Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MNIE ADAPTACJA KOSZTOWAŁA 2.300 SKŁADAŁA SIE NA NIA :

LIKWIDACJA PODCIENIA W SALONIE

PODNIESIENIE SCIANKI KOLANKOWEJ DO 1 METRA ,PRZEDŁUZENIE JEDNOCZESNIE DACHU

LIKWIDACJA WC NA DOLE (POWIEKSZENIE KUCHNI)

PRZENIESIENIE WC MIEDZY WEJSCIEM DO GARAZU A SCHODAMI (SCHODY MINIMALNIE POMIEJSZONE)

OKNA ZMIENIE SAMA ,NIE WYMAGANE JEST WPROWADZANIE ZMIAN W PROJEKCIE.

W TEJ CENIE PROJEKTANT PRZYGOTOWAŁ NIEZBEDNE DOKUMENTY I UZYSKAŁ ZEZWOLENIE NA BUDOWĘ.

woj.dolnosląskie

Witam was a nam architekt powiedział ok 1500, zlikwidowaliśmy podcień ,garderobe w tym miejscu bedzie podciąg,poszerzyliśmy dom od strony kuchni o 60 cm,przenieślismy balkon do sypialni, ścianka kolankowa podniesiona została o pustak, podpiwniczyliśmy dom pod garażem i pom gospodarczym,zmieniliśmy strop żelbetowy.Wydaje mi sie za ten ogrom zmian to potraktował nas ulgowo.

Witam.

Śledzę ten wątek od dłuższego czasu i dość często przewija się temat wielkości pomieszczeń na poddaszu, a co za tym idzie konieczność podniesienia ścianki kolankowej o co najmniej jeden pustak. No i właśnie czy jest to konieczność. Rozumiem, że zależy to przede wszystkim od warunków mieszkania sprzed budowy. W tym miejscu może trochę o mnie. Obecnie mieszkam w bloku, czyli możecie się domyśleć ile miejsca mam do dyspozycji - całe 50 m kw., pokoje o powierzchniach 15,12,11 i łazienka całe 3. W tym miejscu pojawia się pytanie, a mianowicie jak odnieść ten meytraż do Atosa, a konkretnie czy przejście z takiego mieszzkania na ten domek to jest duży awans metrażowy bo rozumiem, że wielkość pomieszczeń Atosa jest podana dla wysokości h>1,90. Proszę o wypowiedź forumowiczów, którzy wybudowali ten domek, czy faktycznie podniesienie ścianki to konieczność.

Mam nadzieję, że nie zakręciłem tego co chciałem przekazać i zrozumiecie jaki mam dylemat.

Pozdrawiam.

Witam w tym roku rozpoczynamy budowę Atosa. Nie planujemy większych zmian w projekcie, jedynie likwidujemy małe okienko w sypialni i powiększamy to większe na trzy skrzydłowe.

Zastanawiamy się nad:

- podniesieniem ścianki kolankowej o jeden pustak (w tym miejscu dołączamy się do pytania przedmówcy pioter_rog).

Nie chcemy jednak stracić proporcji budynku oraz światłocienia.

- chcemy zrobić schody murowane z drewnianym stopniem. Ponieważ klatka schodowa jest krótka myślimy o powiększeniu jej kosztem wiatrołapu.

Czy ktoś z forumowiczów dokonywał podobnych zmian i czy jest z nich zadowolony ( proszę o ewentualne wymiary, ilość stopni, zdjęcia itp, wszystko co mogło by nam pomóc podjąć słuszną decyzję).

Obserwuje ostatnio osłabioną aktywność w tym wątku, nie słychać (raczej nie widać) nawet Elci, która tak dzielnie w ostatnim czasie wspierała wszystkich atosowiczów.

Daj znać Elciu co u Ciebie słychać, a ponadto bardzo ciekawi mnie twoja odpowiedź na pytanie jakie postawiłem kilka dni temu. Dodatkowo proszę Cię napisz mi jakie są wymiary twojego fundamentu (jeżeli nie sprawi to problemu). Interesują mnie wymiary oddzielnie ławy (szerokość i wysokość) oraz wymiary ściany fundamentowej nad ławą (wysokość).

Zadaję te wszystkie pytania ponieważ od jakiegoś czasu próbuje zweryfikować kosztorys budowy Atosa, który jak sami pewnie przyznacie jest sporo przesadzony. Z góry dziękuje i Pozdrawiam.

czy faktycznie podniesienie ścianki to konieczność.

Powiem tak: musu nie ma.

Ja też jestem z bloków, ale w blokach nie musisz mieć tyle dodatkowych rzeczy ile będziesz mieć w domku. Każdy kąt jest cenny i warto o niego walczyć. Podam przykład, który już tu przytaczałam - jeśli nie podniesiesz scianki o pustaka w górę, to w prani jest taki dłuuuugi kąt, do którego będzie się wchodzić na czworakach, albo przeznaczy go na przechowywanie nart. Można? Można.

