Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich Atosomaniaków. :D :D

Ja również razem z moim mężem należę do tego grona. Zakochaliśmy się w tym projekcie, i nawet mam teraz taką tapetę na moim kąpie.

Mieszkamy z mężem w Anglii i na wiosnę 2009 mamy zamiar ruszysz z misją - BUDOWA!!!!

Mamy narazie zamiar ogrodzic nasza działke, kupic projekt i troche materiałow.

Byla bym wdzieczna wszystkim posiadaczom tego projektu o rady i wskazowki. My mamy utrudnione zycie ze wzgledu na to ze nie mieszkamy w Polsce. Nawet projektu nie możemy kupić.

Mam mnóstwo pytan zwiazanych z projektem wiec jesli ktos chcialby troche zemną popisać, podzielić się doświadczeniami to była bym bardzo wdzięczna.

Ja ze swojej strony również oferuje pomoc - jesli bede mogła w czyms pomóc.

A tak na koniec to chce napisac że jestem bardzo szczesliwa ze istnieje forum na temat Atosa - i chwała wam za to.

Pozdrawiam - nowa forumowiczka Jola

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich,

Tak więc i ja postanowiłem zakupić projekt Atos, z budową którego chciałbym ruszyć po nowym roku, bowiem teraz jestem w fazie "papierkowo-biurokratycznej".

Generalnie do projektu przyczepić się nie mogę, jest wręcz idealny, aczkolwiek rozważę propozycje tutaj zamieszczone dot. poszerzania kuchni i przeniesienia WC pod schody. Będę budował systemem gospodarczym, bowiem muszę się zmieścić ze wszystkim do ok. 300.000 tak więc mile widziane są wskazówki z czego budować, jak budować żeby ograniczać wszelkie wydatki.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Zapisuję się do klubu fanów Atosa i uważnie śledzę to Forum. Niestety to zbyt nowy projekt, aby można było bezkarnie czerpać z doświadczeń innych. Pozostaje wzajemne wspieranie się i wymiana doświadczeń, na które liczę.

Jestem w posiadaniu tego projektu w wersji lewej, a także już po zmianach naniesionych przez architekta. Oto nasze pomysły:

Parter

- powiększenie salonu przez likwidację wnęki z drzwiami na taras, planujemy przedłużenie połaci dachowej w tym miejscu, tak aby powstało dodatkowe zadaszenie na słupach,

- poszerzenie budynku o 70 cm (dzięki temu weszły schody ze spocznikami i powiększyła się kuchnia)

- przeniesienie WC pod schody,

- likwidacja części ściany nośnej i komina (mam w tym miejscu zaplanowane wejście do kuchni),

- zmianę schodów zabiegowych na schody betonowe z 2 spocznikami

- likwidacja WC - zamiast niego powstanie spiżarka z wejściem od kuchni,

Poddasze

- likwidacja 2 okien dachowych (zostaje tylko okno w pralni)

- likwidacja balkonu w pomieszczeniu 2/4 i zamiana okna balkonowego na okno o wymiarach 150x120

- zamiana okna w lukarnie na typowe (bez łuku)

- zmiana 2 okien rożnej wielkości !!!! (w pomieszczeniu 2/7) na jedno większe o wymiarach 180x150

- dzięki poszerzeniu budynku powiększa nam się również góra (pomieszczenia 2/5, 2/4, 2/2 - planuję powiększyć pralnię kosztem łazienki.

Zamierzamy budować z gazobetonu 24 + 15 cm styropianu. Po zmianach (poszerzenie o 70 cm i zamianie ściany jednowarstwowej na dwuwarstwową) nasz Atos ma 133 m2. A chciałam budować mały dom!!!!

Planujemy ogrzewanie na ekogroszek. Tarasy i schody wejściowe będziemy układać z kostki, a nie wylewać płyty.

Jak się nauczę wklejać zdjęcia pokażę nasze zmiany naniesione na plan Atosa - zwłaszcza parteru.

Ciekawych doświadczeń przysporzyła mi próba umeblowania kuchni programem do projektowania Ikei. Zauważyłam, że wysoka lodówka mieści mi się wyłącznie w jednym miejscu (pod oknem) i już nie ma mowy o postawieniu obok niej piekarnika "na wysokości", tak jak to sobie wymarzyłam. Upieram się przy posiadaniu chłodnej (patrz: okno) spiżarki i za nic nie poszerzę kuchni jej kosztem. Stwierdziłam, ze można piekarnik umieścić ewentualnie obok wejścia do salonu.

