Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciesze się, że jest nas więcej.

Witam wszystkich budujacych "ATOSA"!

a wiec tak: w ostatnim tyg. udalo nam sie pozalatwiac "duzo spraw" a mianowicie znalezc ekipe budowlana-co nie jest takie proste jak sie wydaje, bo chociaz wszystkie byly z polecenia to ceny bylo strasznie rozne np:

1: proponowal nam 35 tys. za stan surowy bez dachu;

2: 20 tys;

3. 17 tys :D i jak tu sie nie pogubic w tym swiecie cen....

Jesli chodzi o dekarzy to ich ceny byly nastepujace za dachowke 65-80 zl/m, za blachodachowke 55-70zl/m;

Kierownik budowy 1500-2000zl.

geodeta 500zl

adaptacja projektu 3000zl.

Jeszcze zostaja nam przylacza wody i pradu ale to juz teraz na luzie 8) bo do lata (wtedy chcemy ruszyc) mamy jeszcze duzo czasu :lol:

pozdrawiam :)

A teraz troche zmian:

Otoz chcemy filary prostokatne zamiast stozkowych, zlikwidowac przypory, zrezygnowac z jednego (tego malego) okna w sypialni a schody zamiast drewnianych beda murowane:D

Planujemy ogrzewanie na ekogroszek. Taras i schody wejściowe będziemy układać z kostki, a nie wylewać.

To narazie tyle reszta wyjdzie z czasem. Co do dachu to zastanawiamy sie nad blachodachowka bo nikt tak naprawde nie wie na 100% czy dachowka jest o tyle lepsza zeby byla 2 razy drozsza i czy ta inwestycja sie oplaca :-? Acha co do scian to beda z pustaka ocieplane styropianem.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących Atosika. Jesteśmy z mężem dopiero na etapie wyboru projektu i początku wszelkich formalności. Na chwile obecną jesteśmy oczywiście zakochani w Atosie i jeśli tylko wszystko pójdzie zgodnie z planem mam nadzieję że za rok bedę mogła pochwalić się początkami budowy. Na razie jednak pozostaję biernym obserwatorem forum i wszelkich nowości na temat budowy. Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w realizacji.

Mam również prośbę DO BRZOSKWINKI. Byłabym bardzo wdzięczna o przesłanie mi rysunków z projektu rzutów poddasza i parteru oraz przekroi A-A i B-B.

mój mail: [email protected] z góry dziękuje!!!

Witam!

nareszcie przybywa osob na forum atosa :D

Jednak niewiele ludzi pisze o swoich "przezyciach budowlanych". Ja powiem jedno, zanim przedrzesz sie przez gaszcz tych wszystkich papierkow i urzednikow potrzebujesz sporo pieniedzy, czasu i cierpliwosci... My startujemy z budowa w sierpni :)

pozdrawiam kasia

powoli zaczynam zdawać sobie sprawę ile tego będzie ale staram się o tym nie myśleć tylko załatwiać to co potrzeba na chwilę obecną i mam nadzieję że powoli jakoś pójdzie. Strasznie wam zazdroszczę że juz niedługo zaczynacie budowę i będą widoczne efekty ale domyślam się że nie mało wysiłku i nerwów was to kosztowało, że o pieniądzach już nie wspomnę. Kasiu - macie może jakiś wstępny kosztorys czy zestawienie materiałów bo ja jeszcze nie kupiłam projektu ( najpierw chcę mieć decyzję o warunkach zabudowy) a chciała bym wstępnie policzyć koszty budowy. Jeśli tak to prosiłam bym bardzo o przesłanie na maila ([email protected]) była bym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam wszystkich atosowiczów i czekam na dalsze relacje.

:)

tak mam projekt i kosztorys, ale musze ci powodziec ze nie ma sie on prawie wogole do realiow. nam wstepnie wyszledl duzo mniejszy koszt budowy niz podany w kosztorysie, bo przeciez nie musisz budowac z materialow podanych przez nich-ktore nie naleza do calkiem tanich :-? (przyklad dachowka czy blachodachowka itd. itd.) duzo zalezy od wojewodztwa w ktorym sie budujesz (jednym wychodzi mniej, drugim wiecej) i tam obowiazujacych cen....

pozdrawiam

dzięki Kia za pocieszenie że w rzeczywistości wychodzi taniej bo ja jak patrzę na ten z biura projektowego to mi sie słabo robi, poza tym cały czas zastanawiam się dlaczego im wyszło aż tyle, bo przeglądałam też ISKIERKę - jest bardzo podobna i a koszty są dużo, dużo mniejsze. Dlatego zależy mi na przejrzeniu kosztorysu albo zestawieniu materiałów żebym mogła sobie sama obliczyć ile mnie to wyniesie. A tak przy okazji czy możesz zdradzić jakie wam wyszły koszty? pozdrawiam :D

Dlatego zależy mi na przejrzeniu kosztorysu albo zestawieniu materiałów żebym mogła sobie sama obliczyć ile mnie to wyniesie. A tak przy okazji czy możesz zdradzić jakie wam wyszły koszty? :D
#

witam!

moim zdaniem nie powinnas sie sugerowac kosztorysem ani zestawieniem materialow (my robimy zupelnie inaczej niz jest podane w kosztorysie) i dlatego wyjdzie nam duuuuuuuuuzo taniej (np. zamiast porotemu-zwykly pustak i 12 styropian, i tu juz masz okrooooomna roznice w cenie). Wazna tez jest ekipa budowlana ile ona wezmie, bo to tez juz jest znaczaca roznica w kosztorysie. Wiesz ja nie mam kosztorysu przed soba dlatego ci nie powiem dokladnie co i jak- ale jesli chodzi o ekipe budowlana to jest podane przez nich chyba ok. 50 tys. my placimy 17 tys bez dachu (dach 10 tys) wiec juz sama widzisz... jaka jest roznica i tak ze wszystkim..... :)

Pamietaj "nie taki diabel straszny jak go maluja"

czego nikt nigdy nie uwzglednia to sa koszty zanim zaczniesz budowe(tzn. projekt, adaptacja, przylacza i pozwolenia) my na to planujemy ok 12 tys.....

pozdrawiam kasia

ja liczyłam koszty przed budową ok. 10 tys. więc podobnie. Co do ścian to też myślimy o pustakach + styropian, chociaż nie na 100% bo prawdopodobnie stawiać będzie mój teściu a on uważa że nie ma to jak 2 ściany i w środku styropian ale to koszty większe wychodzą i mam nadzieje ze uda nam sie go przekonać. Zastanawiamy sie też czy taniej nie wyjdzie gotowy strop od wylewanego bo gdzieś czytałam że gotowy ok. 5000 zł. wiec nie wiem czy opłaca sie wylewać, a wy jaki robicie? czy 10 tys za dach to za całość (więźba+ dachówka) i robocizna? pozdrawiam