktos mysli o poszerzeniu Atosa mysle ze Portos bedzie idealny :)

mama jeszcze jedno pytanie a co myslicie o projekcie domu portos jest praktycznie identyczny jak i atos choć troszke szerszy jak wam sie podoba??

mi sie podoba i to bardzo :) bylismy zdecydowani na atosa ale chyba jednak zmienimy na portosa, jest wiekszy i nie trzeba kombinowac z atosem zeby poszerzyc kuchnie :)

Witam serdecznie. w listopadzie 2009 r kupilismy rownieaz projekt Atos i jestsmy z niego zadowolenia acz kolwiek jestesmy przerazeni z kosztami jakie dot. budowu Atosika.

Chcemy zaczac budowe na wiosne alwe tylko fundamenty no i oczywiscie piwnica. Pani juz zaczela budowe i chcialabym sie dowiedziec w jakiej kwocie bysmy sie zmiscili moj adres [email protected]. Czekam.pa pa

--------------Dokładnie trzy tygodnie temu ruszyła budowa naszego ATOSA i muszę przyznać, że prace idą całkiem sparwnie. Jesteśmy na etapie ścian parteru.

Jeśli chodzi o koszt budowy to również mamy nadzieję zmieścić się w 250 tys zł. Planowaliśmy stan surowy otwarty wykonać z własnych środków ale już teraz wiemy, że nie damy rady ponieważ wszystkiego wychodzi więcej niż myśleliśmy (cement, bloczki, stal!! itp.).

Rodzajem oraz cenami materiałów zawartch w kosztorysie radzę się nie sugerować, bo można znaleźć tanisze zamienniki (np. przewody kominowe)

Nas również nie ominęły przeróbki ale chyba nie ma takiego projektu, aby wszystko było idealnie przemyślane.

Główną zmianą było częściowe podpiwniczenie naszego domu- pod wiatrołapem, garażem, pom. gospodarczym. Dzięki temu garaż i kotłownia są w piwnicy natomiast na dodatkowej powierzchni (prawie 30 m2) będzie gabinet oraz duża łazienka :lol:.

Podobnie jak większość osób na forum uważam, że kuchnia jest stanowczo za mała dlatego powiększamy ją o pomieszczenie wc.

Z doświadczenia znajomych wiem, że zadaszenie tarasu powinno zostać. My sie zastanawiamy nad przedłużeniem tego zadaszenia. Jeśli chodzi o okna to napewno powinny zostać takie jakie są (my nawet powiększamy).------------

Witam wszystkich serdecznie, pozdrawiam i życzę sukcesów w budowie i nie tylko.

Teraz wracamy do tematu.

Wielkie podziękowania należą się marcez02 za udostępnienie swoich 4-kątów do wglądu, nie ma to jak na własne oczy zobaczyż własne marzenia :-)

Dziękujemy Wam serdecznie za możliwość obejrzenia budowy Atosa i bardzo rzeczową i pomocną choć krótką rozmowę.

Jestem zwolennikiem teorii "podaj dalej" (film o tym tytule zresztą świetny, polecam każdemu), w związku z tym będę dokładał starań aby i moje 3-grosze były dla kogoś pomocne.

Jestem na etapie uzbrajania działki ale wszystko wskazuje na to, że jak zejdą śniegi ruszą media, a jak będą już na miejscu to startujemy z fundamentami.

Plan jest taki żeby ten rok zakończyć stanem zero.

Dokumetację z własnej budowy z pewnością poprowadzę skrupulatnie więc jest szansa na nową serię zdjęć z budowy Atosa dla wszystkich forumowiczów.

O swojej budowie na razie niewiele mogę powiedzieć więc "podczepię" się do cudzych.

Elcia - "pomocna dłoń" dla Atosowiczów, mam 2 pytania podstawowe:

1. Rekuperator - czy masz formę papierową planu rekuperacji, chętnie bym spojrzał? Również naczytałem się na maxa o systemie i planowałem sam, rysując na planach Atosa, ale ciekawy jestem jaki jest u Ciebie układ. Oczywiście firmy straszą że samodzielne wykonanie jest trudne bo to skompliowane procesy wyliczeniowe itd., czyli ściema żeby zamówić wykonanie i wtedy licza baaaardzo słono. Czy ktoś projektował czy samodzielnie na bazie zdobytej wiedzy? Ponadto z czego robisz instalacje? Rury spiro sztywne czy elastyczne, czy może kanały z tworzywa? Sam myślałem puścić elastyczne nad poddaszem i sztywne dla parteru, ale nie jestem pewny.