Już wiem, że będę stale kontrolowała ekipę budującą z metrem w ręce, aby moje plany były realne.

Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia w realizacji marzeń.

:D

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witam,

Chciałem Was zapytać czy kupujecie wraz z projektem kosztorys czy robicie go później samodzielnie lub w jakiejś firmie budowlanej?

Kosztorys jest wymagany podczas zaciągania kredytu hipotecznego.

Pozdrawiam

Rozmawiałam w banku Millenium i kosztorys można zrobić samemu a w zakupionym projekcie, w materiałach pomocniczych jest coś w rodzaju kosztorysu i to absoutnie wystarczy. Nie dokupiłam kosztorysu więc dobrze zrobiłam :)

• 2 months później...

Witam kolegę z Pabianic :D . My z mężem obecnie jesteśmy na etapie wykopalisk archeologicznych - na dzień dzisiejszy największe doświadczenie mamy w tym zakresie. Przeszliśmy niezłą jazdę z "urzędami". W tym tygodniu składamy wniosek o kredyt i mamy w planach ruszyć z budową w kwietniu, najpóźniej w maju 8)

W projekcie w zasadzie nie robiliśmy zmian. Zdecydowaliśmy się jedynie na likwidację mniejszego okna w sypialni. Mamy zamiar budować z betonu komórkowego 24 cm plus 12 cm styropianu. Fundamenty będą z bloczków.

Ktoś robi podobnie?

Witam wszystkich forumowiczów i fascynatów projektu ATOS

My planujemy w przyszłym tygodniu wbić pierwszą łopatę (czyt. wbić łyżkę koparki) :p , i na początku marca (jak tylko pogoda pozwoli) ruszyć z wylewaniem ław, i budowaniem z bloczków fundamentów.

Tak więc napięcie w pełni do wbicia pierwszej łyżki :p

Zmiany jakie zaplanowaliśmy i jakie napewno już będą wprowadzone to takie że likwidujemy garderobę na parterze, zamiast tego będą dwa filary podtrzymujące strop (pomiędzy zaplanowane akwarium:)), likwidacja jednego okna w dużej sypialni, prostujemy okno w lukarnie i myślimy jakie schody wmontować żeby jeszcze pod nimi wpakować kanciapkę na szpargały, choć i WC w tym miejscu jest dobrym pomysłem.

Liczymy na wymianę doświadczeń podczas budowy i oczywiście jakieś zdjęcia z etapów

Pozdrawiamy

Witam wszystkich budujacych!!!

wlasnie wczoraj zamowilam projekt "ATOSA" i czekam na przesylke. Uczucia ktore mi przy tym towazysza to z jednej strony niecierpliwosc z drugiej zas przerazenie "JAK to bedzie??!!". Nie wiem czy tylko ja sie boje podjecia tego "przedsiewziecia", czy tez to normalne? :oops:

Jak tylko dostane projekt bede informowac wszystkich zainteresowanych o szczegolowym przebiegu wydarzen pt. "BUDOWA"

pozdrawiam

kasia :)

jestem w szoku. Dzwonilam do firmy budowlanej i przedstawilam im kosztorys podany na stronie atosa tzn. "2200 za m2" a facet mi na to: "to ma pani bardzo optymistyczna cene-wersje" :(

kurcze a ja myslalam ze spokojnie sie zmieszcze biorac pod uwage ze buduje sie w malym miasteczku we wschodniej czesci Polski gdzie materialy i robocizna sa duzo nizsze niz np. w czestochowie :x

jestem w szoku. Dzwonilam do firmy budowlanej i przedstawilam im kosztorys podany na stronie atosa tzn. "2200 za m2" a facet mi na to: "to ma pani bardzo optymistyczna cene-wersje" :(

kurcze a ja myslalam ze spokojnie sie zmieszcze :x

A jesli chodzi o materialy budowlane to oczywiscie spadly w styczniu w porownaniu do stycznia tamtego roku ale juz ida znowu w gore. Jednak mysle i mam nadzieje ze przez ten obecny kryzys bedzie mniej budujacych sie i automatycnie ceny wykonanwcow i materialow spadna. :roll: