Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, ja ze swoim domkiem ruszam dokładnie za tydzień:-) już nie mogę się doczekać trochę zmian w projekcie odgapiłam od Elci1 - ale chyba niema się co dziwić:-) jest to m.in. zadaszenie nad tarasem.i w związku z tym chciała bym prosić o kilka fotek właśnie tego daszku i schodów. oczywiście za wszystkie inne zdjęcia też będę bardzo wdzięczna:-) no i ten słynny zeszyt z wydatkami... z góry bardzo dziękuję i gorąco pozdrawiam mój e-mail [email protected]

Dzięki Elcia za tak szybką odpowiedź i dobre rady.

Spodobało nam się wasze rozwiązanie odnośnie rynien i pewnie my też zrezygnujemy z dwóch rynien na rogach budynku :). W jaki sposób robisz odprowadzenie wody z rur spustowych od frontu budynku? My chcemy robić wylewane tarasy, rynny ukryjemy za kolumnami a pod tarasem połączymy obie rury spustowe i doprowadzimy do zbiornika z deszczówką - myślisz że to dobre rozwiązanie?

Mam także pytanie odnośnie papy.Interesuje mnie czy kleiłaś papę na zakładce?

Jakiej grubości są płyty OSB, które użyłaś - my planujemy OSB-3 12mm.

Jeszcze raz dzięki za rady i proszę o dalsze wskazówki, szczególnie te na które powinnam zwrócić uwagę przed i w trakcie wylewania fundamentów ;)

rynny ukryjemy za kolumnami a pod tarasem połączymy obie rury spustowe i doprowadzimy do zbiornika z deszczówką

Mam także pytanie odnośnie papy.Interesuje mnie czy kleiłaś papę na zakładce?

Rynny połączę w ten sam sposób. Kupiłam też czyszczaki http://img15.allegroimg.pl/photos/128x96/10/20/40/27/1020402737 na każdą rynnę i zamontuję je zanim wejdę z rurami pod schody wejściowe. Potem do studzienki chłonnej.

Czyszczaki mają przekrój 110, nasze rynny to 80 - tki. Trzeba dokupić takie uszczelki, które zredukują większy rozmiar czyszczaka.

Nasza papa nie była klejona na zakładce.

Płyty OSB były grubości 12 mm.

Fundamenty miałam wylewane do folii w wykopie. Teraz zrobiłabym wylewane w akro, gdyż przy górze wykopu fundament się rozjechał i jest problem z jego ociepleniem.

Edytowane przez Elcia1

Kasiorekd i ania;rafal zdjęcia schodów i zadaszenia trasu już poszły. Nie wystawiam ich na forum, bo mam limit zdjęć na fotosiku. Zaprezentuję je jak już będą ukończone. Chyba, że ktoś bardzo chce, to proszę podać linka.

Pozdrawiam.

Elcia1, ja także będę wdzięczna za fotki. Mój adres: [email protected]

W projekcie jest 110 cm, ale moje majstry zdolniachy zrobili mi więcej - kiedy murowali otwory okienne nie było jeszcze chudziaka i nie miałam pojęcia jak mam sprawdzić poprawność wymurowania okien na odpowiedniej wysokości. Ech, jak człowiek zaczyna to jest taki zieloniutki jak szczypiorek. Teraz z obecną wiedzą i doświadczeniem, to by się dopiero budowało!

Zamieszczam zdjęcia elewacji. Słupy jeszcze nie są skończone (pomalowano je dopiero gruntem)

http://images41.fotosik.pl/290/f817348af218bc9em.jpghttp://images44.fotosik.pl/292/7e4485443ca06adem.jpg http://images50.fotosik.pl/292/00240be9aff19918m.jpg

Domek wymaga jeszcze obsypania ziemią.

Pozdrawiam

Edytowane przez Elcia1

zmieniliśmy decyzję odnośnie koloru dachu i elewacji - nie obraź się ale ściągniemy od ciebie :).

Kochani - naśladownictwo jest najwyższą formą pochwały jak miałabym się obrazić? Po prostu dziękuję!

zzzzz147 Podaję kolory elewacji: Greenplast tynk akrylowy baranek 1,5 mm - kolor podstawowy nr 1910, ramki nr 2320.

Pozdrawiam.