Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!!!

Równiez buduję Atosika, właśnie przygotowywane sa szalunki do zalania drugiego stropu i na tym etapie potrzebny jest nam kredyt na dokonczenie inwestycji.

Napewno są wsród Was osoby które robiły kosztorysy dla banku, jezeli ktos by mógł pomóc i taki kosztorys przesłać byłabym wdzięczna.

[email protected]

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

serwisele - my mamy rynny Galeco.

aces - pamiętam u siebie ten etap - byłam zachwycona. Widzę, że wasze kolumny i przypory będą z cegieł. Zostawicie je, będziecie tynkować czy ocieplać?

kia - piękne okna. Dodadzą nastroju

talent11 - mój bank się nie czepiał i kosztorys robiłam na kolanie. Niestety wyrzuciłam go. Poślę ci zeszyt wydatków bo bardzo mi pomógł w czasie robienia kosztorysu.

Teraz się chwalę:

płytki w garażu i kotłowni

http://images46.fotosik.pl/317/07542a7b7edebfffm.jpg

W WC mamy już umywalkę, pozostaje wklejenie lustra i chyba ze 100 pierdółek do skończenia. Oznajmiam, że WC jest wygodne, nie ma się w nim klaustrofobii chociaż jest zdecydowanie jednoosobowe,

http://images35.fotosik.pl/172/ceaf23457fa8823dm.jpg

Teraz TADAM! Pierwszy ogień w kominku, który długo poczeka na obudowę, bo po pierwsze nie mam czasu ją zrobić, a po drugie juz sama nie wiem co mi sie podoba.

http://images47.fotosik.pl/318/3460334f821a0869m.jpg

Elcia1

Kolumny i przypory ocieplimy i otynkujemy, praktycznie nie robimy żadnych zmian w projekcie. (zastanawiamy się nad tarasami drewniany lub cement ale co na wylewkę ??)

Chcieliśmy Cię z góry przeprosić ponieważ jednak zdecydowaliśmy się na dachówkę w Rubin 13V kolor miedziany. Chcieliśmy mieć tę samą na garażu i domu a niestety wydaje nam się że chociaż kolor twojej dachówki bardziej nam odpowiada to u nas na dwóch budynkach był by chyba zbyt przytłaczający więc ostateczna decyzja to Rubin 13V kolor miedziany.

Elcia kominek robisz narożny czy na ścianie od pomieszczenia gosp/kotłowni?

Edytowane przez aces

aces Kominek będzie na ścianie od kotłowni, ale postawiłam go maksymalnie jak najbliżej kąta pokoju. Za dachówkę nie masz co przepraszać, przecież ten dom ma być TWÓJ.

Nasz taras będzie z kostki betonowej (nie będzie problemu z odspajaniem się płytek z trasu), tylko pod częścią zadaszoną planujemy położyć deski. Jeszcze wszystko jest w etapie planowania.

Witam, fajne domki się budują :) Aces u mnie przypory były dopiero budowane po ociepleniu domu, tak że nie wymagają ocieplenia i są tylko elementem ozdobnym.

A teraz temat, który nie był chyba poruszany na forum - ogrzewanie centralne.

Piec c.o. 17 kw z podajnikiem tłokowym na miał, eko-groszek lub pelety.

Bojler 200 litrów z podwójną wężownicą (druga wężownica będzie wykorzystana przez kominek z płaszczem wodnym)

http://images40.fotosik.pl/314/187c7a7dd7023365m.jpg

Zasilanie i powrót wody c.o. z poddasza i rozdzielacz na dół budynku - dodatkowa pompka na cyrkulację c.w.u

http://images45.fotosik.pl/318/5124a89a04ea1669m.jpg

Aha próba generalna już była chodzi bez zarzutu

Edytowane przez marcez02

Marcez też chcieliśmy tak zrobić (za dobrą radą :) ) ale mamy zbyt szybkiego murarza i nie zdążyliśmy mu powiedzieć heh.

Widzę że w chwili kiedy my zaczniemy wszelkie instalacje to będziemy się mogli opierać na sprawdzonych rozwiązaniach :)

Marcez z czego macie podłogę w kotłowni?

