Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich atosowiczów :lol: , atosik od wielu miesiecy był moim głownym faworytem ale na samym finiszu przegral ze swoim ciut wiekszym braciszkiem portosem po prostu bede mial w nim mniej przeróbek( chodzi głównie o wykusz i powiekszenie garazu). Mam prośbe do guru tego forum czyli Elci1,czy mogłabyś presłac te swoje cnne zapiski dotyczące kosztów wybudowania, ktore wysylalas Gaskończykowi, bede bardzo wdzieczny, moj mail to [email protected]. Pozdrawiam wszystkich :D

Witam budujących Atosa.

Wraz z mężem postanowiliśmy wybudować ten domek, ponieważ spełnia nasze oczekiwania. Wprowadzone zmiany: piwnica pod połową domu, z pom. gosp. pokoik dla dziecka, schody do piwnicy obok schodów prowadzących na górę. W przyszłości planujemy wybudować osobny garaż a garaż w domu podzielić na 2 części.Garaż ma ok 5,5m długości, więc w jednej części większej bo ok. 3,5m dł. łazienka a z łazienki drzwi do małej garderoby-ok.2m dł. Pozdrawiam

czy mogłabyś presłac te swoje cnne zapiski dotyczące kosztów wybudowania

Wysłałam, daj znać czy doszło.

Ja buduję na Podkarpaciu i coś mi się wydaje, że mamy tu taniej niż reszta naszego kochanego kraju. Nie załamujcie się tym, tylko machnijcie ręką. Wybudować i tak trzeba.

Mam jakiegoś doła budowlanego, oby chwilowego. Codziennie to samo: praca - budowa - spanie itd. Dzień różni się tylko tym, czy właśnie będziemy upychali kłująco-pylącą wełnę, czy będziemy dźwigali wielkie, ciężkie płyty k/g, do których trzeba mieć ręce ośmiornicy i siłę konkretnego chłopa. Została do zrobienia już tylko pralnia, ale dziś to mi się naprawdę nic nie chce.

Wrzucam zdjęcia z pokoju z wykuszem:

http://images38.fotosik.pl/264/b82d75c70e76410em.jpg

http://images35.fotosik.pl/122/26a7ef9bbd5aaf70m.jpg

Pozdrawiam.

Hej

Cieszę się, że mogli zobaczyć Atosa. Myślę, że u Was będą zupełnie inne rozwiązania, zatem zobaczenie naszego domku niewiele powiedziało. Dziękuję za zaproszenie. Mamy dobrych znajomych na Śląsku zatem w drodze do nich, kto wie, może wpadniemy i do Was.

Rozumiem, że zaczynacie na wiosnę?

Pozdrawiam

Za zmianą stropu przemówiła jego grubość. Tym się głównie kierowałam przy jego wyborze. Monolityczny ma u mnie 13 cm. coś się chyba naczytałam, że monolityczny nie przenosi tak dźwięków jak teriva, ale nie dam sobie teraz głowy uciąć za tą informację.

Fundamenty zrobiliśmy wylewane w wykopie i są one solidne z racji ....... grubości łyżki minikoparki jaka je kopała.

Za zmianą stropu przemówiła jego grubość. Tym się głównie kierowałam przy jego wyborze. Monolityczny ma u mnie 13 cm. coś się chyba naczytałam, że monolityczny nie przenosi tak dźwięków jak teriva, ale nie dam sobie teraz głowy uciąć za tą informację.

Fundamenty zrobiliśmy wylewane w wykopie i są one solidne z racji ....... grubości łyżki minikoparki jaka je kopała.

Witaj.

Rozumiem, że podczas adaptacji projektu w fundamencie nie zostały dokonane żadne zmiany. Jeżeli chodzi o przenoszenie dźwięków przez stropy gęstożebrowe, to zgadzam się z tobą w 100% - teriva zawsze wymaga izolacji akustycznej. Poza tym oryginalny strop w atosie ma chyba izolację akustyczną z płyty pilśniowej.

Jeżeli już rozmawiamy o fundamencie to zastanawiam się jak to jest z jego szalowaniem, a raczej czy deski szalunkowe (calówka) można poźniej wykorzystać do deskowania dachu. Druga kwestia to impregnacja tej calówki, czy wykonuje się ją przed szalowaniem czy przed deskowaniem dachu.

Troszeczkę się rozpisałem ale siedzę sobie w pracy i ta kwestia zaprząta mi głowe.

Pozdrawiam.

Witaj pioter_rog

My etap fundamentów mamy już za sobą (a może dopiero;).

Jeśli zdecydujesz się na strop lany (monolityczny) to proponuję zakup desek do szalowania o grubości 32mm-w późniejszym etapie wykorzystasz je do stropu.

Oczywiście możesz zapytać się swojego Majstra co proponuje.

Wszyscy Atosowicze, podajcie proszę ile Was kosztowała adaptacja?

Szczególnie Elcia jeśli mogę bo są podobne do moich.

Żeby nie być na sucho w słowach to u mnie (centralna Polska) adaptacja zależnie od biura 1500-2000.

W najtańszym biurze za moje zmiany powiedzieli mi 2500 i właściwie to nie chcieli przyjąć do zrobienia bo za dużo zmian i to skomplikowanych.

A miałem tak:

wyprostowanie ściany w salonie, przedłużenie tam zadaszenia, likwidacja wyjścia z gospodarczego na ogród, wyprostowanie okna łukowego w lukarnie na proste.

A jak im powiedziałem że chciałem jeszcze dach o jeden bloczek do góry to mało mnie nie wygnali z biura !!! Powiedzieli że takie coś to już tylko samowola i nikomu nie mówić że podniosłem dach.

Co Wy na to?

Piszcie o waszych przypadkach i kosztach adaptacji.

Załamię Cię, ale dwa lata temu płaciłam za to 800 zł. Niemniej musiałam dobrze poszukać projektanta, bo nie każdemu chciało się w "to" bawić.

Przed adaptacją i zakupem projektu poprosiłam biuro projektowe o wyrażenie zgody na te zmiany.

W mojej adaptacji nic nie wspominałam o poniesieniu ścianki kolankowej o 1 pustak.

Pozdrawiam.

Nasz projektant bral 3200 wraz ze zrobieniem przyłaczy, tzn. mapek zplanami rpzylaczy. za sama adaptacje zaplacilismy 2000 zl a usunalismy komin i balkon zmienilismy na okna. z tego co ja wiem nie trzeba robic zmian w projekcie jesli chcesz podniesc scianke kolankowa lub wyprostowac ten luk nad oknem w poddaszu.

Nasz projektant bral 3200 wraz ze zrobieniem przyłaczy, tzn. mapek zplanami rpzylaczy. za sama adaptacje zaplacilismy 2000 zl a usunalismy komin i balkon zmienilismy na okna. z tego co ja wiem nie trzeba robic zmian w projekcie jesli chcesz podniesc scianke kolankowa lub wyprostowac ten luk nad oknem w poddaszu.