Tylko dla mnie pralnia ma być pralnią i po podniesieniu tej ścianki kolankowej, to w tym kącie będę suszyła pranie. Nawet spore pranie.

Miałam kolankowej początkowo nie podnosić, podniosłam i nie żałuję.

Pozdrawiam.

Obserwuje ostatnio osłabioną aktywność w tym wątku, nie słychać (raczej nie widać) nawet Elci, która tak dzielnie w ostatnim czasie wspierała wszystkich atosowiczów.

Daj znać Elciu co u Ciebie słychać, a ponadto bardzo ciekawi mnie twoja odpowiedź na pytanie jakie postawiłem kilka dni temu. Dodatkowo proszę Cię napisz mi jakie są wymiary twojego fundamentu (jeżeli nie sprawi to problemu). Interesują mnie wymiary oddzielnie ławy (szerokość i wysokość) oraz wymiary ściany fundamentowej nad ławą (wysokość).

Zadaję te wszystkie pytania ponieważ od jakiegoś czasu próbuje zweryfikować kosztorys budowy Atosa, który jak sami pewnie przyznacie jest sporo przesadzony. Z góry dziękuje i Pozdrawiam.

Aktywność osłabiona, bo wiele się dzieje: po świętach robią nam ocieplenie i elewację. W środku jeszcze nie wygrzebaliśmy się z płyt kartonowo gipsowych, ale na zewnątrz będzie do przodu. :D

mój fundament był kopany w gruncie, zatem nie mam ławy i ściany fundamentowej - tylko miksa. Jest głęboki na 120 cm (taka jak granica przemarzania w moim regionie) i szeroki chyba na 50 cm, ale nie dam sobie głowy uciąć.

Kosztorys Atosa jest przesadzony. Wszystko zależy od regionu kraju, w którym budujesz.

Pozdrawiam.

Alina jaką robisz podbitkę (z czego i jaki kolor). Jaki kolor dachówki zaplanowałaś?

Ja chciałam podbitkę z plastiku grafitową, ale sprzedawca uczulił mnie, że przy dachu dwuspadowym, słoneczko możne wybarwić jedną stronę podbitki. Drewnianej nie chce mi się często konserwować, a blaszana... drogo kosztuje za obróbki blacharskie.

Jakie będą Twoje wybory?

Sciany będa z Silki 24 +ocieplenie 15 cmm

Dach planuję z dachówki albo cementowa ,albo ceramiczna -zobaczymy kolor ciemny brąz ,chociaż grafit bardzo mi sie podoba ,ale potem problem z doborem stolarki itp.Podbitka pod krokwie drewniana ciemny brąz,okna w orzechu a elewacja bedzie musiała rozjasnić domek wiec napewno jasna :)

Zastanawiam mnie ta rekuperacja ,słyszałam ze to fajne i ekonomiczne rozwiązanie wentylacji,ale nie wiem tak naprawde na czym to polega do konca.Czy o jej montażu decyduje kierownik budowy ,wykonawca czy tylko inwestor.

Musze sie nad tym zastanowic przed pracami ,zeby nie było potem za pozno.

Co Cie skłoniło do tej instalacji???

Elcia1 jesteś "perełką " tego forum :wink:

Dziękuje Ci za pomoc i rady :)

:( POGODA NIE POZWALA NA ROZPOCZĘCIE PRAC :cry: A TAK BYM JUZ CHCIALA

mam ceny wykonawców

ściany od ławy do dachu,bez klinkieru ,tarasu i schodów wejsciowych 30.000tyś

dach (kryty dachówką ) 12.000tyś+podbitka 3.000tyś +400zł rynny i po 150zł okno dachowe

czekamy na pogodę...

Pozdrawiam

Witaj.

Rozumiem, że w kwocie 30 000 tyś. mieści się wszystko co jest w środku domu, czyli także strop, kominy, schody wewnętrzne. Natomiast jak z pozosytałymi pracami: tynki, posadzki, ale to już chyba za wiele. Myśle, że cena którą podałaś jest do przyjęcia (średnia) - jeżeli oczywiście zawiera te wszystkie elementy o których wspominam wyżej.

Pozdrawiam

Piotr

Zastanawiam mnie ta rekuperacja ,słyszałam ze to fajne i ekonomiczne rozwiązanie wentylacji ........

Był czas, że i ja byłem gorącym zwolennikiem rekuperacji, ale teraz mi przeszło. Nie wiem na ile jest to prawda ale słyszłem, że rekuperacja czyki odzysk ciepła z wywiewanego powietrza jest najbardziej opłacalna przy korzystaniu z drogiego źródła energi cieplnej, czyli przy ogrzewaniu np: gazem skroplonym, olejem opałowym.