Elcia o ile pamiętam ty masz płyty OSB oraz papę, mam kilka pytań (jeżeli jeszcze pamiętasz ten etap). Chodzi mi głównie o sposób wykończenia komina, okien i obróbkę rynien - jak to było rozwiązane oraz jaką dokładnie papę użyłaś (jak pamiętasz producenta albo oznaczenie).

Edytowane przez aces

Elcia o ile pamiętam ty masz płyty OSB oraz papę, mam kilka pytań (jeżeli jeszcze pamiętasz ten etap). Chodzi mi głównie o sposób wykończenia komina, okien i obróbkę rynien - jak to było rozwiązane oraz jaką dokładnie papę użyłaś (jak pamiętasz producenta albo oznaczenie).

Oj, tu nie bardzo pomogę - wykończenie komina, okna i obróbkę rynien robił to fachowiec. Ja tylko dostarczyłam papę, wiem, że miała welon szklany - tyle pamiętam, ale firmy i oznaczeń już nie potrafię podać. Proszę pamiętać, że płytę OSB kładzie się z dylatacją (pomiędzy płytami), inaczej będzie na siebie po pewnym czasie zachodziła - tak jak się to dzieje u mnie,

marcez u nas też będzie piec na eko-groszek firmy DEFRO, ale montaż dopiero we wrześniu. Zasobnik bierzemy 300 litrowy z dwiema wężownicami - na wypadek solara (w przyszłości).

Zamiast pompy cyrkulacyjnej podłączonej na stałe, nasz majster zaproponował, abym przy kranie w kuchni miała pstryczek, którym uruchamiam pompkę i woda przed zmywaniem się przemiesza. Inny fachowiec zasugerował czujnik ruchu przy kranie w kuchni i na górze w łazience. Mamy dylemat: pstryczek, czy czujka.

Instalację c.o. robił mój teściu a ja mu pomagałem :)

Aces podłoga w kotłowni jak i również w garażu jest pomalowana farbą taką która służy do malowania przejścia - zebry, dla pieszych na drodze ( serio teściu załatwił 30 l :) ).

Elcia, jeżeli chodzi o włączanie i wyłączanie pompki cyrkulacyjnej to najlepiej zainstalować i ustawić sobie czasowy włącznik do gniazdka. Kupisz taki w sklepie elektrycznym i ustawiasz włączenie pompki np. od godz. 6.00 do 7.00 i wieczorem jak zużycie ciepłej wody jest większe.

Piec c.o. firmy BRASTAL http://www.brastal.pl

Edytowane przez marcez02

Śliczności to wasze 3 dziecko cha, cha.

Pamiętasz jak mówiłam, że okienka z przodu domku - te małe - są za małe? Jeśli pamiętasz i to jest twoja decyzja aby były takie jak w projekcie, to się nie wtrącam. Jeśli jednak przeoczyłaś moja wypowiedź, to namawiam aby je troszkę powiększyć i zrobić podłużne. Żeby zobaczyć co się dzieje przed domem muszę podskakiwać do tego okienka w wiatrołapie i mnie to wkurza.

Hi, hi to dasz radę. Moje też poszły w górę, bo nie dopilnowałam. Z tym, że ja mam 166 cm i podskakuję.

Tu informacja do wszystkich budujących: JEŚLI WASZA EKIPA NIE POTRZEBUJE BLOCZKÓW "POŁÓWEK" DO MUROWANIA, TO MACIE JAK W BANKU, ŻE WASZE OKNA BĘDĄ ZA WYSOKO.

serwisele możesz jeszcze podkuć otwory okienne na dole - w wiatrołapie to dosyć ważne, żeby się zorientować co się dzieje przed domem. Tak tylko sugeruję - zrobicie jak chcecie.

Pozdrawiam.

Zewnętrznych tynków wyszło mi 220 m kw, wewnętrzne miałam policzone "na oko" i do tej pory mnie ze złości skręca, więc nie podaję liczby.

Dzięki Elcia. Wydawało mi się, że tynków zewnętrznych będzie zdecydowanie więcej - a tu miła niespodzianka. Natomiast bardzo nurtują mnie jeszcze tynki wewnętrzne, ale rozumiem że ten temat cię drażni więc nie nalegam. Może ktoś inny kto jest zaawansowany w swojej budowie podzieli się ze mną ta informacją, a mianowicie jaka jest powierzchnia tynków wewnętrznych.

Wielkie dzięki.