2. Niezwykle interesujący jest ten spad nad wyprostowaną jadalnią. Jak na moje oko poprawia się wielkość jadlni i komunikacja wokół niej (omijanie stołu z kuchni do pokoju czy dalej na taras). Ponadto ze zdjęć widać że teraz pod daszkiem można śmiało usiąść jest chyba dużo więcej miejsca niż w układzie standardowym z filarem bo wydaje mi się że tam jest maławo i spełnia on przede wszystkim funkcję niechlapania deszczówką po drzwiach tarasowych, posiadówki tam się nie zrobi. Jak to faktycznie jest? Ile dach wystaje poza ścianę zewnętrzną i czy ja dobrze widzę że załamanie dachu zaczyna się równo ze ścianą zewnętrzną? Jaki jest kąt tego daszku?

A teraz ogólnie ile płaci się u Was za adaptację projektu gotowego? U mnie byłem w dwóch biurach i śpiewają równo po 1500 zł. jakby zmowa cenowa była :-)

Co prawda pierdółki typu przesunięcie okna czy likwidację drzwi zrobią mi niby w cenie ale za "grubsze" zmiany doliczją sobie słono pełnymi stówkami.

[/b]

Niezwykle interesujący jest ten spad nad wyprostowaną jadalnią. Jak na moje oko poprawia się wielkość jadlni i komunikacja wokół niej (omijanie stołu z kuchni do pokoju czy dalej na taras). Ponadto ze zdjęć widać że teraz pod daszkiem można śmiało usiąść jest chyba dużo więcej miejsca niż w układzie standardowym z filarem bo wydaje mi się że tam jest maławo i spełnia on przede wszystkim funkcję niechlapania deszczówką po drzwiach tarasowych, posiadówki tam się nie zrobi. Jak to faktycznie jest? Ile dach wystaje poza ścianę zewnętrzną i czy ja dobrze widzę że załamanie dachu zaczyna się równo ze ścianą zewnętrzną? Jaki jest kąt tego daszku?

Taras będzie sięgał aż pod okna salonu. Można na nim robić balangi. Część jest zadaszona, a część będzie nieosłonięta.

Konkretne wymiary podam później, jak pomierzę taras, bo w praktyce wyglądało to tak, że pokazałam palcem dokąd zadaszenie ma sięgać.

Załamanie dachu zaczyna się równo ze ścianą zewnętrzną. Jaki jest jego kąt :o nie mam zielonego pojęcia - w sobotę polecę tam z kątomierzem.

1. Rekuperator - czy masz formę papierową planu rekuperacji, chętnie bym spojrzał? Również naczytałem się na maxa o systemie i planowałem sam, rysując na planach Atosa, ale ciekawy jestem jaki jest u Ciebie układ. Oczywiście firmy straszą że samodzielne wykonanie jest trudne bo to skompliowane procesy wyliczeniowe itd., czyli ściema żeby zamówić wykonanie i wtedy licza baaaardzo słono. Czy ktoś projektował czy samodzielnie na bazie zdobytej wiedzy? Ponadto z czego robisz instalacje? Rury spiro sztywne czy elastyczne, czy może kanały z tworzywa? Sam myślałem puścić elastyczne nad poddaszem i sztywne dla parteru, ale nie jestem pewny.

Nie mam tego na planie - miałam to w głowie. Wiedziałam, że reku będzie wisiało w garażu a resztę dopasowywałam do tego pomysłu.

Wiadomości czerpałam z forum.

Instalację robiliśmy z giętkich rur spiro. W niektórych miejscach mamy przejścia do parteru rurami sztywnymi - zatopionymi w wylewce stropu.

spiro owijaliśmy wełną mineralną i folią stretch.

Dużą trudność w poprowadzeniu rur sprawiły instalacje elektryczne, które były wcześniej położone. Gdybym przed nimi wybiła otwory (np. na przejście z garażu na klatkę schodową) miałabym je dokładnie w tym miejscy, w którym to planowałam. Teraz mam 10 cm dalej (wychodzi bardziej na klatkę schodową), ale tez do przeżycia.

