Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kuki1984 Ślicznie wyglądają wasze powiększone małe okienka.

widzę, że będą przypory - cud, miód, malina i 100 kg cukru jak mawiają starożytni górale.

Jak będzie wszystko gotowe, to proszę o zdjęcia "na wprost" elewacji frontowej. Czym wykończysz podmurówkę, przypory i ten murek przy schodach?

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://img1.vpx.pl/up/20100508/atokkkk15.jpg

ekipa juz robi ocieplenie zastosuje tynk sylikonowy jak juz elewacja bedzie gotowa to dodam wiecej fotek pozdrawiam

Mam pytanie o wjazd do garażu. Jakie wrażenie? nie jest zbyt wąski? Trzeba zwijac lusterka przy wjeździe :) ? Kierownik budow proponuje nam trochę go poszerzyć. Ale szkoda mi dodawać centymetry w garażu kosztem kuchni (bo w planie mam zamiar zrobić szerszą kuchnię).

Edytowane przez zzzzz147

Mam pytanko odnośnie cen za robociznę. W naszy stronach życzą sobie od 38 tys. do 46 tys. (narazie sprawdziliśmy 4 ekipy). To jest stan surowy otwarty, dach (tylko wyłożony papą), schody wejściowe i wewnątrz, plus ściany działowe, chudziaki. Czy to dużo ? Wg mnie tak, ale sama nie wiem. Ciężko zejść z ceny :(

szukamy dalej. Jakie są ceny waszych fachowców? Dom sam w sobie nie jest jakiś skomplikowany w budowie.

My z murarzami wstępnie uzgodniliśmy na 20-23 tys od fundamentów po poddasze z kominami, schodami i tarasami bez wylewek podłóg ale w cenę jest wliczony mały garaż G24

( http://www.projektybudynkowgospodarczych.pl/garaz-gotowy-projekt/90.html ) z cieślą/dekarzem cena jeszcze nie uzgodniona dam znać w czerwcu.

lubelskie

ps. kia gdzie mieszkasz jak mogę zapytać ??

Edytowane przez aces

Ja mieszkam w Kwidzynie (woj.Pomorskie). Tak, dobrze wiem, czytając wasze posty, że należy dokładnie pytać czy w cenę wchodzą schody wewnętrzne, zewn, kominy itd. Mamy na oku dobrą ekpię budowlaną, ale ich cennik wygląda następująco:

ławy, ściany fundamentowe, schody wejściowe, izolacja pionowa, kanalizacja wewnątrz budynku, montaż bednarki, wymiana gruntu - 16 tys.

ściany nośne, działowe, schody wewnętrzne, kominy (aż poza dach) - 14,5 tys.

stropy - 10 tys.

więźba dachowa - 5 tys.

i jak nic, w sumie wychodzi 46 tys.

Czy to obszerny zakres prac i warto tyle wydać? Jak wygląda to u was?

Pogoda faktycznie ostatnio nie rozpieszcza,

my spotkaliśmy się z wykonawcą, który ostatecznie podał nam cenę 40tys. zaznaczam, że budujemy etapami tzn. w tym roku fundamenty a w przyszłym mury i dach ale i tak jakoś wydaje mi się dużo, już sama nie wiem, co myślicie....

Dużo. Szukaj jeszcze.

Powiedz to, że to dom z dachem dwuspadowym (łatwiejszy w budowie), zbliżony do prostokąta (łatwiejszy w budowie), że np. (nie wiem czy planujesz wylewać) nie będzie trasu, ani wylewania ganku przed wejściem (u mnie będą one z kostki jak reszta chodników). Znajdź pełno atutów na poparcie swoich słów. Na koniec dodaj, że jesteś rzetelna i zawsze płacisz gotówką, a to w dzisiejszych czasach rzadkość(oczywiście płacisz za dobrze wykonana robotę). Pamiętaj aby nigdy nie zaliczkować przed robotą! Tylko za wykonany etap.

Na koniec umów się w razie czego z wykonawcą dając do zrozumienia, że prowadzisz casting firm, ciągle szukaj, najwyżej zadzwonisz i powiesz, że znalazłaś kogoś innego.