Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Na prośbę Ewy_K opisuję w skrócie zmiany w naszym atosie. Piszę z głowy, bo nie mam przed sobą projektu, więc możliwe, że coś umknęlo.

A wiec wygląda to tak:

-całkowite podpiwniczenie

-w miejsce garażu duża łazienka, w związku z tym likwidacja WC

- zamiast pomieszczenia gospodarczego pokój

- schody na górę ze spocznikiem (schody zostały obrócone tak, że zajmują część wiatrołapu)

-wiatrołap powiększony o część WC, gdyż część wiatrołapu zajęta przez schody znacznie go zmniejszyła

- kuchnia powiększona o część WC

A na poddaszu w związku ze zmianą położenia schodów likwidacja pralni, wyrównanie łazienki do kształtu kwadratu, oraz mała garderoba na hallu.

No i jeszcze mamy dylemat co z balkonem. Zastanawiamy się nad całkowitą likwidacją, a jeżeli miałby zostać to bęziemy robić po całej długości ściany.

To by było na tyle. W razie niejasności proszę pytać

Edytowane przez kasiorekd

Dzięki kasiorekd za odpowiedź,

my likwidujemy dwa okienka małe od frontu, zamieniamy okno w salonie to przy jadalni na drzwi balkonowe 180/230, wc idzie pod schody, będzie podciąg więc brak garderoby i tej małej ścianki nośnej przy kuchni, na górze w sypialni nad garażem jedno dużo okno zamiast dwóch, likwidacja balkonu a w to miejsce jedno większe okno.

Cześć wszystkim.

W czerwcu wylewamy fundamenty. Nie wprowadzamy żadnych zmian do projektu za wyjątkiem likwidacji małego i powiększenia większego okna w sypialni. Mamy zamiar zrobić murowane przypory i wylewane tarasy. Nie jesteśmy pewni jak rozwiązać parę kwestii

i w związku z tym mam kilka pytań do wszystkich forumowiczów budujących ten projekt.

Kuki1984 twój Atosik wygląda rewelacyjnie. Od razu mam prośbę do ciebie o wstawienie większej ilości zdjęć najlepiej na innym portalu bo z vpx mi się nie otwierają (mogę podziwiać jedynie miniaturki w poście) lub proszę o przesłanie zdjęć na maila [email protected]. Z góry THX.

Elcia po obejrzeniu twojego zdjęcia elewacji zmieniliśmy zdanie co do wyboru koloru dachówki :). Ponieważ w czerwcu kupujemy wszystkie materiały jak możesz podaj trochę szczegółów odnośnie dachu (czy zwiększyłaś grubość krokwi a może odległości między krokwiami, jakiej firmy papę wybrałaś, w jaki sposób ją mocowałaś - mechanicznie na całym dachu czy .....), również robimy pełne deskowanie płytami OSB-3 12mm na to papa.

1. W jaki sposób robiliście izolacje pionową/poziomą fundamentów oraz izolacje tarasów (robiliście poziomą pomiędzy ławą a bloczkami, jaka grubość styropianu itp)?

2. W jaki sposób robicie przypory (murowane z cegieł i tynk czy może potrzeba je ocieplić jeszcze styropianem ) i kolumny - u ciebie kuki1984 widzę ze zrobiłaś wylewane potem dasz tylko tynk czy styropian i tynk?

3. Orynnowanie daszka (nad wejściem) - kuki1984 ty dałaś jedną rynnę spustową w jaki sposób będzie biegł łącznik pomiędzy rynną spustową a drugą stroną daszka.

My mamy zamiar dać rury zbierające deszczówkę wokół domu (pod tarasami również), w jaki sposób to najlepiej rozwiązać???

4. Komin - bardzo nam się podoba dokładnie taki jak jest na wizualizacji ale spotkaliśmy się z opiniami że najtrwalsze są z klinkieru - może wiecie jaka technika wykonania jest najlepsza do uzyskania efektu z wizualizacji i możliwie najtrwalsza.