Warto instalacje wcześniej przemyśleć i wybić otwory, ale też wszystkiego nie przewidzisz od razu. Niektórych przepustów w stropie na początku zaplanowanych po prostu nie wykorzystamy. Instalacje parteru mieliśmy mieć puszczone w stropie, ale okazało się, że nie wyjdziemy ze schodami na taką wysokość aby położyć na stropie 5 cm styropian (w którym pięknie kryją się sztywne rury). Baliśmy się, że może pękać wylewka jeśli damy tylko 3 cm styropianu i do tego sztywne rury, które mają wysokość 5 cm.Zdecydowaliśmy, że pójdziemy w podłodze tylko w dwóch miejscach na odległość 70 cm, a wszystkie rury wyciągniemy na strych.

Teraz nie mam czasu na opisywanie dokładnej drogi naszej instalacji. Może na feriach przysiądę i zrobię jakieś rysunki poglądowe.

Na pewno nie trzymałam się zasady, aby poszczególne rozmiary rur spiro (fi 160, fi 125 i fi 100) miały tą samą długość. Jak wyjdzie w praktyce poinformuję. Będziecie mogli w razie czego skorzystać z moich doświadczeń lub uniknąć błędów.

Pozdrawiam.

Dokładnie o to chodzi, uniknąć komplikacji i zasugerować się już wykonaną instalacją.

Mój znajomy niedawno się wyprowadził do domku, sam kładł dachówkę. Powiedział że w 100% można samodzielnie, ale od razu zaznaczył że jest parę spraw o którym powie mi jak będę się do tego zbliżał. Nie jakieś tam awaryjne sprawy ale takie co ułatwią albo przyspieszą prace. Tak więc im więcem wiem i usłyszę tym lepiej dla mnie.

Dzieki za opis. A jeszcze jedno z tym związane pytanie: czy wprowadzaliście zmiany w zakresie wentyalcji w adaptacji czy sami jedziecie? Ja myślałem o zostawieniu kominów i korzystaniu z grawitacyjnej latem a w sezonie grzewczym z rekuperacji, nie wiem czy słusznie. Pytanie tylko co na to urzędy i odbiór budowy jeśli zlikwiduję komin wentylacyjny, muszę jakoś przy odbiorze wykazać sprawność wentylacji i być może jakies plany czy jak?

Ja myślałem o zostawieniu kominów i korzystaniu z grawitacyjnej latem a w sezonie grzewczym z rekuperacji, nie wiem czy słusznie.

Nie ma szans.

Aby zadziałała wentylacja mechaniczna zrównoważona (nawiewno-wywiewna) musisz mieć zamknięty dom. Kratki wentylacyjne to przecież dziury.

- likwidujesz komin wentylacyjny (tniesz koszt),

- kupujesz okna bez nawiewników (tańsze)

- doprowadzasz powietrze do komina i pilnujesz się by kupić wkład z zamkniętą komorą spalania (a nie taki, który zasysa ci powietrze z wnętrza domu, bo to zakłóci pracę reku)

- wentylacje grawitacyjną robisz tylko w kotłowni i garażu, pilnujesz aby drzwi pomiędzy garażem a domem były szczelne (porządna uszczelka).

Poczytaj o rekuperacji i wentylacji, zwłaszcza posty adama_mk. Tam się wszystkiego dowiesz i będą nawet zdjęcia.

Pozdrawiam.

Witam Elcia

To ja prosiłem o jakieś wymiary i rzuty/szkic tego zadaszenia. Jedną zmian w Atosie które planuję będzie właśnie wyprostowanie ściany w dużym pokoju i wtedy taki daszek jest konieczny, nie wiedziałem tylko jakie wymiary byłyby dobre.

Nie chce za dużego żeby nazbyt nie zasłaniał ale tez nie za mały żeby spełnił swoją funkcję przeciwdeszczową nie tylko żeby nie zachlapywało drzwi tarasowych ale można było pod nim posiedzieć, awidziałem ten oryginalny projektowy (dzięki uprzejmości marcez02) i wydawał mi się deczko mały, tym bardziej że piękne filary Atosa są jednak spore i zabierają trochę powierzchni