Jeżeli dom wyposażony jest w system rekuperacji to oznacza, że pozbawiony jest wentylacji grawitacyjnej. Idąc dalej rekuperacja w takim układzie musi działać całym rokiem (jeżeli się mylę proszę mnie poprawić) przynosząc pewne koszty (jeżeli dobrze pamiętam w centralce rekuperatora są dwa wentylatory każdy mocy co najmniej 200W), natomiast oszczędności przyniesie ona tylko w okresie zimowym kiedy tracimy przez wentylację ciężko zarobione pieniążki. Na koniec chciałbym dodać, że nie zajmuje się tym tematem profesjonalnie, jestem raczej pasjonatem ogólnie pojętej budowlanki. Jeżeli ktoś ma inne zdanie na ten temat bardzo proszę o informację, chętnie się czegoś nauczę.

Pozdrawiam

Piotr

Zastanawiam mnie ta rekuperacja ,słyszałam ze to fajne i ekonomiczne rozwiązanie wentylacji,ale nie wiem tak naprawde na czym to polega do konca.Czy o jej montażu decyduje kierownik budowy ,wykonawca czy tylko inwestor.

Inwestor. Powinnaś najpierw coś o tym poczytać, żeby wiedzieć co robić. Możesz np. wywalić komin wentylacyjny, kupić okna bez nawiewników, ale też powinnaś spełniać inne wymogi.

Do wentylacji mechanicznej namówił mnie człowiek poznany na Forum,a potem czytałam, czytałam, czytałam.

Jeśli wentylację zrobicie sami, to nie jest to ogromny wydatek. Jeśli firma, to trzeba się nastawić na dużą gotówkę.

Na czym to polega? W dużym skrócie:

W domu masz poprowadzone do każdego pomieszczenia kanały, którymi transportujesz powietrze. Do pomieszczeń "czystych" - salon, pokoje dajesz nawiew. Do pomieszczeń "brudnych" - kuchnia, przedpokój, łazienka, spiżarka - podłaczasz wywiewy. Węższe kanały oplatają dom jak macki i łączą się w coraz grubsze. W pewnym miejscu wprowadzasz je do rekuperatora. Tam nastepuje ogrzanie świeżego powietrza tym już zużytym. Bez jego mieszania!

Zatem w domu masz cały czas czyste powietrze, a w kosmos wywalasz zużyte i już schłodzone (nie ogrzewasz kosmosu :D )

Zatem oszczędzasz na ogrzewaniu.

Masz cały rok wentylację (nie jak w przypadku grawitacyjnej, że latem praktycznie jej nie ma)

Nie ma hałasu z ulicy, bo okna są zamknięte,

Komary znajdują się po drugiej strony szyby, a nie bzykają ci nad uchem w nocy.

Brak grzyba na ścianach - obecnie buduje się bardzo szczelne domy, dba o ich prawidłową izolację, a zapomina o wentylacji.

Komfort przy alergikach - powietrze zasysane czerpnią przechodzi przez filtr.

Wszystko to wyczytałam na Forum i podjęłam decyzję o samodzielnym spięciu instalacji. Zaczynając byliśmy z mężem bardzo podekscytowani, teraz wiemy, że da się to zrobić samemu . Na Forum są tony materiałów o tym: jak, gdzie i po co a nawet zdjęcia.

Dziękuję za tą "perełkę" :oops: Czuję się zażenowana.

Czytałam o rekuperacji.... i nadal nic nie wiem :(

mam jeszcze około 3 tyg na podjęcie decyzji moze wystarczy mi czasu .

Ile kosztowała Cie ta inwestycja?? jak patrze na necie to jest to dosc droga przyjemnosc sam rekuperator minimum 4 tysiące :( - czy tak jest ?? Wiem że Tobie udało sie kupic to po okazyjnej cenie ,ale reszta jaki to koszt ???

Pozdro :D

Już to podawałam.

Reku okazyjnie po 1800 zł, instalacja tyle samo, przewiduję, że wydam jeszcze max 300-400 zł. To cena bez GWC. GWC będzie później.

Widziałam w Rzeszowie nowy rekuperator do domku o naszej kubaturze za 2500 zł. Ceny reku już spadają. ale te droższe są po prostu wydajniejsze (odzyskują więcej ciepła), mają silniki zużywające mniej prądu, generują mniej hałasu.

Jednokrotne przeczytanie o rekuperacji nic Ci nie da. Zaangażuj do tego męża - faceci łatwiej łapią sprawy techniczne. Zanim ja pojęłam o co chodzi wszystko czytałam po 3 razy :lol:

Prześledź wątek o wentylacji.