Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elcia, może pamiętasz jakiej długości masz krokwie, bo my mamy 7,5m i zastanawiamy się czy nie będą zbyt krótkie? :D

Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie, bo majster sam liczył krokwie i kazał nam kupić następujące wymiary:

- krokiew 8x18 - 32 sztuki - długość 8,70 m

- krokiew 8x18 - 34 sztuki - długość 5,70m

Przypominam, że mieliśmy przedłużane krokwie, bo podnosiliśmy ściankę kolankową.

Trochę nam też krokwi zostało.

Myślę, że musisz przypomnieć majstrowi o ewentualnym przedłużeniu krokwi. z tego co sobie przypominam, to w projekcie nie było podanej długości krokwi.

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem projektu ATOS, w zeszłym roku zrobiłem fundamenty.W tym roku zamierzam doprowadzić do stanu surowego zamkniętego (kryty dachówką). Czy może mi ktoś powiedzieć w jakiej przybliżonej kwocie jestem w stanie się zamknąć?

Dziękuję za pomoc

Dziękuje za odpowiedź Elcia

Z racji, że tylko Ty odpowiedziałaś na moje zapytanie z kolejnym zwrócę się bezpośrednio do Ciebie. Czy możesz powiedzieć ile kosztowały Cię fundamenty, porównam Twój koszt z moim to może uda mi się ustalić realniejszy koszt dla mojego domu.

Nas, nie wliczając kierownika budowy,adaptacji i zakupu projektu, kosztowały około 30000 tyś.

Jeszcze jedno pytanko z czego budowałaś?

Moje fundamenty są wylewane w wykopie (zatem weszło więcej betonu). W okolicy kotłowni wystają ok 90 cm ponad poziom gruntu. w pozostałych miejscach ok. 60 cm. Wyślę Ci moje zapiski wydatków, to będziesz mógł dokładniej prześledzić wszystkie kwoty. Podaj mi swojego maila.

Pozdrawiam.

Odnośnie fundamentów, ławy lane na głębokości jednego metra, fundament lany na wysokość 80 cm

Mój zeszycik poszedł już na twoją pocztę.

Zastanawiałeś się nad tym, aby lać fundamenty w folię? Wykładasz nią wykop - masz pewność, że beton nie miesza się z ziemią i nie wsiąka w nią mleczko betonowe (chyba tak się to nazywało). Wszystko jednak zależy od rodzaju ziemi.

Przypilnuj jeszcze, żeby do kopania przyjechała mini-koparka, a nie taka z wielką łyżką (poszłoby więcej betonu).