Ogólnie proszę o wszelkie rady i sugestie odnośnie wszystkiego na co powinienem zwrócić uwagę przed wylaniem fundamentów i w trakcie wylewania oraz w późniejszych etapach budowy.

Na pewno odwdzięczę się fotkami z budowy oraz aktualnym info może nawet radami po zdobyciu doświadczenia he he.

Z góry dziękuję.

kasiorekd - o jejku, ja osioł patentowany jestem jeśli chodzi o ustawianie zdjęć. Kupowałam aparat specjalnie dla blondynek, żeby nic przy nim nie robić tylko naciskać guziczek.

Podaj maila to wyślę ci wszystkie zdjęcia z tarasem jakie mam, nawet te z czasu jego budowy. Jeśli i to będzie za mało postaram się o tą większą rozdzielczość.

Elcia podaj trochę szczegółów odnośnie dachu (czy zwiększyłaś grubość krokwi a może odległości między krokwiami, jakiej firmy papę wybrałaś, w jaki sposób ją mocowałaś - mechanicznie na całym dachu czy .....), również robimy pełne deskowanie płytami OSB-3 12mm na to papa.

Odległości między krokwiami to ok 70-80 cm - nie ma jednej stałej odległości

Krokwie z tego co pamiętam mają 18 x 8 cm.

Papa była taka z posypką firmy nie pamiętam, ale na pewno z welonem szklanym. Mocowana była nie osobno, ale podczas przybijania łat pod dachówkę betonową.

W czasie układania płyty OSB przypomnijcie fachowcom, aby nie układali ich na styk, tylko z dylatacjami pomiędzy płytami (nie wiedziałam tego wcześniej i po zimie zaobserwowałam, że w miejscu styku zaczęły na siebie naciskać i lekko się unosić). Aha poszło nam 87 sztuk płyt OSB.

Jeśli chodzi o rynny, to jest to dosyć słabo opisane w projekcie, moi fachowcy rozwiązali to w ten sposób, że woda z całej połaci dachowej wpada do rynieniek puszczonych po obu stronach daszku nad wejściem i dopiero nimi ma spływać w dół. Są to rynny spustowe o rozmiarze fi 80. Zrobiłam ci dzisiaj zdjęcie.

http://images39.fotosik.pl/286/c5dd7bb705a62dd4m.jpg

Po lewej stronie widać rynnę zbiorczą z lewej połaci dachu. Spływa to sobie na mały daszek i wpada do tej niższej rynny. Po prawej stronie daszku analogicznie. Nie mam jeszcze osadzonych rynien. Może to kwestia kilku dni i zrobię kolejne zdjęcie, jeśli to nie mówi zbyt wiele. Daj znać.

W jaki sposób robicie przypory (murowane z cegieł i tynk czy może potrzeba je ocieplić jeszcze styropianem ) i kolumny - u ciebie kuki1984 widzę ze zrobiłaś wylewane potem dasz tylko tynk czy styropian i tynk?

Może jeszcze w tym temacie się wypowiem.

Moje przypory miały być ze styropianu i w końcu ich nie zrobiłam, bo się bałam, że styropian mogą mi dzieci rozjeździć rowerami.

Rok temu jak zaczynaliśmy budowę, nie chciałam ich zrobić z betonu lub innego murowanego materiału, bo wymagałyby ocieplenia. Mieliśmy w planach, aby cały dom ocieplać styropianem grubości 15 cm. Nie wyobrażałam sobie, aby takie "bomby" wisiały mi na narożnikach domu. Przypory wymagają ocieplenia, bo inaczej zamienią się w mostki termiczne.

Słupy przy ganku wejściowym mam wylewane z betonu i ocieplone styropianem oraz zaciągnięte klejem, na to 2 razy siatka i niedługo pójdzie tynk mineralny.