Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elcia, pamietacie moze ile metrow biezacych dachowki, gasiorow a ile bocznych lewych i prawych zuzyliscie?- probuje porownac kilka opcji a bez tych danych to nie bardzo mozliwe

pozdrawiam

Robiłam wycenę dachu u kilku firm i panowie sami, na podstawie projektu wszystko liczyli. Przepraszam, ale teraz nie mam czasu na szukanie w fakturach, pracuję od rana do nocy.

Witam wszystkich.

Mam pytanie do atosowiczów, którzy zrobili już tynki wewnętrzne i zewnętrzne, a mianowicie jakie wyszły powierzchnie tych tynków

Piotr

Zewnętrznych tynków wyszło mi 220 m kw, wewnętrzne miałam policzone "na oko" i do tej pory mnie ze złości skręca, więc nie podaję liczby.

układam sama płytki w WC, mam już większość, ale postanowiłam zaszaleć z mozaiką i teraz się nad nią pocę. Żar się z nieba leje, a ja się biedzę, jak to przykleić aby było równo. Jak skończę dodam zdjęcia.

Mamy też wygipsowane cale poddasze (oprócz pralni i łazienki). Chodzę po domku i cieszę się, ze już to wygląda jak dom, a nie budowa. Zrobiliśmy też patent na nasze spękane,łatane tynki - kładziemy na nie tapetę z włókna szklanego i całość gruntujemy "Śnieżką" - efekt nas powala, zwłaszcza, jak się widziało te połatane tynki przed tym zabiegiem.

Domek z tynkami to juz wyglada super,nie to co "gołe" bloczki

Mamy juz wyłozony strop tylko znwu pogoda krzyzuje plany ,ze względu na upał nie mozna wylewac betonu.....więc czekamy na ochłodzenie.

Elcia1 studjuję twój zeszycik wydatków i nie widzę w nim kosztów stropu,masz jakies inne rozwiazanie mniej kosztowne ,czy czegoś poprostu nie widze.

Pytam poniewaz strop to dosc duzy wydatek.

Pozdro !

Alina K nie mam osobno policzonego stropu - ciężko go wyliczyć, bo stal kupowałam w dwóch partiach, więc nie wiem ile konkretnie poszło w strop, a ile w fundamenty. Ewentualnie koszt betonu umieściłam gdzieś obok wydatków poniesionych przy stropie. Stąd możesz poszukać ile mnie wyniósł beton. Tylko, że słupy przy ganku wejściowym tez miałam zalewane betonem z "gruchy" więc poszło tego więcej, acha i stopy pod słupy tarasowe.

serwisele zapraszam razem z rodzicami jak tylko będziesz mogła przyjechać.

kia to fajnie, ja bede u mojej kolezanki 26 i 27 lipiec jezeli bylaby mozliwosc objerzenia twojego atosika to byloby super jak cos to wyslij mi na e-mail swoj nr tel to sie z toba skontaktuje [email protected] u ciebie tez praca wrze!

hej Gusia1,

wiesz akurat wtedy nas nie bedzie, ale beda moi rodzice i siostra, jak chcesz przyjechac to zapraszamy. Jezeli sie zdecydujesz to daj znac wysle ci numer tel. do mojej mamy. Beda juz nawet okna....

Kia- jeżeli jest taka możliwość to pewnie, że chcę obejrzeć- przejadę pół polski to przy okazji domeczek zobaczę. Masz mój e-mail to wyślij mi tel. do swojej mamy a ja skontaktuję się z nią w poniedziałek 27

pozdrawiam

wyslalam Ci na maila. A ty co masz juz zrobione, nie chce mi sie przegladac wszystkich postow zeby sie doczytac...

Elcia1 studjuję twój zeszycik wydatków i nie widzę w nim kosztów stropu,masz jakies inne rozwiazanie mniej kosztowne ,czy czegoś poprostu nie widze. Pytam poniewaz strop to dosc duzy wydatek.

Pozdro !

Alina

My właśnie zrobiliśmy strop (poniżej zestawienie materiałów i ceny).

Teriva (5500zł):

- belka 14szt x 480cm

- belka 18szt x 360cm

- belka 9szt x 330cm

- belka 3szt x 310cm

- belka 7szt x 150cm

- pustak 497szt

- dekle 180szt

Zbrojenie (wieniec, schody, balkonik - 940zł)

Beton 17m3 (wieniec, schody, balkonik - 3950 + transport i pompa 1530)

Razem 11920zł

Pozdrowienia.

U nas stropy zalewali tydzień temu temperatura około 28 stopni. Z tego co wiem to najważniejsze by cały strop został wylany za jednym razem, by nie było żadnych przerw nawet 10-20 minutowych.

U mnie pierwsze 10m3 przyjechało około 7.00 rano kiedy było względnie chłodno, cała operacja się zakończyła około 10.00. Przed wylaniem teriva oraz szalunki były obficie zlane wodą, a po około 2h od wylania jest ciągle podlewany przez mojego tatę. Najważniejsza jest pierwsza doba by nie dać mu wyschnąć. Jak na razie nie ma żadnych pęknięć. A cha nie przykrywaliśmy folią by nie zwiększyć temperatury zastygania. Są jeszcze środki chemiczne spowalniające wiązanie betonu które może dodać betoniarnia oczywiście za drobną dopłatą.

Edytowane przez aces